Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Υμνογραφήματα Χαρμόσυνα: Χαιρετισμοί και Αναστάσιμος Κανόνας στον Άγιο Νείλο τον Μυροβλύτη

Με ιδιαίτερη χαρά και πνευματική αγαλλίαση, πληροφορηθήκαμε: α) την σύνταξη ακολουθίας Χαιρετισμών στον Όσιο Νείλο τον Μυροβλύτη από την Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων, μοναχή Ισιδώρα και β) την σύνταξη Αναστασίμου Κανόνος στον Όσιο Νείλο τον Μυροβλύτη για την εορτή της 7ης Μαΐου -η οποία είναι συνυφασμένη και εορτάζεται πάντα κατά την Πασχάλιο περίοδο- από τον Ελλογιμώτατο κ. Χαράλαμπο Μπούσια, Μεγάλο Υμνογράφο της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, ο οποίος, κατά το έτος 2019, συνέταξε για τον Μυροβλύτη προστάτη της ενορίας μας ακολουθίες Μικρού Αγιασμού, Εγκωμίων, Ευλογηταρίων και Ευχή υπέρ υγείας.

Μέσα στο  ίδιο βιβλίο περιλαμβάνονται: γ) τροπάρια στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, του οποίου θαυματουργός εικών βρίσκεται στον Ιερό μας Ναό (Απολυτίκιο, Κοντάκιο και Μεγαλυνάριο), ποίημα του Ελλ. κ. Μπούσια, δ) Απολυτίκιο κοινό για όλους τους Αγίους οι οποίοι τιμώνται πανηγυρικά στην ενορία μας (Παναγία Κυκκώτισσα, Αρχάγγελος Μιχαήλ, Άγιος Βλάσιος ο εν Σκλαβαίνοις, Θεοδοσιάτες Οσιομάρτυρες, Όσιος Παναγής Μπασιάς, Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης, Άγιος Διονύσιος Αιγίνης ο εν Ζακύνθω και Άγιος Γεράσιμος ο εν Κεφαλληνία), ποίημα της Οσιολ. μοναχής Ισιδώρας και ε) σύντομο ιστορικό σημείωμα του Ιερού μας Ναού, υπό του γράφοντος.

Ευχαριστούμε τον Πανάγαθο Τριαδικό Θεό για την μεγάλη ευλογία που μας μας χάρισε στις δύσκολες μέρες που ζούμε να λάβουμε τους ουράνιους θησαυρούς των παραπάνω Ιερών Ακολουθιών. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το Άγιο Πνεύμα υπαγορεύει στους Υμνογράφους, κατά τρόπο μυστηριακό, την σύνταξη των ιερών υμνογραφημάτων.

Θερμές και ολοκάρδιες ευχαριστίες οφείλουμε στους φιλαγίους και δοκίμους ποιητάς των Ιερών Ακολουθιών, την Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της παλαιφάτου και ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων, μοναχή Ισιδώρα και τον Ελλογιμώτατο κ. Χαράλαμπο Μπούσια, Μεγάλο Υμνογράφο της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας για την πρόθυμη και εγκάρδια ανταπόκρισή τους στα αιτήματα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας μας για τις ανωτέρω αναφερθείσες Ιερές Ακολουθίες και, βεβαίως, για την ευγενή παραχώρησή τους. Θερμές, επίσης, ευχαριστίες αξίζουν και στην ευλαβέστατη ενορίτισσα -η οποία και ζήτησε την τήρηση της ανωνυμίας της- για την ανάληψη, εκ μέρους της, των εξόδων της εκδοτικής προσπάθειας των ιερών υμνογραφημάτων.

Με τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου, κ. κ. Σεραφείμ, παραδίδεται, λοιπόν, μία ακόμη έκδοση του Ιερού μας Ναού στους ευλαβείς και φιλεόρτους προσκυνητές του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Νείλου του Μυροβλύτου με την προτροπή, σε στιγμές αθυμίας, η ανάγνωση των Χαιρετισμών και του Αναστασίμου κανόνος να οδηγεί σε απαλλαγή των ανιαρών και λυπηρών του βίου και με την ευχή ο Όσιος να πρεσβεύει και να οδηγεί όλους σε «οδούς μετανοίας» και «τρίβους σωτηρίας».

π. Δ. Ε. Μ.