Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Πανηγυρικός Εορτασμός της Κυριακής του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς (βίντεο + φωτο) (ανανεωμένο)


Η Κυριακή Β΄ Νηστειών είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην ιερή μορφή του εν Αγίοις Πατρός ημών Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά. Θεωρείται δε η Κυριακή αυτή ως συνέχεια και προέκταση της εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Εορτάσθηκε και φέτος, με κατάνυξη και ευλάβεια αλλά και με τους περιορισμούς της πανδημίας, η ιερά μνήμη του ιερού προμάχου της Ορθοδόξου πίστεως, του μεγάλου διδασκάλου της νοεράς προσευχής, του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Τιμάται δε πανηγυρικώς ο Άγιος Γρηγόριος στην ενορία μας, καθώς η ενορία μας τιμάται στον μεγάλο ησυχαστή και συνεχιστή του πνευματικού του έργου, στον Όσιο Νείλο τον Μυροβλύτη. Ανεδείχθη ο Όσιος Νείλος συνεχιστής και διάδοχος του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά όχι μόνο κατά τον τόπο, καθότι αμφότεροι ήταν Αγιορείτες αλλά και κατά τον τρόπο, καθώς ο Όσιος προστάτης της ενορίας μας, όπως διεξοδικώτερα αναλύσαμε σε παλαιότερη ανάρτησή μας, ανεδείχθη μέγας διδάσκαλος του ησυχαστικού βίου και της νοεράς προσευχής στο Άγιο Όρος κατά το πρώτο μισό του 17ου αιώνα. 
 

 
Κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος  κ. κ. Εμμανουήλ από το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, με το οποίο η ενορία μας διατηρεί δεσμούς άρρηκτους. Δύο σπουδαίοι κληρικοί με μεγάλη προσφορά στην ενορία μας, έλαβαν τον επισκοπικό βαθμό από τον θρόνο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Πρώτος ο Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Λαυριώτης, ο οποίος έφερε στην ενορία μας το 1932 το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νείλου και ίδρυσε τα Κατηχητικά σχολεία της ενορίας μας,  χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Βαβυλώνος. Δεύτερος, ο Αρχιμανδρίτης π. Τίτος Καράντζαλης, επί των ημερών του οποίου ενεκαινιάσθη ο νέος Ιερός μας Ναός και αφίχθησαν προς ευλογία και αγιασμό, όχι μόνο της ενορίας αλλά όλης της νεοπαγούς τότε Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, η μυροβλύζουσα Τιμία Κάρα και τα Ιερά Άμφια του προστάτου της ενορίας μας, Αγίου Νείλου του Μυροβλύτου, ο οποίος έγινε Μητροπολίτης Χαρτούμ και παντός Σουδάν και εργάσθηκε ιεραποστολικά στην Αφρικανική Ήπειρο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος τόσο στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας όσο βεβαίως και στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά ενώ μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας αναφέρθηκε εν συντομία στη γνωριμία που είχε με τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαρτούμ κ. Τίτο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου, ιερό κόλλυβο προσφερόμενο εις τιμήν και μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά και των συν αυτώ Θεοφόρων Πατέρων των συγκροτησάντων εν Κωνσταντινουπόλει την Αγία Ενάτη Οικουμενική Σύνοδο (28 Μαΐου 1351), την Οικουμενική περιοπή της οποίας ανεγνώρισε και η συνελθούσα εν Κρήτη Σύνοδος
 





 
 








  εκ του Ιερού Ναού