Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

Άγιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου ο θαυματουργός

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

Πολλοί άγιοι της Εκκλησίας μας χαρακτηρίζονται ως θαυματουργοί, διότι ο Θεός τους δώρισε το χάρισμα και τη δύναμη να θαυματουργούν, στο άγιο όνομά Του. Ένας από τους πλέον θαυματουργούς αγίους είναι και ο άγιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου. Του δόθηκε ιδιαιτέρως το θαυματουργικό χάρισμα να γιατρεύει την φοβερή ασθένεια του καρκίνου.

Άγιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου - 7 Φεβρουαρίου

 


Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025

Η θεολογική προσφορά του ιερού Φωτίου. Θαύμα & πρωτείο αληθείας

Fotios-Megas IN

1.  Το θαύμα της αληθείας

Ο ιερός Φώτιος, υπήρξε στους χρόνους του το εκλεκτό σκεύος του Θεού. Ήταν δηλαδή ο κατ’ εξοχήν γνήσιος φορέας της Παραδόσεως και γι’ αυτό απέβη ο πιο φημισμένος και άρα ο πιο σπουδαίος θεολόγος της εποχής. Το φρόνημά του και η θεολογία του ήσαν έκφραση του είναι της Εκκλησίας και αποτέλεσμα του φωτισμού του αγίου Πνεύματος.

Ομιλία από τον Αρχιμανδρίτη Πολύκαρπο Μπόγρη στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς


Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, μετά τον Εσπερινό της εισόδου στο Κατανυκτικό Τριώδιο, ομιλία από τον Αρχιμανδρίτη π. Πολύκαρπο Μπόγρη, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος με τίτλο: 

«Ο Άγιος Τελώνης».

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

Άγιος Ισίδωρος Πηλουσιώτης: Το Ευαγγέλιο προλαμβάνει ακόμα και τις σκέψεις από τις οποίες φυτρώνουν οι πράξεις!


(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Επιστολή 209. Στον Θεολόγιο
Στη ρήση· «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού», και τα εξής.

Ο νομοθέτης βέβαια και των δύο διαθηκών είναι ένας, αλλά ο νόμος, επειδή οι Ιουδαίοι ήταν ανυπότακτοι, απαγόρευε μόνο τις πράξεις, ενώ το Ευαγγέλιο, επειδή δογματίζει [αποφαίνεται] για φιλοσόφους, απαγορεύει ακόμα και τις σκέψεις από τις οποίες φυτρώνουν οι πράξεις, σαν πηγές των κακών, τιμωρώντας με ακρίβεια όχι μόνο τα αμαρτήματα, αλλά και εμποδίζοντάς τα προς ασφάλεια, για να μη γίνουν.

Παρουσίαση βιβλίου "Πειραιάς ο Αγιοβάδιστος" στα πλαίσια της 11ης Έκθεσης Ορθοδόξου Χριστιανικού Βιβλίου


 

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

Ο Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και το θαυμαστό περιστατικό με το δακτυλίδι και το ψάρι - 3 Φεβρουαρίου

 







 


Ο Προφήτης Συμεών ήταν άνδρας σοφός, ευλαβής και δίκαιος, χωρίς όμως να γνωρίζουμε την ακριβή καταγωγή του. Ήταν ένας από τους εβδομήκοντα (Ο΄) μεταφραστές, όπου στην Αλεξάνδρεια μεταφράζοντας την Αγία Γραφή από την εβραϊκή στην ελληνική γλώσσα, επικεντρώθηκε έντονα στο χωρίο του Προφήτη Ησαΐα «Ιδού η Παρθένος έξει εν γαστρί και τέξεται υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Εμμανουήλ» (Ησ. ζ΄,14). Ένα χωρίο, στο οποίο έδειξε δυσπιστία. Σύμφωνα με την παράδοση, έχοντας στο νου τις σχετικές αμφιβολίες του και περνώντας κάποιο ποταμό, έριξε το δακτυλίδι του, λέγοντας ότι αν θα το ξανά έβρισκε, θα πίστευε όσα έγραφε η προφητεία. Φεύγοντας από την Αλεξάνδρεια, διανυκτέρευσε σε κάποια πόλη μαζί με τους συνοδοιπόρους του και αγοράζοντας κάποια ψάρια για το γεύμα τους, βρήκε μέσα στην κοιλιά του δικού του ψαριού το δακτυλίδι του.

Η εορτή της Υπαπαντής στην Καλαμάτα

 


Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Υπαπαντή, η γιορτή της ελευθερίας


Γεώργιος Ι. Μαντζαρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. 

Σε Ιδιόμελα του Εσπερινού και της Λιτής της Υπαπαντής το «Νυν απολύεις τον δούλόν σου δέσποτα εν ειρήνη…», που απηύθυνε προς τον Θεό ο δίκαιος Συμεών όταν δέχτηκε στην αγκάλη του τον Χριστό, αποδίδεται με το «Νυν ηλευθέρωμαι· είδον γαρ τον Σωτήρά μου» [1]. Ο θεοδόχος Συμεών βλέπει στο πρόσωπο του βρέφους που εναγκαλίζεται την ειρήνη και την ελευθερία του.

Η Υπαπαντή του Κυρίου


Σαράντα μέρες μετά τη Γέννηση του Χριστού, στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την υποδοχή (υπαπαντή) που έκανε ο γέροντας Συμεών ο Θεοδόχος στο Θείο Βρέφος στον Ναό του Σολομώντα.

Η Υπαπαντή του Κυρίου - Αφιέρωμα στη Χριστιανή Μητέρα από τα Κατηχητικά του Αγίου Νείλου Πειραιώς

 


Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025

Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως στην ενορία του Αγίου Νείλου Πειραιώς


 ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025

17.00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και εν συνεχεία Ιερά Παράκλησις στον Άγιο Φώτιο Κωνσταντινουπόλεως.

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025

07.00 Όρθρος και εν συνεχεία Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.

Ο δεκαεπτάχρονος άγιος Τρύφων φτάνει στην Ρώμη θριαμβευτής και τον υποδέχεται ο αυτοκράτορας!


(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Μετά τον θάνατον του Αυγούστου Καίσαρος χρόνους σκδ’ (224) εβασίλευσεν εις την Ρώμην ο Γορδιανός, όστις ήτο Έλλην [ειδωλολάτρης], δεν ήτο όμως τόσον σκληρός ως οι πρότερον βασιλεύσαντες, ούτε τους πιστούς εδίωκεν.

Άγιος Νεομάρτυς Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς - 1 Φεβρουαρίου