Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Οι δύσκολες ημέρες που ζούμε χρειάζονται πάνω από όλα τον Λόγο του Θεού

 

Μ Η Ν Υ Μ Α

ΤΟΥ ΣΕΒ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΕΠΙ ΤΗι ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

2022 – 2023

Αγαπητά μου παιδιά,
οι δύσκολες ημέρες που ζούμε χρειάζονται πάνω από όλα τον Λόγο του Θεού κι εμείς την Χάρη Του. Το ζωοποιό Χέρι Του που πάντοτε σκεπάζει τους ανθρώπους, στις δύσκολες και εύκολες, καλές και κακές στιγμές της ζωής.



Ποια είναι όμως  η επιλογή, η διάθεση ή αλλιώς η προαίρεση του ανθρώπου μπροστά στο Άγιο Χέρι του Θεού; Το αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος ή όχι; Του διαφεύγει ή ηθελημένα Το αποφεύγει;

Το να ζητά και να αναζητά ο άνθρωπος το Θεό και τη Χάρη Του αγαπητά μου παιδιά, είναι ότι πιο φυσικό αλλά και υψηλό και σπουδαίο, ότι πιο σωτήριο μπορεί να πράξει στον βίο του. Όμως δεν είναι εύκολο, γιατί οφείλει πρωτίστως να μάθει ποιος είναι ο τρόπος που ζητά και αναζητά ο άνθρωπος τον Θεό.

Αρχή όλων είναι η πίστη. Οδός, η μαθητεία. Τρόπος, η Αγάπη. Τέλος, η σωτηρία.

«Πιστεύω, Κύριε, και ομολογώ ότι συ ει αληθώς ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζώντος, ο ελθών εις τον κόσμον αμαρτωλούς σώσαι» (Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος)  

Αυτός είναι ο τρόπος και αυτό είναι το Πρόσωπο.

Οι Μαθητές, οι πιστεύοντες και αγαπώντες τον Χριστό  πορεύθηκαν για να συναντήσουν τον καθημερινό άνθρωπο και να του μιλήσουν για τον Αγαπημένο τους Ιησού.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας έζησαν αγαπώντας τον Θεό και μέσα από την Χάρη Του διατύπωσαν την πίστη στα ιερά δόγματα της Εκκλησίας.

Οι άγιοι μάρτυρες έζησαν με την Αγάπη του Θεού, μαρτύρησαν για το αγαπημένο τους Πρόσωπο τον Χριστό και δίδαξαν με το μαρτύριό τους την μεγάλη τους πίστη.

Τον Θεό λοιπόν, όπως μας παραδίδει η Εκκλησία, δεν το αναζητούμε στην σκέψη μας. Τον Θεό Τον αναζητούμε με την καρδιά μας, με την σκέψη, και με την αγάπη μας.  Γιατί πριν από την σκέψη υπάρχει η πίστη στο Θεό, και πριν από την καλή πράξη η αγάπη μας για Εκείνον και η θυσία μας. Υπάρχει η καλή προαίρεση, η μετάνοια, η συγχώρηση, η προσευχή, η φιλανθρωπία. Υπάρχει δηλαδή ο καθαρός και καλός λογισμός για όλη την πλάση και όλους τους ανθρώπους, η αλλαγή της ρότας μας βλέποντας τα λάθη και τις αμαρτίες μας, υπάρχει η «συγνώμη», η προσευχητική αναφορά μας προς τον ζώντα Θεό, η αγάπη και η θυσία μας για τον συνάνθρωπό μας.

Αυτές είναι οι διαστάσεις της πνευματικής ζωής αγαπητοί μου και σ’ αυτούς τους ορίζοντες πρόκειται να ταξιδέψετε στις κατηχητικές και νεανικές συντροφιές σας στον κοινό σας τόπο που λέγεται Ενορία. Η εκκλησιαστική και πνευματική εν Χριστώ ζωή είναι ανεκτίμητη, αλλά πάνω από όλα μας μαθαίνει πως μπορούμε να οδηγηθούμε στην σωτηρία της ψυχής μας σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.    

Να αγαπάτε τον Θεό και να μάθετε να Τον αναζητάτε με όλη την ψυχή σας.

Να πιστεύετε και να ελπίζετε.

Να εργάζεσθε για την ψυχή σας και να χαίρεσθε.

Να μαθητεύετε στον Λόγο του Θεού.

Να εντρυφείτε στην Ζωή της Εκκλησίας.

 Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, να γνωρίζεται αγαπητά μου παιδιά ότι η παρουσία σας εδώ στις κατηχητικές συνάξεις της Ενορίας σας είναι σπουδαία και πολύτιμη πράξη και σας συγχαίρουμε γι’αυτό. Δεν είναι αυτονόητο να αναζητάς την οδό του Κυρίου.

Εσείς να είστε υπερήφανοι που οι γονείς σας οι ιερείς και οι κατηχητές σας, σας διδάσκουν και σας δείχνουν αυτή την οδό. Όπως και εμείς είμαστε υπερήφανοι που ο σπόρος του Θεού έχει βλαστήσει.

Ευχόμεθα εκ καρδίας ο Καλός Θεός να σκέπει και να επευλογεί το κατηχητικό μας έργο.

Καλή και ευλογημένη χρονιά.  


Με όλη μου την πατρική αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

 + ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ