Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Τι συμβαίνει με το Halloween;


Τι συμβαίνει με το
Halloween;

Εδώ και λίγα χρόνια έχει έρθει και στη χώρα μας μια καινούρια «γιορτή». Ήρθε κυρίως από την Αμερική και εισέβαλε στον τόπο μας από την τηλεόραση βασικά, ως διασκεδαστική και χαρούμενη εκδήλωση για τα παιδιά και όχι μόνο. Τέλη Οκτωβρίου γεμίζει πλέον και η πατρίδα μας με κολοκύθες, σκαλισμένες ή όχι, διακοσμήσεις και αξεσουάρ που έχουν να κάνουν με τρόμο, μαγεία και μεταμφίεση. Αφίσες και ανακοινώσεις ενημερώνουν τους νέους και τα παιδιά για διάφορες εκδηλώσεις. Ετοιμάζονται για το Χάλλογουιν…

Τι είναι το «Halloween»;

Η γιορτή ξεκίνησε την προχριστιανική εποχή από τους Κέλτες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Βόρειας Γαλλίας. Οι ειδωλολατρικοί αυτοί λαοί θεωρούσαν –λανθασμένα βέβαια– ότι η ζωή ξεκίνησε από τον θάνατο και γιόρταζαν την αρχή του χειμώνα στις 31 Οκτωβρίου και την επόμενη μέρα, ως εποχή που κυριαρχεί το σκοτάδι. Ταυτόχρονα όμως πίστευαν ότι τη μέρα αυτή μπορούσαν οι νεκροί και τα πνεύματα του σκότους να περιφέρονται στον κόσμο των ζωντανών. Έτσι προσπαθούσαν να τους καλοπιάσουν. Μετά την εξάπλωση του Χριστιανισμού έγινε μια προσπάθεια να συνδεθεί με τη χριστιανική γιορτή των Αγίων Πάντων. Στις περιοχές λοιπόν αυτές και στο Ρωμαιοκαθολικό εορτολόγιο, η μνήμη των Αγίων μεταφέρθηκε γιά νά εορτάζεται τότε, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, έχοντας συγχρόνως χαρακτήρα μνήμης και τιμής των νεκρών. Από εκεί βγαίνει και η ονομασία της γιορτής «All Hallows Εvening» (παραμονή των Αγίων Πάντων) και με παραφθορά: Halloween.

Είναι δηλαδή χριστιανική γιορτή πλέον;

Οι ειδωλολάτρες των περιοχών εκείνων αντέδρασαν στη χριστιανική προσπάθεια και γι’ αυτό η γιορτή δεν αποκόπηκε ποτέ από την ειδωλολατρική της καταγωγή και δεν έπαψε νά συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα και τη μαγεία. Προβάλλεται στους νέους ως μείγμα τρόμου και διασκέδασης, μείγμα πολύ δημοφιλές πλέον. Κυριαρχούν οι μορφές της μάγισσας, των φαντασμάτων, των ξωτικών (με μεταμφιέσεις και διακοσμητικά αντικείμενα) και φυσικά οι σκαλισμένες κολοκύθες. Γιατί οι κολοκύθες; Σύμφωνα με έναν αρχαίο κελτικό μύθο, τα σκοτεινά πνεύματα, που κυκλοφορούν αυτή τη μέρα ψάχνοντας τόπο να σταθούν, χρειάζονται λίγο φως, που το κρύβουν σε σκαλισμένες κολοκύθες ή άλλα λαχανικά. Γι’αυτό και η σχετική διακόσμηση…

Τι θέση παίρνει η Ορθόδοξη Εκκλησία;

Σήμερα, κατά τους οπαδούς του, το Halloween είναι μία γιορτή χαράς και μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα σε παιδιά και ενήλικες. Η εμπορική κίνηση είναι μεγάλη, σε κάποιες χώρες το κέρδος είναι τεράστιο, και γι’ αυτό προβάλλεται θερμά.

Όμως,

  • Αποτελεί έναν εύκολο τρόπο εξοικείωσης των νέων με τη μαγεία.
  • Αποτελεί ακόμη, προθάλαμο για την ένταξη σε οργανώσεις μαγισσών, που κάνουν θραύση σε νεαρές ηλικίες, κυρίως στην Αμερική.
  • Έχει παρατηρηθεί ότι εξοικειώνει ανεπαίσθητα αλλά σταθερά και με τον σατανισμό, και μάλιστα από τις μικρές τάξεις του Δημοτικού Σχολείου (πολλά Δημοτικά και στην Ελλάδα οργανώνουν εκδηλώσεις γι’ αυτή τη μέρα). Στο σατανιστικό ημερολόγιο είναι μία από τις δύο σημαντικότερες γιορτές. Οι νεοειδωλολατρικές οργανώσεις θεωρούν το Χάλλογουιν επίσημη γιορτή και τη συνοδεύουν με ποικίλες τελετές.
  • Πέρα από αυτά τα στοιχεία, στις ψυχές των παιδιών και των νέων, γίνεται συχνά σύγχυση όταν ανακατεύονται οι παραδόσεις μας με τα ξενόφερτα ήθη.
  • Και κάτι ακόμη άξιο προσοχής. Υπάρχει μια γενικότερη παγκόσμια προσπάθεια ανάδειξης νέων εορτών, παγκόσμιων ημερών, που σταδιακά υποβαθμίζουν τις χριστιανικές γιορτές μας και μπερδεύουν τον νέο κόσμο για το ποια γιορτή είναι σημαντική και ποια όχι. Σ’ αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η συγκεκριμένη μέρα.

Καταλαβαίνουμε ότι ένας Ορθόδοξος Χριστιανός δεν έχει σχέση με αυτές τις εκδηλώσεις. Εξάλλου, στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας κοντά σε αυτές τις ημερομηνίες έχουμε την εθνική μας επέτειο και τη γιορτή της Αγίας Σκέπης της Παναγίας μας. Αξίζει να αφήσουμε ξένες συνήθειες και αμφίβολες γιορτές να αντικαταστήσουν τον εορτασμό τους;

                                                                                                            Φίλος

Πηγές:

  • imkifissias.gr/Ἀνακοίνωση σχετικά μέ τό Halloween
  • www.impantokratoros.gr/Halloween-Ἡ σύγχρονη ἐκδοχή τοῦ ἀρχαίου Κέλτικου παγανισμοῦ
  • www.orthodoxostypos.gr/λόγος-ποιμαντικός-γιά-τό-halloween-Ἁγίου-Νικολάου-Βελιμίροβιτς
Περιοδικό «Πρός τή ΝΙΚΗ», Οκτώβριος 2022

πηγή