Ερώτηση που λάβαμε:

Οι Απόκριες πλησιάζουν σε λίγο καιρό όπου συνηθίζεται να “μεταμφιεζόμαστε” ή να ντυνόμαστε κοινώς “μασκαράδες” για να υποδυθούμε ένα ρόλο ή ένα πρόσωπο για λόγους διασκέδασης. Ποιά η στάση ενός Ορθόδοξου Χριστιανού σχετικά με αυτή την “εορτή”. Είναι απλά μια διασκέδαση ή μήπως όχι?

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας (agonistes.gr):

Λες ότι «συνηθίζεται να μεταμφιεζόμαστε». Ποιος επιβάλει μια τέτοια συνήθεια; Και εν πάση περιπτώσει είναι όλες οι συνήθειες αγαθές;

Απόκριες! Είναι αλήθεια ότι για τον κόσμο Απόκριες σημαίνει διασκέδαση, πάρτι μασκέ, διαφόρων ειδών καρναβαλικές εκδηλώσεις, που υπόσχονται τρελό κέφι, ξεφάντωμα κ.λπ.

Τι να ντυθώ φέτος; Κάτι εντυπωσιακό, με στυλ και που θα με κάνει να ξεχωρίζω. Οι επιλογές σχεδόν απεριόριστες! Μπορείς να διαλέξεις από υπερήρωες, πολιτικούς, μέχρι ακόμη και δαίμονες… Συνήθως δεν λείπει από τη στολή η «μάσκα» που σου δίνει τη δυνατότητα να κρύψεις για λίγο το πραγματικό σου πρόσωπό και να αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι και να πράττεις ποικιλοτρόπως. Πώς δηλαδή; Αρκετές φορές κάπου εδώ αρχίζουν τα διάφορα πειράγματα, τα αστεία, η κατανάλωση αλκοόλ, η «τρέλα», κ.λπ., ανάλογα με την παρέα και το μέρος που θα βρεθείς.

Ξεχάσαμε όμως κάτι! Στην ερώτηση υπάρχει ένας σπουδαίος χαρακτηρισμός! «Ορθόδοξος Χριστιανός»… Και ότι σε ενδιαφέρει η στάση που οφείλει να τηρεί ο Ορθόδοξος Χριστιανός. Ψάχνεις τι να ντυθείς; Μα είσαι ντυμένος… και μάλιστα με κάτι πολύ σπουδαίο, με την λαμπρότερη και ομορφότερη στολή όλου του κόσμου. Είσαι ντυμένος με τον ίδιο τον Χριστό! Από τη στιγμή που βαπτίστηκες «ντύθηκες» τον Χριστό. «Ὅσοι εἰς Χριστὸν ἐβαπτίσθητε, Χριστὸν ἐνεδύσασθε» (Γαλ. γ΄ 27). Πες μου, λοιπόν. Ποια στολή μπορεί να αντικαταστήσει αυτήν; Και φέροντας μια τέτοια στολή, μπορείς άραγε να ντυθείς οτιδήποτε άλλο, χωρίς να λερώσεις ή να υποβιβάσεις αυτή την υπέροχη στολή;

Την περίοδο όμως αυτή του Τριωδίου, έχει και η Εκκλησία μας να σου προτείνει μια άλλη στολή, που μάλιστα θα σου φανεί πολύ χρήσιμη και στον αγώνα σου… Σε καλεί λοιπόν να αγωνιστείς, αν το επιθυμείς – οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι – στο «στάδιο τῶν ἀρετῶν». Πώς; Με «την πανοπλία του σταυρού», με την «προσευχή» ως θώρακα, με την «ελεημοσύνη» για περικεφαλαία» και την «νηστεία» για μαχαίρι κατά οποιασδήποτε κακίας που απειλεί την καρδιά σου (Ιδιόμελο Αίνων Κυριακής της Τυρινής).

Το σημαίνει Απόκριες για την Εκκλησία;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Θα μπορούσαμε να δώσουμε τις εξής 2 ερμηνείες:

1ον: Η χρονική περίοδος των 3 εβδομάδων πριν από την έναρξη της Μ. Σαρακοστής.

2ον: Ετυμολογικά προέρχεται από το ἀπό + κρέω = αποχή από το κρέας, δηλώνοντας ιδιαιτέρως την τελευταία εβδομάδα πριν τη Μ. Σαρακοστή, όπου επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών αλλά όχι του κρέατος.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε και κάτι ακόμη… Οι «απόκριες» ταυτίζονται και με την έναρξη του Τριωδίου,  μιας προπαρασκευαστικής περιόδου (10 εβδομάδων) που έχει θεσπίσει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, με σκοπό την προετοιμασία για τη συμμετοχή και τη βίωση των Παθών και της ενδόξου Αναστάσεως του Κυρίου μας. Πρόκειται για μια περίοδο κατανύξεως στην οποία καλείσαι να αγωνιστείς πνευματικά εντονότερα.

Οι Χριστιανοί, λοιπόν, δεν ντυνόμαστε, αλλά είμαστε αυτό που είναι και το όνομά μας. «Αγωνιστές»! Και να είσαι σίγουρος πως έτσι θα είμαστε και πραγματικά «Χαρούμενοι». Δοκίμασέ το και νομίζω πως δεν θα χάσεις…