Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕBΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΕΠΙ TH ENAPΞEI TOY NEOY KATHXHTIKΟΥ ETOΥΣ 2020-21


Αγαπητά μου παιδιά

Σας καλωσορίζουμε και τούτη τη χρονιά στά Κατηχητικά Σχολεία και τις νεανικές ενοριακές συντροφιές στις Εκκλησίες της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Είναι πολυ παρήγορο και ελπιδοφόρο που οι νέοι μας οι οποίοι αγαπούν τον
Χριστό και την Εκκλησία, εν μέσω δυσχερειών, με πίστη στην Αγάπη Του και την Παντοδυναμία Του, επιθυμούν να ακούσουν τα λόγια των Αγίων και των Πατέρων της Εκκλησίας, τον Λόγο του Θεού. Γι' αυτό και δοξάζουμε το Θεό.

Αύτή ή πίστη λοιπόν που έχει ο χριστιανός και για την οποία εργάζεται μέσα στην Εκκλησία θεμελιώνεται στα νοήματα του Ευαγγελίου, στηρίζεται στην βεβαιότητα της Παντοδυναμίας του Θεού και σκεπάζεται από την Χάρη και τα θαύματα του Θεού.

Η ζωή του ανθρώπου είναι σταυρός αλλά και χαρά, ο σταυρός των δυσκολιών του βίου και της πνευματικής πορείας του ανθρώπου αλλά και η χαρά των θαυμάτων και του ζωντανού Σώματος της Εκκλησίας μας, η χαρά της συνεχούς Παρουσίας του Θεού στον κόσμο. Ο Θεός παραχωρεί και δίνει τα πάντα στην ζωή του ανθρώπου αρκεί ο άνθρωπος με διάκριση, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να κυβερνά τη ζωή του. Όταν ό Χριστός ξέρει ότι θα ωφεληθούμε από κάτι το χαρίζει και το επιτρέπει να γίνει. Το ίδιο και με τις δοκιμασίες, όταν ξέρει ότι θα ωφεληθούμε από μία δοκιμασία, τότε την επιτρέπει. Όταν βλέπει ότι θα αγανακτήσουμε και θα γίνουμε χειρότεροι, επιλέγει άλλο τρόπο να μας βοηθήσει. Ο Χριστός είναι εδώ, μαζί μας. Και σε δύσκολες καταστάσεις ασθενειών όπως αυτή που βρίσκεται ο κόσμος σήμερα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο Κύριος παραχωρεί άλλη μία μεγάλη δυσκολία για να μετρήσουμε την πίστη μας, να ελέγξουμε την πνευματική μας κατάσταση και με σύνεση, ταπείνωση και διάκριση να την αντιμετωπίσουμε.
Πολλές φορές ακούμε ότι έχει ανάγκη ο άνθρωπος από αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς. Μεγαλύτερη ασφάλεια από τη Χάρη του Θεού, αγαπητά μου παιδιά, δεν υπάρχει. Γι' αυτό σε δύσκολες συνθήκες όπως αυτή που ζούμε σήμερα πρέπει να κρατάμε την καρδιά μας και το νού μας κοντά στον Χριστό με την προσευχή. Με νηφαλιότητα, πρεμία και θερμή αγάπη χρειάζεται να μάθουμε να καταθέτουμε μπροστά του ο καθένας τον εαυτό του. Αλλά και όλοι μαζί ως κοινότητα και σώμα, να Τον δοξολογούμε και να παρακαλάμε για το έλεός Του, την βοήθειά Του και την
Χάρη Του.

Η σωματική υγεία είναι απαραίτητη και αναγκαία και συμπληρώνεται πάντοτε από την πνευματική υγεία που είναι το ίδιο απαραίτητη και αναγκαία. Ο πνευματικά και σωματικά υγιης ανθρωπος είναι ένας ισορροπημένος άνθρωπος και στον βαθμό που προσέχει την υγεία του και αγωνίζεται πνευματικά κατά Θεόν έχει να προσφέρει σπουδαία πράγματα στον κόσμο και τους ανθρώπους. Διότι η αναιρορά του είναι ο Χριστός, σε Αυτόν προσεύχεται και από Αυτόν ζητά, από Αυτόν  αντλεί ζωή και θρέφεται, από τον Χριστό παίρνει παράδειγμα, στον Χριστό οφείλει ό,τι  έχει και ό,τι του χαρίζεται.

Όσο φροντίζει, και πρέπει να φροντίζει με όρθή κρίση και νού, την σωματική του υγεία ο άνθρωπος και δεν πρέπει να την παραμελεί, τόσο οφείλει με ορθοφροσύνη να φροντίζει και την πνευματική του υγεία και να την επιδιώκει. Διότι ο πνευματικά υγιής ανθρωπος ζει την ζωή γνωρίζοντας την Αγάπη και την φιλανθρωπία του Θεσύ, αισθάνεται το θαύμα της ζωής και δοξολογεί το Θεό.

Αυτό λοιπόν αγαπητά μου παιδιά που προσφέρουν τα κατηχητικά μας σχολεία και οι νεανικές ένοριακές συντροφιές είναι η γνωριμία με την πνευματική ζωή της Εκκλησίας μας. Διότι μόνον έτσι μπορεί ο άνθρωπος να πατά γερά στο παρόν και να συνεχίσει να θεμελιώνει σωστά το μέλλον τον μελετώντας τον λόγο του Θεού, τα νοήματα του οποίου θεμελιώνουν και προοδεύουν τον άνθρωπο, το κάνουν ικανό  να υψωθεί πάνω από τις δυσχέρειες του βίου αυτού, τον ζωοποιούν και τελικώς τον οδηγούν στην πολυπόθητη συνάντηση με το Θεό.

Ευχόμαστε από την καρδιά μας να δώσει η Χάρις του Θεού, και την φετινή χρονιά να δεχθείτε τον Λόγο του Θεού να τον κρατήσετε στην καρδιά και το νου σας για να
ζήσετε μέσα στην Εκκλησία την μεγάλη συνάντηση.

Με όλη μου την πατρική αγάπη 
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ