Κι άλλη μια σπουδαία παραβολή μας είπε ο Κύριος για να μας διδάξει πόσο θέλει ο Θεός την ταπείνωση και τη μετάνοια των ανθρώπων και πόσο αναπαύεται σε ανθρώπους ταπεινούς:
Δύο άνθρωποι ανέβηκαν στον Ναό, για να προσευχηθούν. Ο ένας ήταν Φαρισαίος και ο άλλος Τελώνης. Ο Φαρισαίος στάθηκε επιδεικτικά στο μέσον του Ναού κι άρχισε να προσεύχεται ως εξής: «Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ που δεν είμαι σαν τους άλλους ανθρώπους, άρπαγας, άδικος, μοιχός, ή και σαν αυτόν τον τελώνη. Εγώ νηστεύω δυο φορές την εβδομάδα, και δίνω στον ναό το ένα δέκατο από τα εισοδήματά μου».
Αντίθετα ο Τελώνης στεκόταν πίσω, παράμερα, και δεν τολμούσε ούτε τα μάτια του να σηκώσει στον ουρανό. Χτυπούσε το στήθος του και έλεγε: «Θεέ μου, σπλαχνίσου με τον αμαρτωλό». Σας βεβαιώνω ότι έφυγε για το σπίτι του συμφιλιωμένος με τον Θεό ο τελώνης. Αυτού την προσευχή άκουσε ο Θεός. Γιατί όποιος υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί κι όποιος τον ταπεινώνει θα υψωθεί.
Από την Κυριακή αυτή ανοίγει ο κύκλος του Τριωδίου. Η Εκκλησία μας με την παραβολή αυτή μας προετοιμάζει για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, καθώς μας θυμίζει ότι το πρώτο βήμα για τη σωτηρία μας είναι η ταπείνωση.
Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Αυτή η περίοδος της προετοιμασίας περιλαμβάνει 3 εβδομάδες με 4 Κυριακές πολύ χαρακτηριστικές, οι οποίες μας εισάγουν στη Μεγάλη Σαρακοστή:
Η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου παίρνει το όνομά της από την ευαγγελική περικοπή που διαβάζεται στην Εκκλησία. Είναι μια παραβολή που είπε ο Κύριος, για να μας διδάξει την προσευχή και την ταπείνωση. Με την είσοδό μας στην κατ’ εξοχήν λατρευτική αυτή περίοδο, η Εκκλησία θέλει να μας δείξει ότι ο Θεός αποδοκιμάζει την περήφανη και εγωιστική στάση του ανθρώπου, όπως συνέβη με τον Φαρισαίο της παραβολής. Αντίθετα, δέχεται την ταπεινή προσευχή του Τελώνη, που γίνεται με συντριβή και μετάνοια αλλά και βέβαιη ελπίδα στη συγχώρηση από τον Θεό. Γι΄ αυτό στην Εκκλησία διαρκώς παρακαλούμε: «Κύριε ελέησον».