(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Το «είδωλο» της επιστήμης είχε αποκαθηλωθεί
7-2-2003
Θεσσαλονίκη
Ο γιος μου, που γεννήθηκε στις 5-12-1994, είναι για μας δώρο της Παναγίας. Γεννήθηκε μετά από τρεις αποβολές.
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Το «είδωλο» της επιστήμης είχε αποκαθηλωθεί
7-2-2003
Θεσσαλονίκη
Ο γιος μου, που γεννήθηκε στις 5-12-1994, είναι για μας δώρο της Παναγίας. Γεννήθηκε μετά από τρεις αποβολές.
Σήμερα που γράφω, 29 Αυγούστου, είναι η μνήμη του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Χθες το βράδυ ψάλαμε τον Εσπερινό κατανυκτικά σ’ ένα παρεκκλήσι, κ’ ήτανε μοναχά λίγες γυναίκες και δύο-τρεις άνδρες.
Σήμερα το πρωί ψάλαμε τη λειτουργία του πάλι με λίγους προσκυνητές. Τα μαγαζιά ήτανε ανοιχτά, όλοι δουλεύανε σαν να μην ήτανε η γιορτή του πιο μεγάλου αγίου της θρησκείας μας. Αληθινά λέγει το τροπάρι του «Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων, σοι δε αρκέσει η μαρτυρία του Κυρίου, Πρόδρομε».
Με εγκώμια και με ευλάβεια γιορτάζανε άλλη φορά οι ορθόδοξοι χριστιανοί τον Πρόδρομο, αλλά τώρα του φτάνει η μαρτυρία του Κυρίου.
Ερώτηση προς τον Γέροντα Αρσένιο Σπηλαιώτη συνασκητή του οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή:
– Παππού, όταν υπηρετούμε στο διακόνημα, πρέπει να λέμε και την ευχήν;
– Βεβαίως· η ευχή δεν πρέπει να σταματά.
Κάποιοι άγιοι της Εκκλησίας μας απολαμβάνουν ιδιαίτερης τιμής από τους πιστούς. Θεωρούνται δημοφιλείς, διότι τους αισθάνεται ο λαός κοντά του και αρωγούς στα προβλήματά του. Ένας από τους πλέον δημοφιλείς αγίους είναι και ο άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυς και Θαυματουργός.
ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024
19.00 Ακολουθία Μικρού Αποδείπνου Χαιρετισμών στον Αρχάγγελο Μιχαήλ ενώπιον της Ιεράς Εικόνος Του.
ΤΡΙΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024
11.00 Ιερά Παράκληση στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024
19.00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ.
21.00 Ιερά Παράκληση στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024
07.00 Όρθρος και εν συνεχεία Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί Ακολουθία Μικρού Αγιασμού με Ευχή εις τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
18.15 Μεθέορτος Εσπερινός και εν συνεχεία Ιερά Παράκληση στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023
18.30 Ιερό Ευχέλαιο.
· Το απόγευμα της 5ης Σεπτεμβρίου, θα διανεμηθεί ευλογία από τον Πανορμίτη της Σύμης.
· Κάθε Τρίτη στις 11.00 π.μ. τελείται στον Ιερό μας Ναό, Παράκληση στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Προέλευση κειμένου: Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους
Στην ζωή μας κάναμε πολλά λάθη. Κάναμε λάθη όταν ήμασταν παιδιά, όταν γίναμε έφηβοι και νέοι, αλλά πολύ περισσότερο κάναμε λάθη και αργότερα όταν γίναμε γονείς. Η ζωή μας είναι γεμάτη λάθη. Πολλά απ' αυτά ήταν ανώδυνα, αλλά και πολλά απ' αυτά είχαν μεγάλες συνέπειες στη ζωή μας.
Από καιρό γίνεται συστηματική προσπάθεια από ορισμένες γνωστές ομάδες να διασαλευθεί η μακραίωνη και ενιαία πνευματική και πολιτισμική ιστορία του Γένους των Ελλήνων. Με συντονισμό, εμπάθεια και ατεκμηρίωτες θέσεις γίνεται σφοδρός αγώνας κατά της δύο χιλιάδες χρόνια δυνατής παρουσίας του χριστιανισμού στον ελληνικό κόσμο. Θέλουν επίμονα να μας πουν και να μας πείσουν ότι ο χριστιανισμός είναι ξένος προς την παράδοσή μας και προσπαθούν να επαναφέρουν το μυθικό δωδεκάθεο.
Επ'
ευκαιρία της εορτής του Οσίου Αθανασίου του Χαμακιώτου, παραθέτουμε
μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό στο κελλάκι του, στη Μονή Φανερωμένης Ροδοπόλεως.
Επ' ευκαιρία της εορτής του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Γερασίμου του εν Κεφαλληνία του Νέου Ασκητού, παραθέτουμε σκηνές από τον βίο του, όπως έχουν αποτυπωθεί στον νέο μεγάλο Ιερό Ναό του, στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου, στα Ομαλά Κεφαλληνίας. Οι αγιογραφίες του νέου Ιερού Ναού αποτελούν έργα του Αγιογράφου Ηλία Γεωργάτου.
Ο Άγιος Γεράσιμος πήρε πλουσιότατη μόρφωση και από νεαρή ηλικία πόθησε να αφιερωθεί στον Χριστό. Για τον σκοπό αυτόν εγκατέλειψε την γενέτειρά του και πήγε στην Ζάκυνθο, οπου συνδέθηκε πνευματικά με τον μεγαλύτερο θεολόγο του 16ου αιώνα, τον λόγιο μοναχό Παχώμιο Ρουσάνο. Ο ευσεβής αυτός άνδρας τον κατάρτισε ακόμη περισσότερο στα θεολογικά γράμματα και στην μοναχική ζωή. Στην συνέχεια επισκέφθηκε την Ρούμελη, την Θεσσαλία, όπου προσκύνησε τα Μετεωρικά Μοναστήρια, την Μακεδονία και μέσω της Θράκης πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου προσκύνησε τους τάφους των προγόνων του και από εκεί στην Προποντίδα και την Χαλκηδόνα. Κατά την επιστροφή του αναζήτησε την πνευματική τελείωση στο Αγιώνυμον Όρος του Άθωνος, όπου και έγινε μεγαλόσχημος μοναχός.
ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΕΠΙ ΤΗι ΕΟΡΤΗI ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 2024
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΦΑΛΗΡΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΕΝΤΗ
κ.κ. Σ Ε Ρ Α Φ Ε Ι Μ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΚΛΗΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟΧΡΙΣΤΟΝ ΛΑΟΝ
ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΥΤΟΥ
Την εν πρεσβείαις ακοίμητον Θεοτόκον,
και προστασίαις αμετάθετον ελπίδα,
τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησεν,
ως γαρ ζωής Μητέρα, προς την ζωήν μετέστησεν,
ο μήτραν οικήσας αειπάρθενον.
Τέκνα μου αγαπητά και περιπόθητα,
η Κοίμηση της Θεοτόκου μας συγκέντρωσε και πάλι στο Ναό. Με ύμνους και προσευχές τιμούμε την ημέρα και ανοιγόμαστε μέσα από το πρόσωπο της Κυρίας Θετόκου στο μυστήριο της σωτηρίας μας. Γιατί η σημερινή εορτή ακριβώς αυτόν το σκοπό υπηρετεί. Μας αποκαλύπτει και μας βεβαιώνει ότι ο θάνατος έχει οριστικά νικηθεί, όχι μόνο γιατί ο Χριστός αναστήθηκε, αλλά και γιατί Εκείνος ως Σωτήρας και Λυτρωτής θα αναστήσει κι εμάς.
ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΣΤΑΣΙΣ ΠΡΩΤΗ
Ἡ Ἁγνὴ ἐν τάφῳ, κατετέθης βαβαί, ἡ Θεὸν γαστρί σου χωρήσασα καὶ κυήσασα ἀφράστως ἐπὶ γῆς.
Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης
Στην Κωνσταντινούπολη τρεις Χριστιανοί έτυχε να κατεβαίνουν από την αγορά, για να πάνε στα σπίτια τους, πέρα στον Γαλατά. Και καθώς περνούσαν από την Εβραϊκή γειτονιά, συνάντησαν έναν Εβραίο πολύ μεγαλόσωμο. Ο ένας από τους Χριστιανούς, καθώς ήταν πολύ κοντός, κοιτούσε τον Εβραίο, που στεκόταν σαν ένα τέρας. Ο Εβραίος όμως, επειδή δυσανασχέτησε, που τον κοιτούσε ο Χριστιανός περιγελαστικά, τον έπιασε από την ζώνη και τον σήκωσε στον ώμο του και περπάτησε για λίγο. Ο Χριστιανός, επειδή υπέφερε, έβγαλε το μαχαίρι του και τον χτύπησε στην πλάτη. Τότε ο Εβραίος, επειδή ήταν λίγο μεθυσμένος, δεν τον κατάλαβε και έτσι τον άφησε και έφυγε. Το αίμα όμως άρχισε να τρέχει και να τον πονά. Τότε οι άλλοι Εβραίοι, όσοι βρίσκονταν εκεί, έτρεξαν για να πιάσουν τον Χριστιανό, αλλά δεν των βρήκαν.
Η Παναγία η Χρυσοπηγή, στη Μπόχαλη Ζακύνθου.
Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης είναι η Κοίμηση της
Θεοτόκου, η οποία εορτάζεται απ’ άκρη σε άκρη της χώρας μας το
Δεκαπενταύγουστο. Το ιερό πρόσωπο της Παναγίας, της Μητέρας του Ιησού
Χριστού, έχει εμπνεύσει από βυζαντινούς υμνωδούς μέχρι νεοέλληνες
ποιητές, ζωγράφους και μουσικούς, πεζογράφους και τραγουδοποιούς…οι
ονομασίες της Παναγίας και προσωνύμια που της έχει δώσει ο λαός είναι
χιλιάδες.
Την Τρίτη 13 Αυγούστου θα τελεσθεί στο Ιερό μας Ναό το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας για την Απόδοση της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης, Προηγούμενος Ι.Μ. Ιβήρων
Όταν μιλούμε για το κάλλος που δεν είναι απλώς θέαμα εξωτερικό και πρόσκαιρο ή αισθητικό κατηγόρημα, αλλά δύναμι που σώζει τον κόσμο, τότε το Άγιον Όρος, με την ύπαρξι και τη ζωή του, έχει κάτι να μας πη· γιατί ονομάζεται Περιβόλι της Παναγίας και όρος της Μεταμορφώσεως.
Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο παρατηρείται σοβαρή ανομβρία με αποτέλεσμα να απειλείται ο τόπος με το φαινόμενο της απερήμωσης. Παρόμοιο πρόβλημα είχε παρουσιασθεί κατά καιρούς και στο παρελθόν με ολέθριες επιπτώσεις στη ζωή του νησιού. Σύμφωνα με εκκλησιαστική παράδοση, η μεγαλύτερη περίοδος ανομβρίας στην Kύπρο συνέβηκε τον 4ο αιώνα, οπότε για τριάντα έξι χρόνια δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου με αποτέλεσμα πολλοί από τους κατοίκους να την εγκαταλείψουν. Τελικά, η ανομβρία αυτή τερματίστηκε μετά τη δεύτερη άφιξη της Αγίας Ελένης, το 326 μ.Χ , και την ευλογία κομματιών του Τιμίου Ξύλου που άφησε στο νησί. Τη σχετική παράδοση, που, όμως, δεν επιβεβαιώνεται από ιστορικές μαρτυρίες, διέσωσε ο Μεσαιωνικός χρονικογράφος Λεόντιος Μαχαιράς, ο οποίος (σε ελεύθερη απόδοση στη νεοελληνική) αναφέρει τα ακόλουθα: «Ο Μέγας Κωνσταντίνος, μετά τη βάπτισή του, είδε πως η δική μας χώρα, η Κύπρος, παρέμενε χωρίς κατοίκους για τριάντα έξι χρόνια.
18.15 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και εν συνεχεία Ιερά Παράκλησις στον Άγιο Γεράσιμο τον εν Κεφαλληνία.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
07.00 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
18.00 Εσπερινός και εν συνεχεία Ιερό Ευχέλαιο.
ΤΡΙΤΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
18.00 Εσπερινός και εν συνεχεία τελευταία Ιερά Παράκλησις στην Υπεραγία Θεοτόκο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς
κ. κ. Σεραφείμ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
06.45 Όρθρος – Θεία Λειτουργία
18.30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και εν συνεχεία θα ψαλλούν τα εγκώμια ενώπιον του Επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου.
ΠΕΜΠΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ)
07.00 Όρθρος – Θεία Λειτουργία