Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Άγνωστα ιστορικά στοιχεία για τον Άγιο Ανδρέα Μηλαπιδιάς


Γράφει ο Ορέστης Καππάτος

Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα Μηλαπιδιάς -Μια εκ των παλαιοτέρων μονών της Κεφαλονιάς και ένα σπουδαίο μοναστήρι

Βρίσκεται στη περιοχή του χωριού Περατάτα, στην τοποθεσία «Μηλαπιδιά» , ονοματολογία η οποία κατά πάσα πιθανότητα , προήλθε από την ύπαρξη  ομώνυμου δέντρου, σε παλαιότερο ιερό ναό «της Παναγίας της Μηλαπιδιάς», πολλούς αιώνες πίσω. Πλησίον του ναού,  υπήρχαν και  άλλες μικρές εκκλησίες , όπως των Ταξιαρχών και της Ζωοδόχου Πηγής.  Στο βιβλίο του Α. Μηλιαράκη , διαβάζουμε ότι στο πρακτικό της Λατινικής επισκοπής έτους 1262, μνημονεύεται «Εκκλησία Αγίου Ανδρέα εις θέσην Μηλαπιδιάς».  Σε παλιά έγγραφα που αφορούν το μοναστήρι, βρίσκουμε ότι, το παλιό εκκλησάκι και τα πέριξ  κτήματα άνηκαν σε οικογένεια Αμπατιέλου, στον  Γάσπαρη Μιγγάρδο και στον ιερομόναχο Νεόφυτο Ρωμανό, οι οποίοι το 1587, ορίζουν ως κτήτορες, τις κόρες τους,  μοναχές Μαγδαληνή και Βενεδίκτη (Βενεράτη το κοσμικό της όνομα), σύμφωνα και με νοταριακό έγγραφο του νοτάριου Αντωνίου Καππιάνου . Οι μοναχές αυτές, μαζί με ακόμα μια, την Λεοντία, είχαν ανεγείρει τον ναό, στα ερείπια της παλιότερης μονής .

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Οι ακολουθίες των μυστηρίων

Τα μυστήρια είναι ιερές τελετές που συνέστησαν ο Κύριος και οι Απόστολοι, με τις οποίες κατά τρόπο μυστικό και θαυμαστό με ορατά σημεία μεταδίδεται στους πιστούς η αόρατη Χάρη του Θεού.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Το «κακό μάτι» και ο Γέροντας Παΐσιος

Η βασκανία

Η ζήλεια, όταν έχει κακότητα, μπορεί να κάνει ζημιά. Αυτή είναι η βασκανία· είναι μια δαιμονική ενέργεια.

– Γέροντα, τη βασκανία την παραδέχεται η Εκκλησία;

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Άγιος Σοφιανός Επίσκοπος Δρυϊνουπόλεως (26/11/1711)

 


π. Νεκτάριος Πέττας, Αρχιμανδρίτης

Ο όσιος Σοφιανός και ο μαζικός εξισλαμισμός στην Ήπειρο

Μία σημαντική φυσιογνωμία της Πολύτσανης (Βόρεια Ήπειρος) ο επίσκοπος Δρυϊνουπόλεως και Αργυροκάστρου Σοφιανός, τιμάται αυτό το Σάββατο 26 του μηνός από την Εκκλησία μας, επί τη ιερά μνήμη της κοιμήσεώς του (26-11-1711).

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΜΕΝΟ ΔΟΓΜΑ» Ή ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ;

 


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 27η Ιουλίου 2020

  

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΜΕΝΟ ΔΟΓΜΑ» Ή ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ;
         Η λέξη κόσμος, παράγεται από το ρήμα κοσμέω – κοσμώ, που σημαίνει στολίζω. H αρχική σημασία της είναι συνυφασμένη με το κάλλος και την αρμονία. Οι αρχαίοι Έλληνες, ως αναζητητές της αλήθειας των πραγμάτων, προσέδωσαν την προσωνυμία κόσμος στην υλική πραγματικότητα, στον μικρόκοσμο και μακρόκοσμο, καθότι διαπίστωσαν σ’ αυτόν μια καταπληκτική αρμονία και ομορφιά.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Η επίσκεψη του αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Όσιο Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη

 


Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας, Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας

Ο άγιος Γέροντας Ιάκωβος δεν αξιώθηκε όμως μόνο να βλέπει αγγέλους και αρχαγγέλους στην αγία Τράπεζα. Είδε και εκτός Λειτουργίας τον αρχιστράτηγο Μιχαήλ να του δίνει οδηγίες για το κτίσιμο ναού του.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Ομιλία Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά στην προς τα Άγια των Αγίων Είσοδο της Υπεραγίας Θεοτόκου

«Στα θέματα που υπερβαίνουν την ανθρώπινη δύναμη και είναι πάνω από το λόγο, οι σοφοί δεν είναι ανώτεροι από τους εντελώς αμόρφωτους. Στην περίπτωση της μητέρας του Θεού που εισέρχεται στα άγια των αγίων, αδυνατεί ο ανθρώπινος λόγος κι αν ακόμα όλοι όσοι σώθηκαν από τον υιό της ήταν δυνατόν να συνενωθούν και να γίνουν ένα στόμα. Και όλη η κτίση θα ήταν αδύναμη να προσφέρει την κατάλληλη δόξα σ αυτήν που έγινε μητέρα Εκείνου απο τον οποίο προέρχονται τα πάντα  Υπερβαίνει πολύ τις δυνάμεις μου αυτό το εγχείρημα και  απέχει  από την προσφορά επάξιων εγκωμίων προς την Θεομήτορα που είναι ανώτερη από όλη την κτίση. Όμως, τα άπειρα χαρίσματα της επιθυμώ να εξυμνήσω από την καρδιά μου με όλη μου τη δύναμη. Ο πόθος αυτός με ανυψώνει και το χρέος που έχω απέναντι της με υποχρεώνει. Η χάρις που δώθηκε από αυτήν εξασφαλίζει τη συγγνώμη και τη φιλανθρωπία της αδιάλειπτα. Αυτή η χάρις συνέχει και συγκρατεί τα σύμπαντα και είναι πάντοτε κοντά και παρούσα σε όσους την επικαλούνται με ακούραστη τη δέηση της προς τον γεννηθέντα από αυτήν Θεό. Απο αυτήν λάβαμε την  βεβαιότερη πίστη.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Οι Θαυματουργές εικόνες

Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου 

Η χαρισματική παρουσία των εικονιζομένων αγίων εξηγεί και την ύπαρξη των θαυματουργών εικόνων μέσα στην Εκκλησία. Φυσικά η πραγματοποίηση του θαύματος ανήκει στις ανεξερεύνητες βουλές του Θεού. Πολλοί ασθενείς και πονεμένοι παρακαλούν, αλλά δεν γίνεται το θαύμα όπως το ζητούν. Ουσιαστικά, όλες οι εικόνες είναι θαυματουργές, διότι θαύματα δεν είναι μόνο οι θεραπείες σωματικών ασθενειών και η αποτροπή κάποιας συμφοράς, αλλά και η ενίσχυση της πίστεως και ελπίδος και η ψυχική ανακούφιση των πιστών. Οι ιερές εικόνες δίνουν αμέσως τη θεία ενέργειά τους στους χριστιανούς που προσέρχονται σ’ αυτές με καθαρή συνείδηση[1].

Τίποτα δεν πάει χαμένο

Ένα κομποσχοίνι που κάνεις για τον αδελφό σου, για τον συγγενή σου, δεν πάει χαμένο. Ο Θεός θα τον βοηθήσει, όταν βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Ο άγιος Γρηγόριος σταμάτησε θανατηφόρα μεταδοτική αρρώστια!

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς μετά την εκλογή του ως Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δεν τα κατάφερε να διαμείνει στην έδρα του, λόγω της δημιουργηθείσας εμφύλιας ταραχής και στάσης που προηγήθηκε γνωστής ως επανάσταση των Ζηλωτών.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Saint Gregory Palamas: how he started?

 


There was a child who was somewhat illiterate and could not learn his lessons and keep up with his classmates.

His father, Constantine, after several unsuccessful attempts for the child to learn properly, finally told him that every morning before going to school he would do three prostrations in front of the icon of the Mother of God and ask her aid to help him at school.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

"Η Μετάνοια κατά τον Άγιον Γρηγόριον τον Παλαμάν"

 


(Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου)

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς είναι, όπως γνωρίζουμε όλοι, ένας μεγάλος φωστήρ της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο οποίος επέτυχε με την όλην θεολογίαν του, που είναι καρπός της εν Χριστώ βιοτής του, να αναβιώσει στην εποχήν του η Ορθόδοξος θεολογία εις όλον το βάθος της. Λέγεται εις το Άγιον Όρος ότι η θεολογία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά εκάλυψε όλα τα κενά και του παρελθόντος και του μέλλοντος. Ο Αγιορείτης Άγιος αρχίζει την αθωνική βιοτή του από την μονή της μετανοίας μας, την Μεγίστην Μονή του Βατοπαιδίου, διδαχθείς την νοερά εργασία και ασκητική ζωή από τον Βατοπαιδινό Άγιο Νικόδημο τον Ησυχαστή. Πεφωτισμένος ο Άγιος Γρηγόριος από τις άκτιστες ενέργειες του Αγίου Πνεύματος, απέκτησε πνευματικήν σοφία και έγινε τέλειος διδάσκαλος των αρετών και της κατά Θεόν ζωής.

Ακολουθώντας την γνησίαν πατερική παράδοσι δεν αποδέχτηκε την ηθικιστική θεώρηση της πνευματικής ζωής, που προσπάθησαν μερικοί να φέρουν από την Δύση και να προβάλουν στον χώρο των Ορθοδόξων.

Φωτοστιγμές από την Πανήγυρη του Ιερού μας Ναού - 11 και 12 Νοεμβρίου 2020


Εορτάσθηκε και φέτος, με κατάνυξη και ευλάβεια αλλά και με τους περιορισμούς της πανδημίας, η ιερά μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Νείλου του Μυροβλύτου, στον μοναδικό στην Ορθοδοξία ενοριακό μεγαλόπρεπο Ιερό Ναό, που είναι αφιερωμένος σ’ Εκείνον, στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας, στον Πειραιά.

Κήρυγμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ στον Άγιο Νείλο Πειραιώς - 12.11.2020


 

Στιγμιότυπα από τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Νείλου του Μυροβλύτη - 11.11.2020


 

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Κήρυγμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Νείλου του Μυροβλύτου - 11 Νοεμβρίου 2020


 

Ὑπόμνημα εἰς τὸν ὅσιον καὶ Θεοφόρον πατέρα ἡμῶν Νεῖλον τὸν μυροβλύτην τὸν ἐν τῷ ὄρει τοῦ Ἄθωνος ἀσκήσαντα

Άγιος Νείλος ο Μυροβλύτης (λεπτ.)
Τοιχογραφία • Σκήτη Καυσοκαλυβίων, λιτή κυριακού • 1820
Ζωγράφος: Μοναχός Μητροφάνης εκ Βιζύης

 Παραθέτουμε τὸ κείμενο τοῦ κώδικα ὑπ’ ἀριθ. 50 τῆς Ἱ.Μ. Μεγίστης Λαύρας ὅπως μᾶς παραδίδεται:

«Ὑπόμνημα εἰς τὸν ὅσιον καὶ Θεοφόρον πατέρα ἡμῶν Νεῖλον τὸν μυροβλύτην

τὸν ἐν τῷ ὄρει τοῦ Ἄθωνος ἀσκήσαντα.

Εὐλόγησον Πάτερ.

                Νεῖλος ὁ μακάριος ὁ νῦν εἰς μνήμην προκείμενος, ὁ ὁμώνυμος καὶ φερώνυμος τῷ πάλαι Νείλῳ τὸ ἀπὸ ἐπάρχων, Κωνσταντινουπόλεως ἀσκήσαντι ἐν Σιναίῳ, οὐκ ἔστιν ἐν τοῖς πάλαι χρόνοις, ἀλλ’ ἐν τοῖς ἐσχάτοις, καὶ ἡμέτεροις ἀνέτειλε περὶ τὸ χιλιοστὸν ἑξακοσιοστὸν ἀκμάζον, ὡς ἐν ἀσκήσει τολμῶ εἰπεῖν, τοὺς πάλαι ἀσκητὰς ὑπερέβη, ὡς ὑπερ φύσιν ἀγωνισάμενος, οὐ γὰρ ἐν χρόνοις περιορίζονται αἱ ἀρεταί καὶ ἡ πρὸς Θεὸν εὐσέβεια καὶ ἀγάπη, ἀλλ’ ἐν τῇ ἡμετέρᾳ κεῖνται προαιρέσει, καθώς καὶ ὁ Ὅσιος οὗτος, καὶ ἑτεροι πρὸ τούτου, καὶ μετὰ τοῦτον ἔδειξαν γενναίους ἀγῶνας, καὶ μεγάλα ἀρετῶν κατορθώματα.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Aναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών Πανηγύρεως Αγίου Νείλου Πειραιώς κατά το διήμερο 11 και 12 Νοεμβρίου 2020

 

Αγαπητοί εν Χριστῷ αδελφοί,

σας γνωρίζουμε ότι οι Ακολουθίες του Πανηγυρικού Εσπερινού της 11ης Νοεμβρίου και του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας της 12ης Νοεμβρίου θα τελεσθούν προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Πειραιώς, κ. κ. Σεραφείμ. Λόγῳ, δυστυχώς, των ληφθέντων μέτρων, οι Ιερές Ακολουθίες θα τελεσθούν χωρίς την παρουσία πιστών.

 Η ζωντανή αναμετάδοση των Ιερών Ακολουθιών θα έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

18.30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ. Θα αναμεταδοθεί ζωντανά από τον ραδιοφωνικό σταθμό "Πειραϊκή Εκκλησία 91,2fm" και από την σελίδα του Ιερού μας Ναού στο facebook.

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

07.00 Όρθρος και εν συνεχεία πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ. Θα αναμεταδοθεί ζωντανά από την σελίδα του Ιερού μας Ναού στο facebook.

17.00 Μεθέορτος Εσπερινός και εν συνεχείᾳ θα ψαλλούν εγκώμια στον Ὅσιο Νείλο τόν Μυροβλύτη. Θα αναμεταδοθεί ζωντανά από την σελίδα του Ιερού μας Ναού στο facebook.

 Οι ακολουθίες αυτές καθώς και τα κηρύγματα του Σεβασμιωτάτου, θα αναρτηθούν αργότερα, και στο διαδικτυακό μας κανάλι στο Youtube, τον "Μυροβλύτη". Επίσης θα υπάρχει εορταστικό αφιέρωμα για τον Άγιο Νείλο και την ιστορία της ενορίας μας, στο Ιστολόγιο μας.

Εκ του Ιερού Ναού

A SHORT HISTORY OF THE ST NILUS' PARISH


In 1928 with the actions of Eleni Mamai, who came from  Agios Petros of Kynouria, the birthplace of Saint Nilus “The Myrrh Streamer” an association was founded under the name “Fellowship of Ladies and Misses “Saint Nilus the Myrrh-Streamer”, with the aim of constructing a Holy Temple dedicated to Saint Nilus “the Myrrh Streamer”. The plot for the construction of the temple was found and its location was above the district of Hydraika between Chatzikyriakeio and New Kallipoli.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

«ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΕΟΥ ΖΩΝΤΟΣ, ΣΤΥΛΟΣ ΚΑΙ ΕΔΡΑΙΩΜΑ…» (Α’ Τιμοθ. Γ’15’)!!!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8UHzgy-AnowcPyM_4KSJAyBJryn9j8S14ofLnD8dv9BlSG6nIlERgWfvfDPayVxWua9HI4MSjGu0beKZC9a4j-2UKxERyQePvzbTtvZcteNfReDvK4VQOyec98uSXL1CbKfJvk5EyCKPw/w640-h456/Untitled.jpg

Πώς απαντά ο Άγιος Νεκτάριος στους επιστήμονες που πολεμούν τη Θεία Κοινωνία;

Γράφει ο Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ | Romfea.gr

Επανερχόμενοι στο θέμα των επιθέσεων, που δέχεται τον τελευταίο καιρό η Θ. Ευχαριστία, από κάποιους επιστήμονες, επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι επιστημονικά δεοντολογικό και επιτρεπτό να υπεισέρχονται σε ξένες, σε σχέση με την επιστήμη τους, περιοχές και, πολύ περισσότερο, να αποφαίνονται για ξένα προς αυτούς επιστημονικά αντικείμενα.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Άγ. Αμβρόσιος ο Κύπριος, ο κρυμμένος θησαυρός του αγιολογίου


Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας, Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας

Η μνήμη του τιμάται στις 7 Νοεμβρίου

Τούς αφανείς ήρωες της πίστεως ο Κύριός μας τους καθιστά εμφανείς, για να δοξάσει τα κατορθώματά τους και να μας διαβεβαιώσει ότι «Ουκ έστι κτίσις αφανής ενώπιον Αυτού, πάντα δε γυμνά και τετραχηλισμένα τοις οφθαλμοίς Αυτού» (Εβρ. δ΄ 13). 

Η συγχωρητικότητα του αγίου Νεκταρίου


(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

O άγιός μας Νεκτάριος πέρασε πολλά και διάφορα στη ζωή του.
Κι από τους εκκλησιαστικούς υπέφερε. Κι από συκοφαντίες κι από το ‘να και τ’ άλλο. Κι από αδικίες μεγάλες.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Ένας προορατικός Γέροντας, ο άγ. Γεώργιος Καρσλίδης


Μωυσής Αγιορείτης 

Ο μακάριος Γέροντας Γεώργιος καταγόμενος από τον Πόντο γνώρισε από πολύ νωρίς την ορφάνια και την μοναξιά. Μετά από διώξεις και φυλακίσεις από το άθεο καθεστώς της Γεωργίας, φθάνει στην Ελλάδα, όπου ζώντας ασκητικά και με θερμή πίστη, χαριτώνεται ο ταπεινός και άξιος λειτουργός του Υψίστου με χαρίσματα διακρίσεως, διοράσεως, προοράσεως και προφητείας.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Ο Άγιος Ιωάννης Βατάτζης και η ελληνική συνείδησή του

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων

Σε πολλούς μελετητές προξενεί εντύπωση η ονομασία «βασιλεύς Ρωμαίων», την οποία χρησιμοποιούσαν οι αυτοκράτορες της Κωνσταντινουπόλεως και η ορολογία «Ρωμανία», την οποία συναντούμε σε πολλά έγγραφα της εποχής ως ονομασία του κράτους. 

Πώς πρέπει να γίνεται η σωστή εξομολόγηση;

Ερώτηση που λάβαμε:

Πώς πρέπει να γίνεται η σωστή εξομολόγηση;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας (agonistes.gr):

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Νέο πόνημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν

 Ἐν Πειραιεῖ τῇ 2 Νοεμβρίου 2020

ΝΕΟ ΠΟΝΗΜΑ

ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ:

«Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΗΣ

Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ

ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ»

Κυκλοφορήθηκε στό διαδικτυακό ἱστότοπο τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Πειραιῶς  τό νέο πόνημα τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιῶς κ. Σεραφείμ «Ἡ πνευματική ὑπόστασις τῆς ἀνθρωπίνης ψυχῆς, ὁ Πνευματισμός καί ἡ ἀλήθεια τῶν Ψυχικῶν καί Μεταφυσικῶν φαινομένων».

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020