Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Θέλω την ελευθερία μου!


Η ελευθερία είναι συνυφασμένη με την ύπαρξή σου. Ο ίδιος ο Θεός την έβαλε μέσα σου. Γι’ αυτό και την απαιτείς. Ζητάς να μπορείς να κάνεις μόνος σου τις επιλογές που θέλεις, να μη σε δεσμεύει κανείς, να μη σε περιορίζει, να μη σε ελέγχει. Και δεν έχεις άδικο. Είναι πολύ ελκυστική αυτή η μορφή ελευθερίας.

Υπάρχει και όμως μία άλλη, ανώτερη, μυστική ελευθερία. Αθέατη, εσωτερική, αληθινή. Η ελευθερία από τον εαυτό μας!

Τι σημαίνει αυτό;

Τρεις ιδέες για την άλλου είδους, μυστική ελευθερία!

    Ελευθερία από την τέλεια εικόνα. Πόσες φορές, άραγε, δεν είσαι ο εαυτός σου, γιατί σκέφτεσαι τι θα πούν οι άλλοι για εσένα; Πόσες φορές φοβάσαι πως θα σε σχολιάσουν, πως θα σε χαρακτηρίσουν; Πόσες φορές σκέφτεσαι ότι πρέπει να δείξεις δυνατός, άνετος, μέσα σε όλα; Κάνε το τόλμημα. Ελευθερώσου από τον φόβο της εικόνας σου. Γίνε αληθινός. Ομολόγησε το λάθος σου, μίλα για την άγνοιά σου, ζήτησε βοήθεια. Μείνε σιωπηλός, όταν το νομίζεις, χωρίς τον φόβο ότι θα περάσεις απαρατήρητος. Ελευθερώσου από την ανάγκη για μία τέλεια εικόνα! Και να θυμάσαι: οι άνθρωποι αγαπούν το αληθινό και σίγουρα σε προτιμούν όπως στ’ αλήθεια είσαι.

 

    Ελευθερία από τις επιθυμίες. Έχεις νιώσει ποτέ να σε καταδυναστεύει κάποια επιθυμία σου; Μία αγορά που δεν είναι εφικτή, ένα ταξίδι, μία δραστηριότητα που δεν μπορείς ακόμη να κάνεις… Έχεις νιώσει να μη σε αφήνει να χαρείς; Να μη σε αφήνει να ονειρευτείς; Να μη σε αφήνει και να κοιμηθείς κάποιες φορές; Να σε γεμίζει γκρίνια, αδημονία, παράπονα; Ελευθερώσου! Μην αφήνεις να σε κυβερνούν οι επιθυμίες σου. Σίγουρα μπορείς να ζήσεις και χωρίς να έχεις όλα όσα ζητάς! Αυτό θα σε κάνει και πιο ώριμο, πιο προσαρμοστικό, πιο δυνατό. Άλλωστε θυμήσου: Ο Θεός Πατέρας φροντίζει να μας παρέχει όσα πραγματικά χρειαζόμαστε.

 

    Ελευθερία από τα «αγαπημένα». Πόσο σφιχτά σε κρατούν κοντά τους κάποιες φορές τα αγαπημένα σου πράγματα, οι αγαπημένες σου συνήθειες! Οι βόλτες, το κινητό, τα παιχνίδια σου… Πόσα σημαντικά πράγματα ή και σημαντικούς ανθρώπους θυσιάζεις γι’ αυτά; Μήπως εξαιτίας τους χάνεις πολλές φορές τη χαρά σου, την ενεργητικότητά σου, τα σχέδιά σου; Πόσο χώρο σου αφήνουν να αναπνεύσεις, να κάνεις άλλες επιλογές, να ζήσεις τελικά; Μήπως εξαιτίας τους κάποτε χάνεις και τον ίδιο τον Θεό; Αν έτσι είναι, τι θα έλεγες να δείς ξανά τι αξίζει να γίνει «αγαπημένο» σου;

 

Ελευθερία.

Η εσωτερική, η μυστική, η αληθινή.

Κάνε το τόλμημα.

Σπάσε τα δεσμά που επιμένουν να σε κρατούν σφιχτά ενωμένο με τη γη.

Ζήσε κοντά στον Θεό…

Τότε θα ζήσεις την πραγματική ελευθερία.

                                                   Σιλουανή


 
Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Μάρτιος 2024 

 

πηγή