Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΦΑΛΗΡΟΥ, ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ & ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΕΝΤΗ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ


 
Αγαπητά μου παιδιά,

Ξεκινώντας αυτή η νέα σχολή χρονιά, η καρδιά σας κινείται προς τη χαρά και την αισιοδοξία, γιατί τούτο είναι ταιριαστό σε νέους ανθρώπους που ανοίγουν το νου τους στη γνώση και τη σοφία. Όμως παράλληλα, μία σκέψη έρχεται να σκοτίσει αυτό το φως της νέας αρχής. Κατά την περσινή χρονιά η σκιά της πανδημίας έπεσε βαριά σε όλη την οικουμένη σκληρά και απρόσμενα ακινητοποιώντας τη ζωή.  Αυτή η παγκόσμια δοκιμασία, διέκοψε βίαια τα μαθήματά σας,  τις δραστηριότητες σας, τις συναντήσεις σας, τις συνήθειές σας.  Κι είναι φυσικό όλοι να έχουμε μια ανησυχία, ίσως και κάποια αγωνία για τη φετινή χρονιά που μόλις αρχινά.
Τον  τελευταίο καιρό συχνά ακούτε από τους ειδικούς για το πόσο σημαντικό είναι οι νέοι άνθρωποι να κρατήσουν μία υπεύθυνη στάση. Και αυτό γιατί ένας νέος μπορεί ναi ασθενήσει χωρίς καν να το αντιληφθεί, χωρίς να δυσκολευτεί απο συμπτώματα και πόνους χωρίς να ακολουθήσει κάποια θεραπεία και κάποια αγωγή. Όμως  παρότι εκείνος ίσως να μην ταλαιπωρηθεί από την αρρώστια, παραταύτα μπορεί να μεταδώσει αυτήν σε κάποιον που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, σε κάποιον που μπορεί να ασθενήσει βαριά, σε κάποιον που μπορεί να βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο.

Έτσι ακούτε συνεχώς τους μεγάλους να σας λένε πως πρέπει να είστε υπεύθυνοι σε αυτήν την περίοδο. Σας συνιστούν να κρατάτε αποστάσεις μεταξύ σας, να ακολουθείτε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, να φοράτε μάσκες, να αποφεύγετε εκδηλώσεις, συναντήσεις και άλλα από αυτά που αγαπάτε, συνεισφέροντας στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και προστατεύοντας όλα εκείνα τα πρόσωπα που αγαπάτε.

Επιτρέψτε μου καλά μου παιδιά να σας πως κάτι ακόμα. Η υπευθυνότητα πρέπει να ξέρετε πως ανοίγει το δρόμο της ελευθερίας. Θα ήθελα να σας το εξηγήσω αυτό. "Ένα παιδί όταν γεννιέται έχει απόλυτη ανάγκη μίας μάνας και ενός πατέρα. Εκείνοι είναι υπεύθυνοι γι' αυτό εώς πρός το φαγητό του, την ένδυσή του, την ασφάλειά του, την υγεία του. Εκείνοι αποφασίζουν τι ειναι το καλύτερο γι' αυτό και όχι το ίδιο το βρέφος, Το παιδί μεγαλώνοντας καλείται συνεχώς να αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερη ευθύνη του εαυτού του. Κι οι γονείς και το σχολείο έρχονται να το καταστήσουν ικανό για να μπορέσει να αντέξει την ευθύνη που του αναλογεί. Κι όταν φτάσει ο άνθρωπος σε μια ηλικία ώριμη έχει πλέον εκείνος την ευθύνη του εαυτού του, και την ευθύνη των επιλογών του, δηλαδή την ελευθερία του, και ο πατέρας και η μάνα και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές του, στέκονται δίπλα του, απλά για να τον εμπνέουν και να τον αγαπούν.

Ο δρόμος παιδιά μου της αληθινής ελευθερίας περνά μέσα από την υπευθυνότητα. Γι' αυτό δεχθείτε τούτη τη δοκιμασία που κι εσείς περνάτε, σαν μία άσκηση ελευθερίας. Σαν ένα αγώνισμα που θα σας κάνει πιο δυνατούς, πιό ώριμους και τελικά πραγματικά ελεύθερους. Γιατί ελεύθερος δεν είναι απλά εκείνος που κάνει ό,τι θέλει, αλλά εκείνος που κάνει αυτό που είναι σωστό κι αληθινό. Μη στεναχωρείστε για όσα θα στερηθεί, ή για όσα θα σας δυσκολέψουν. Να βάλετε μέσα στη ψυχή σας τη χαρά πού προσφέρει η ελευθερία η αληθινή.

Ευχόμαστε ο Ιησούς Χριστός, να σας δώσει δύναμη και υπομονή, να ζήσετε αυτή την ιδιαίτερη σχολική χρονιά με χαρά και σημασία, ώστε όταν αυτή τελειώσει να είστε πιο σοφοί, πιο ώριμοι, πιο φωτεινοί.
Καλή σχολική χρονιά. Καλή πρόοδο.

Με όλη μου την αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ 
+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ