Άγιος Γαβριήλ ο διά Χριστόν σαλός
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Η σπατάλη
Ο π. Γαβριήλ στενοχωριόταν αν κάποιος δεν χρησιμοποιούσε τα αγαθά που μας δίνει ο Κύριος για καλό ή τα σπαταλούσε άδικα.
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Η σπατάλη
Ο π. Γαβριήλ στενοχωριόταν αν κάποιος δεν χρησιμοποιούσε τα αγαθά που μας δίνει ο Κύριος για καλό ή τα σπαταλούσε άδικα.
Σήμερα Κυριακή 20 Ιουλίου, στις 6.00 μ.μ. θα τελεσθεί ο Εσπερινός και εν συνεχεία η Ιερά Παράκληση στον Προφήτη Ηλία.
Ο λαός του Ισραήλ δέχθηκε κατά καιρούς την επίδραση των γειτονικών του λαών και ενσωμάτωσε στη λατρεία του ειδωλολατρικά στοιχεία. Η ισραηλιτική λατρεία όχι μόνο εμπλουτίστηκε με πλήθος ξένων λατρευτικών στοιχείων, αλλά τα στοιχεία αυτά προσέλαβαν πολλές φορές μόνιμη θέση στο τυπικό της λατρείας αλλοιώνοντας την πίστη και τη λατρεία του αληθινού Θεού.
Ο προφήτης Ηλίας είναι ένας μεγάλος προφήτης, που έζησε περίπου 800 χρόνια πριν την έλευση του Χριστού.
![]() ![]() | |||
|
Αυτή καταγόταν από ένα χωριό της Πισιδίας, ήταν θυγατέρα μονογενής κάποιου Αιδεσίου, ιερέα των ειδώλων, στα χρόνια του Κλαυδίου Καίσαρα, κατά το έτος 270. Όταν λοιπόν έγινε δώδεκα ετών, πέθανε η μητέρα της. Έτσι παραδόθηκε η Αγία από τον πατέρα της σε μία γυναίκα και παρακαλούσε τον Θεό να την αξιώσει της πίστεως των Χριστιανών, την οποία διδασκόταν από μερικούς Χριστιανούς, που βρίσκονταν στο χωριό που αναφέρθηκε. Όταν δε έγινε δεκαπέντε ετών, τότε πόθησε η Αγία να μαρτυρήσει για την αγάπη του Χριστού. Οπότε, όταν έμαθε γι’ αυτήν ο ηγεμόνας Ολύμβριος έστειλε ανθρώπους και την συνέλαβε και την έβαλε σε φυλακή.
Του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ
«Πόσες χώρες εξαφανίσαμε, των οποίων οι κάτοικοι ζούσαν πλουσιοπάροχα! Βλέπετε τα οικημάτά τους; Είναι σχεδόν έρημα και τα κληρονομήσαμε Εμείς». (Κοράνιον, Σούρα «ΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ - αλ Κάσας», Κεφ. 28, στ. 58)
«Να τρέφεσθε απ’ τα αγαθά τα οποία κυριεύσατε από τον εχθρό και να φοβάστε τον Κύριο». (Κοράνιον, Σούρα «ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ – αλ Ανφάλ», Κεφ. 8, στ. 69)
Παρακολουθούμε τον δημόσιο διάλογο για τις μεταναστευτικές ροές που καταφθάνουν στα παράλια της Κρήτης και της Γαύδου και ειλικρινώς διαπορούμε για την έλλειψη διακρίσεως των γεγονότων και μάλιστα από αξιόλογους Πανεπιστημιακούς και Πολιτικούς άνδρες και γυναίκες.
Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας, Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας
Μακάριος Παπα-Δημήτρης Γκαγκαστάθης, ένα άγιος απλοϊκός ποιμένας λογικών προβάτων
Κοιμήθηκε εν Κυρίω στις 29 Ιανουαρίου 1975
Ένας σύγχρονος Άγιος, που συνδύαζε, όπως έλεγε, τρυφερότητα και ακαμψία, λεπτότητα και δύναμη, ευαισθησία και αυστηρότητα, είναι το διαμάντι του Πλατάντου των Τρικάλων,ο αγαθός λευΐτης, Γέροντας Δημήτριος Γκαγκαστάθης. Με την τρυφερότητα πλησίαζε τις καρδιές, με την ακαμψία έμενε ακλότητος στις αρχές του Ευαγγελίου. Με την λεπτότητα της συνειδήσεως προσέγγιζε το θείο με την δύναμη των έργων πλησίαζε την λογική του ποίμνη. Με την ευαισθησία παρηγορούσε καρδιές και με την αυστηρότητα έλεγχε τους ασεβείς και πρωτίστως έλεγχε τον εαυτό του. Ήταν αυστηρός στον εαυτό του και επιεικής στους άλλους εφαρμόζοντας το Παύλειο! «Το επιεικές υμών γνωσθήτω πάσιν ανθρώποις» (Φιλιπ. δ΄ 5).
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης (1749-1809), κατά τον ιστορικό μας Κωνσταντίνο Σάθα, «κατατάσσεται πρεπόντως μεταξύ των λογιωτέρων του καιρού του, πάντων υπέρτερος κατά την φιλοπονίαν ο χαλκέντερος αναδειχθείς, τα δε πολυάριθμα αυτού συγγράμματα ουκ ολίγον συνετέλεσαν εις κραταίωσιν της Ορθοδοξίας, ωφελείας ανυπολογίστου του ημετέρου έθνους πρόξενα γενόμενα» (Κων. Σάθα «Βιογραφίαι των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων (1453-1821), Εν Αθήναις, 1868, Εκδ. Ι. Χιωτέλλη, σελ. 626).
Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου θα τελεσθεί στην ενορία μας, την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025, στις 18:30.
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Υπερηφάνεια
Τα χτυπήματα είναι απαραίτητα για την σωτηρία της ψυχής μας, γιατί αυτά λαμπικάρουν την ψυχή. Όσο χτυπάει κανείς τα ρούχα και τα τρίβει, τόσο καλύτερα καθαρίζουν· όπως και το χταπόδι και η σουπιά με το πολύ χτύπημα μαλακώνουν καλύτερα, και καθαρίζουν οι μελάνες.
Την Δευτέρα 14 Ιουλίου, στις 6.00 μ.μ. θα τελεσθεί ο Εσπερινός και εν συνεχεία η Ιερά Παράκληση στον Άγιο Παϊσιο τον Αγιορείτη.
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Υπερηφάνεια
Ο μεγαλύτερος υπερήφανος δεν είναι εκείνος που καυχάται υπερήφανα, αλλά εκείνος που καυχάται ότι είναι πολύ ταπεινός.
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 7η Ιουλίου 2025
ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗ;
Πολύ άσχημα είναι τα νέα, όσον αφορά την πορεία του Χριστιανισμού στο δυτικό κόσμο.
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Γενόμενος δε πλήρης ημερών ο αοίδιμος, προεγνώρισε τον θάνατον αυτού· διό και έγραψεν ομολογίαν της πίστεως και διαθήκην ιδιόχειρον εποίησεν έπειτα προσκαλέσας και ιερείς ετέλεσε και το Ευχέλαιον εν ημέρα Πέμπτη της εβδομάδος· λαβών δε παρά πάντων συγχώρησιν, και εις πάντας δους, κατά την Παρασκευήν ησύχασε.
Η οικονομία του Θεού πάντοτε φροντίζει να ενισχύει τους ταλανιζομένους πιστούς μέσα από ενέργειες της Τριαδικής Θεότητος. Σε εποχές πού η αμφισβήτηση και το ορθολογικό πνεύμα της γενικής ισοπέδωσης απειλεί να μάς πνίξει, εξακολουθούν να έρχονται στο φως εξαίσια και θαυμάσια. Αυτά τα γεγονότα καθίστανται παραμυθία και στήριγμα στον πονεμένο άνθρωπο, ενώ τον ενισχύουν στον πνευματικό του αγώνα. Μία από τις πολλές ενέργειες του Θεού είναι και η φανέρωση αγίων του, πού έμεναν άγνωστοι μέχρι σήμερα. Η δύναμη της ομολογίας, ιδιαιτέρως μάλιστα όταν επισφραγίζεται με το ίδιο το αίμα κάποιου αγίου, δεν χάνεται μέσα στους αιώνες, γιατί το μαρτύριο βοά, γίνεται σημείον αναφοράς και καθοδηγεί τους αγωνιστές. Άλλωστε η Θεϊκή επιταγή δίνει την εγγύηση «τους δοξάζοντάς με αντιδοξάσω».
5 Ιανουαρίου 2025.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα από διάσημους αστέρες του Hollywood γίνεται η καθιερωμένη απονομή για τις «ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ» στα 82α Βραβεία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών.
Ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ήταν άνδρας υψηλός, μεγαλόσωμος και ρωμαλέος τόσο, ώστε έσερνε μεγάλους κορμούς δένδρων, δεμένους με ένα σχοινί, όταν εκτίζετο η ιερά και πανσεβάσμιος Μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, από τον Ίδιον ως ηγούμενο και τους άλλους αδελφούς.
Κάποτε εξεστράτευσε εναντίον της Κρήτης ένας βαρβαρικός στόλος για να την αιχμαλωτίσει.
«Ποιός καλός άνεμος σε φέρνει εδώ;» ερώτησε ο σοφός ερημίτης τον οδοιπόρο που ζητούσε απεγνωσμένα να τον συναντήσει.
ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2025
18.15 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και εν συνεχεία Ιερά Παράκληση στον Άγιο Βλάσιο τον εν Σκλαβαίνοις.
ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2025
07.00 Όρθρος και εν συνεχεία πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος. (Θα τελεσθεί στο Ενοριακό Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου Αμφιλοχίου του εν Πάτμῳ)