ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 7η Φεβρουαρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΩΡΟ !
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 7η Φεβρουαρίου 2019
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΩΡΟ !
Στις 30 Ιανουαρίου τιμάμε, όπως κάθε χρόνο, τους Τρεις Ιεράρχες, δηλαδή τον Μέγα Βασίλειο, Αρχιεπίσκοπο Καισαρείας, τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως. Από τον 11ο μ.Χ. αιώνα έχει καθιερωθεί ο κοινός εορτασμός τους την 30η Ιανουαρίου για να προβάλλεται ο συνδυασμός χριστιανικής θεολογίας και ελληνικών γραμμάτων, πνευματικής ζωής και κοινωνικής δράσης, τον οποίον επέτυχαν. Ο πρώτος εορτασμός τους ως Προστατών της Παιδείας έγινε το 1826 στην Κέρκυρα, στην Ιόνιο Ακαδημία, την πρώτη πανεπιστημιακού επιπέδου ελληνική σχολή στην ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης. Στο ελεύθερο Ελληνικό Κράτος τιμώνται από το 1842 ως Προστάτες των Γραμμάτων, των διδασκόντων και των μαθητών.
Με χαρά σας προσκαλούμε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18:00, στον Ιερό μας Ναό, όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νήφωνα Καπογιάννη, με τίτλο:
«Η γλώσσα που δεν γνωρίζει ο Θεός».
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.[Γράφει ο όσιος Παΐσιος]: Μου είχε διηγηθή ο Γερο – Σάββας, ο Φιλοθεΐτης, ότι με την μεγάλη πείνα του 1917 οι Ιβηρίτες, βλέποντας τις αποθήκες της Μονής να αδειάζουν, είχαν ελαττώσει την φιλοξενία.
Ταπείνωση
Μακάριοι είναι εκείνοι οι άνθρωποι που κατόρθωσαν να μιμηθούν την ταπεινή γη, η οποία, ενώ πατιέται από όλους, όμως όλους τους σηκώνει με την αγάπη της και τους τρέφει με στοργή σαν καλή μάνα, η οποία έδωσε και το υλικό για την σάρκα μας στην πλάση.
Εάν κάποιος έλεγε· γιατί δεν εξαφάνισε ο Θεός αμέσως αυτόν, που εξαπάτησε τον άνθρωπο; Και αυτό το έκανε από το μεγάλο του ενδιαφέρον για μας. Διότι εάν εκείνος ο μιαρός επικρατούσε με τη βία, θα μπορούσε να έχει κάποια βάση το θέμα που συζητάμε. Εάν όμως έχει χάσει τη δύναμη αυτή και του έχει μείνει μόνον η ικανότητα να πείθει (και το να μη πειστούμε εξαρτάται από μας), πες μου, για ποιό λόγο αφαιρείς την αιτία της αναδείξεως και καταστρέφεις την υπόθεση των στεφάνων; Επί πλέον, κι αν ακόμη γνώριζε, ότι αυτός ήταν ακατανίκητος και θα τους κατέβαλλε όλους, και πάλι τον άφηνε, ούτε γι’ αυτό έπρεπε ν’ απορείς. Διότι και τότε από εμάς θα εξαρτιόταν το να επικρατεί ο διάβολος και να νικά εκείνους που δεν εκβιάζονται από αυτόν, αλλ’ υποτάσσονται με τη θέλησή τους. Αλλ’ ούτε αυτό θα ήταν αρκετό γι’ αυτούς που θέλουν να είναι αγνώμονες.
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023
Προεόρτια Υπαπαντής
-Τρύφωνος Μεγαλομάρτυρος-
Βασιλείου Αρχιεπ. Θεσσαλονίκης
07:00 Όρθρος-Θεία Λειτουργία.
17:00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και εν συνεχεία Ιερά Παράκλησις στην Υπαπαντή του Κυρίου.
21:30-01.30 Ιερά Αγρυπνία.
ΠΕΜΠΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023
Υπαπαντή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού
07:00 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.
17:00 Μεθέορτος Εσπερινός και εν συνεχεία Ιερά Παράκλησις στον Άγιο Συμεών τον Θεοδόχο.
Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης Διονύσιος Ψαριανός (+)
Η Εκκλησία σήμερα εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του οσίου Ξενοφώντος και της οικογένειάς του. Ο όσιος Ξενοφών, η σύζυγός του Μαρία και τα δύο του παιδιά Αρκάδιος και Ιωάννης είναι ένα παράδειγμα αγίας οικογένειας πολύ διδακτικό και μάλιστα στον καιρό μας. Γενική είναι η γνώμη και η ανησυχία ότι ο θεσμός της οικογένειας περνάει μεγάλη κρίση, κι όλοι όσοι σκέφτονται σωστά ζητούν στηρίγματα για να ενισχύσουν το κύτταρο του κοινωνικοί βίου, που είναι η οικογένεια. Παραδείγματα σαν των Αγίων, που εορτάζει σήμερα η Εκκλησία είναι πολύ διδακτικά για τους χριστιανούς. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και προβάλλει η Εκκλησία το βίο και την πολιτεία των Αγίων.
Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης Διονύσιος Ψαριανός (+)
Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.
Γέροντα, πως σκέφτεσθε, όταν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα;
– Σκέφτομαι τι γίνεται, τι δεν γίνεται ανθρωπίνως. Το εξετάζω από όλες
τις πλευρές. «Θα κάνω αυτό· τι αντίκτυπο θα έχη εκεί, εκεί;… Τι κακό
μπορεί να κάνη η σε τι μπορεί να ωφελήση;».
Με χαρά σας
προσκαλούμε το
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:00,
στον Ιερό μας Ναό (Γ. Θεοτόκη 49), όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία με τίτλο:
«Αναφορά στους Νέους Αγίους της Εκκλησίας μας».
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
με Εσπερινό, Όρθρο και Θεία Λειτουργία από 21.30 εως 01.30.
14. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους
πλέον αδύνατους από τους αδελφούς σου, αλλά αύξησε την αρετή της αγάπης.
Γιατί με την σύγκριση πέφτεις στον βόθρο της οιήσεως, ως τάχα υπερέχων.
Ενώ αυξάνων την αγάπη και βλέπων πόσο υστερείς, ανεβαίνεις σε ύψη ταπεινοφροσύνης.
Αληθινά κράζει ο προφήτης: «Αγαλλιάσθω η έρημος και ανθήτω ως κρίνον». Με τη θρησκεία του Χριστού γεμίσανε οι ερημιές από αγίους ανθρώπους, από άνθη πνευματικά. «Και αντί της στιβής, αναβήσεται κυπάρισσος, αντί δε της κονίζης, αναβήσεται μυρσίνη». Και ο υμνωδόςγια τον καθένα απ αὐτοὺς τους αγγελικούς κατοίκους της ερήμου, που είχανε το δάκρυ καθημερινό, αλλά όχι το δάκρυ της απελπισίας,αλλά της κατανύξεως το «χαροποιόν δάκρυον» ψέλνει παθητικά: «Ταις των δακρύων σου ροαίς, της ερήμου το άγονον εγεώργησας, και τοις εκ βάθους στεναγμοίς εις εκατόν τους πόνους εκαρποφόρησας, και γέγονας φωστήρ, τη οικουμένη λάμπων τοις θαύμασι, Ευθύμιε πατήρ ημών όσιε. Πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ σωθήναι τας ψυχάς ημών.»
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 26η Οκτωβρίου 2020
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΦΕΡΡΑΡΑΣ – ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ ΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ;
Η αίρεση και λιγότερο το σχίσμα, είναι φρικτά οδυνηρές καταστάσεις στο σώμα της Εκκλησίας. Μελετώντας την εκκλησιαστική ιστορία, διαπιστώνουμε, πως ουδεμία αιρετική ομάδα αναγνώρισε τις πλάνες της και επέστρεψε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, από όπου είχε αποσχισθεί και αποκοπεί Και τούτο διότι, όπως μας διαβεβαίωσε ο Κύριος, (Ματθ.13,24-30), αυτός που σπέρνει τις πλάνες στο σώμα της Εκκλησίας είναι ο ίδιος ο διάβολος, με σκοπό να νοθεύσει την σώζουσα διδασκαλία και αλήθεια της Εκκλησίας.
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Εν Πειραιεί τη 8η Μαΐου 2014.
Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΕΩΣ» ΤΟΥ ΠΑΠΙΣΜΟΥ
Προ ολίγων ημερών ένα νέο άρθρο του Μ. Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεωργίου Τσέτση με τίτλο «Τι είναι η Πρεσβυτέρα Ρώμη; “Μόρφωμα” ή Εκκλησία»; δημοσιεύτηκε στα ιστολόγια «Amen» και «Φως Φαναρίου». Στο άρθρο αυτό ο ως άνω κληρικός, μεμφόμενος την «επί των ημερών μας αλματωδώς εξαπλούμενη κατά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αντιρρητική και πολεμική αρθρογραφία παντοίου είδους ζηλωτών και ακραίων συντηρητικών Ιεραρχών, Πρεσβυτέρων και Θεολογούντων λαϊκών» και την υπ’ αυτών «ευρυτάτη χρήση ποικίλων απαξιωτικών εκφράσεων», όπως «“θρησκευτική παρασυναγωγή”, “κοσμικό μόρφωμα”, “παπικό κράτος”», προσπαθεί να ανατρέψει την κακώς, κατά την άποψή του, αμφισβητούμενη «Εκκλησιαστική υπόσταση της Πρεσβυτέρας Ρώμης» και την«εγκυρότητα της Αποστολικής διαδοχής του Προκαθημένου της». Προς τον σκοπόν αυτόν δεν εδίστασε να «επιστρατεύσει» τον μέγα πρόμαχο της Ορθοδοξίας και αντίπαλο του Παπισμού Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό, παραθέτοντας ορισμένα αποσπάσματα φράσεών του, τα οποία ειπώθηκαν κατά την ληστρική σύνοδο της Φεράρας – Φλωρεντίας.
«Έργο σου διαρκές να είναι η μελέτη των Θείων Γραφών!
Να μελετάς το Ψαλτήρι και να μαθαίνεις τους Ψαλμούς!
Με την ανατολή του ο ήλιος, να σε βλέπει με τα ιερά βιβλία στα χέρια σου!»!!!
Μέγας Αθανάσιος (296-373 μ.Χ.)
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Κάποια φορά την ώρα που ο άγιος Αντώνιος προσευχόταν στο κελί του, άκουσε μία φωνή που του έλεγε:
με την χάρη του Θεού, την εβδομάδα από 16 έως 21 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς, θα τελεσθούν Θείες Λειτουργίες τις εξής ημέρες: Τρίτη 17 Ιανουαρίου, επί τη εόρτιο μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, επί τη εόρτιο σύναξη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας, το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου, θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία, από 20:30 έως 00:30, επί τη εόρτιο μνήμη του Αγίου Μάρκου Αρχιεπισκόπου Εφέσου του Ευγενικού και την ανάμνηση του θαύματος του Μεγάλου Βασιλείου, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, επί τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Ευθυμίου του Μεγάλου, και το Σάββατο 21 Ιανουαρίου.
Ο όσιος Σάββας είχε πατέρα τον όσιο Συμεών. Ο όσιος Συμεών υπήρξε μεγάλος ηγεμόνας των Σέρβων (1165-1196) και ήταν κατά τον σύγχρονο βιογράφο του π. Ιουστίνο Πόποβιτς «υπερασπιστής της Ορθοδοξίας και πολέμιος των αιρέσεων, σ΄ όλη του την ζωή άνθρωπος με μεγάλη πίστη, αγάπη και ζηλο Ευαγγελικό». Ο κατά κόσμον Στέφανος Νεμάνια γεννήθηκε το 1114 στην πόλη Ρίμπνιτσα της Ζέτας, το σημερινό Μαυροβούνι. Αγωνίσθηκε με σθένος υπέρ της Ορθοδοξίας και εργάσθηκε για την εδραίωση της στον λαό, τον οποίο ένωσε σε ένα βασίλειο. Έκτισε πολλούς ναούς, συγκάλεσε συνόδους για την αντιμετώπιση των αιρέσεων, ανέπτυξε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και ενίσχυσε οικονομικά μονές και προσκυνήματα. Με την ευλαβή και φιλομόναχη σύζυγό του Άννα, θυγατέρα Βυζαντινού αυτοκράτορα, απέκτησε πολλά παιδιά. Στο τέλος έγινε και αυτή μοναχή με το όνομα Αναστασία στη μονή Στουντένιτσα. Μεταξύ των τέκνων τους δύο στέφθηκαν αγιωνυμίας· ο άγιος Σάββας πρώτος αρχιεπίσκοπος των Σέρβων και Στέφανος Β’ ο Πρωτοστεφής και τελικά καρεις μοναχός Σίμων.