2. Για την γιόγκα ο Θεός δεν είναι πρόσωπο, αλλά είναι μία απρόσωπη συμπαντική υπερσυνειδητότητα, είναι μία ενέργεια.
Η ψυχή, το άτμαν, θα πρέπει να σβήσει όπως μία σταγόνα στον ωκεανό του Μπράχμαν, της παγκόσμιας υπερσυνειδητότητας, αυτής της ενέργειας που, μιλώντας τη γλώσσα, ας πούμε, την Δυτική, θα την ονομάζαμε «θεό».
Στη Γιόγκα ταυτίζουν τον Χριστό με τον Ράμα και τον Κρίσνα η με την «παγκόσμια συνειδητότητα», που σύμφωνα με τον Ινδουισμό υπάρχει μέσα στα ζώα και τα φυτά. Ταυτίζουν τον διαλογισμό με την Ορθόδοξη προσευχή, τη χορτοφαγική διατροφή με την Ορθόδοξη νηστεία, τον άνθρωπο με τον Θεό, τη διδασκαλία του Χριστού στην Καινή Διαθήκη με τις δοξασίες της Γκιτά κ.α. βιβλίων, ώστε να προκαλούν σύγχυση μέχρι και άρνηση της μοναδικότητας του Θεανθρώπου και Σωτήρα του κόσμου Ιησού Χριστού, του οποίου ο Σταυρός και η Ανάσταση είναι ακατανόητα. Οπότε ο ασκούμενος στη γιόγκα μένει αθωράκιστος έναντι της δαιμονικής δράσεως.
3. Ο ασκούμενος με συνέπεια για μεγάλο διάστημα στη γιόγκα φθάνει σε βαθμό να μην αντιλαμβάνεται χρώμα, οσμή, ήχο, αφή, ούτε τον εαυτό του, ούτε κανέναν άλλο. Το πνεύμα του «ελευθερώνεται» -σύμφωνα με την έκφραση των μυημένων - από τη μνήμη και τη λήθη. Αυτή η απώλεια συνειδήσεως θεωρείται επίγνωση, φωτισμός!
Δημοσιεύματα αναφέρουν σοβαρά ορθοπεδικά και ψυχιατρικά προβλήματα. Ορθοπεδικά, λόγω των εντελώς αφύσικων για το ανθρώπινο σώμα στάσεων της Γιόγκα. Ψυχιατρικά, εξαιτίας της ασυναρτησίας των επικλήσεων διαλογισμού, κυρίως δε από τις δαιμονικές επιρροές. Στην Ψυχιατρική, μάλιστα, συναντάμε πλέον τον νέο όρο «σύνδρομο κουνταλίνι». Τις καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παραδέχονται αναγνωρισμένοι δάσκαλοι της γιόγκα, οπότε θα ήταν αφροσύνη εκ μέρους μας να τις αγνοήσουμε.
Οι διάφορες τεχνικές της Γιόγκα δεν έχουν σχέση με την επιστήμη, αντίθετα έχουν τα χαρακτηριστικά της μαγείας(¨μάντρας¨, δηλ. μαγικές συλλαβές και ¨σίντις¨, δηλ. παραφυσικές καταστάσεις και ασυνήθιστα φαινόμενα, που πραγματοποιούνται σε προχωρημένο στάδιο, όπως διόραση, τηλεπάθεια, αιώρηση, υλοποιήσεις, εξωσωματική προβολή κ.α) της οποίας οι επιδράσεις ποικίλλουν.
4. Η «Νέα Εποχή του Υδροχόου», που πολεμά την Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν, την Ορθοδοξία μας, κατακλύζει την χώρα μας με την προβολή της Γιόγκα για να παραπλανήσει με το δαιμονικό δόγμα πως οι θρησκείες είναι διαφορετικοί δρόμοι που οδηγούν στον ίδιο σκοπό.
Εμείς όμως ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν ξεχνάμε τους λόγους του ευαγγελιστή Ιωάννη: «Αγαπητοί, μη παντί πνεύματι πιστεύετε, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα ει εκ του Θεού εστιν, ότι πολλοί ψευδοπροφήται εξεληλύθασιν εις τον κόσμον» (Α΄ Ιω 4, 1), «οίδαμεν δε ότι ο υιός του Θεού ήκει και δέδωκεν ημίν διάνοιαν ίνα γινώσκωμεν τον αληθινόν· και εσμεν εν τω αληθινώ, εν τω υιώ αυτού 'Ιησού Χριστώ. ούτός εστιν ο αληθινός Θεός και ζωή αιώνιος. 21 Τεκνία, φυλάξατε εαυτούς από των ειδώλων· αμήν» (Α΄ Ιω 5, 20-21).
Είναι πεποίθηση των Αγίων Γραφών, των Αποστόλων, των Μαρτύρων, των Οσίων, των Αγίων Πατέρων, και συνόλου της Εκκλησίας ότι οι θεοί των άλλων θρησκειών είναι Δαίμονες. Όπως λέει κι' ο προφήτης Δαβίδ, πίσω από τους θεούς των εθνών κρύβονται δαιμόνια. Στο Δευτερονόμιο διαβάζουμε «παρώξυνάν με επ' αλλοτρίοις, εν βδελύγμασιν αυτών εξεπίκρανάν με˙ έθυσαν δαιμονίοις και ου Θεώ» Δηλαδή: «Με θύμωσαν και με πίκραναν (οι Εβραίοι) με τους ξένους και συχαμερούς θεούς τους. Στα δ α ι μ ο ν ι α θυσίασαν κι όχι στον Θεό». Ο Απόστολος Παύλος αποτρέποντας τους χριστιανούς να συμμετέχουν στην βρώση ειδωλοθύτων θα μας πεί « Ου θέλω δε υμάς κοινωνούς των δαιμονίων γίνεσθαι. ου δύνασθε ποτήριον Κυρίου πίνειν και ποτήριον δαιμονίων, ου δύνασθε τραπέζης Κυρίου μετέχειν και τραπέζης δαιμονίων» (Α' Κορ. 10, 20-21).
Ο όσιος Παίσιος λέει χαρακτηριστικά για την Γιόγκα: «όσοι ασχολούνται μ' αυτά, δίνουν δικαιώματα στον διάβολο, δέχονται δαιμονικές επιδράσεις και καταστρέφονται»...
Ο γέρων Σωφρόνιος παρατηρεί: «Μετά την εκ νέου εις Χριστόν στροφήν μου, η ¨ανατολική¨ εμπειρία μου, - εννοεί την άσκηση Γιόγκα και διαλογισμού - ...εφάνη εις το πνεύμα μου ως το πλέον φοβερόν έγκλημα κατά της αγάπης του Θεού». Η ενασχόληση επομένως με την Γιόγκα είναι άρνηση της Ορθοδόξου Πίστεως και βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος.
5. Είναι απαράδεκτο να παραπλανώνται ανύποπτοι άνθρωποι, και κυρίως νέοι, στους οποίους παρουσιάζεται η Γιόγκα ως μία δήθεν γυμναστική ή ως μία επιστήμη. Το να αποσυνδέει κανείς τη Γιόγκα ως τεχνική χαλαρώσεως από την ινδουιστική πίστη, είναι σα να πιστεύει ότι διαχωρίζεται το μυικό από το νευρικό σύστημα του ανθρώπου.
Ο καθένας βεβαίως είναι ελεύθερος να ασπασθεί τον Ινδουισμό, τον Βουδισμό και τις όποιες θρησκευτικές πρακτικές θέλει, αλλά εν γνώσει του και όχι πλανώμενος. Και οπωσδήποτε γνωρίζοντας ότι όλοι οι δρόμοι δεν οδηγούν στο Θεό. Η παρουσίαση της Γιόγκα ως μορφής γυμναστικής και ως εναλλακτικής θεραπείας και η απόκρυψη της θρησκευτικής σημασίας της, αποτελεί απατηλό, μέσο με το οποίο επιχειρείται η μεταβολή της θρησκευτικής συνειδήσεως των χριστιανών και στοιχειοθετεί το αδίκημα του αθέμιτου προσηλυτισμού, όπως αυτό ορίζεται στο νόμο 1363/1938 και στο άρθρο 13 του Συντάγματος. Η εισβολή της στα σχολεία, όπως συμβαίνει με την Yogakids International, είναι αντίθετη με τα ισχύοντα κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, αντιπαιδαγωγική και ακατάλληλη για παιδιά.
Ως εκ τούτου η ποινική Δικαιοσύνη μπορεί και πρέπει να κινηθεί εναντίον όσων χρησιμοποιούν τη μέθοδο της Γιόγκα για να μυήσουν μαθητές στα αποκρυφιστικά δόγματα του ινδουισμού και του βουδισμού. Οι γονείς έχουν κάθε λόγο για καταγγελίες κατά διευθυντών και διευθύνσεων ή τουλάχιστον έχουν ηθικό χρέος να παρεμβαίνουν ενημερωτικά στους συλλόγους γονέων.
6. Η ελληνορθόδοξη κληρονομιά μας έχει ως κέντρο την εν Χριστώ εμπειρία, την ένταξη του ανθρώπου στο μυστικό σώμα του Κυρίου μας, διά των μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Έτσι συγκροτείται και ολοκληρώνεται η προσωπικότητα του ανθρώπου. Αυτά μας δίδαξαν οι άγιοί μας.
Η Εκκλησία δεν υποχρεώνει κανέναν να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, αλλά έχει χρέος να ενημερώνει, να ποιμαίνει, να προειδοποιεί, να επισημαίνει, να προστατεύει, να οδηγεί τον άνθρωπο στη Βασιλεία του Θεού. Ο ίδιος ο Χριστός θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι. ( Α΄Τιμ. β΄,4).
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισημαίνει ξεκάθαρα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι: «η "Γιόγκα" αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουισμού, έχει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί "είδος γυμναστικης». Ως εκ τούτου η "Γιόγκα" τυγχάνει απολύτως ασυμβιβαστη με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των χριστιανών».
7. Ύστατο πόρισμά μας: Έστω και αν ο Έλληνας πολίτης δεν έχει απολύτως ορθόδοξη συνείδηση, συνιστούμε να μην μπλέξει στα δίχτυα της Γιόγκα γιατί δεν ξέρει που θα τον οδηγήσει.