Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Προσκύνημα στην Ιερά Μονή του Χοζεβά στην Παλαιστίνη - Φωτογραφικό οδοιπορικό

 

Επ' ευκαιρία της εορτής του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Γεωργίου του Χοζεβίτου (8 Ιανουαρίου) και της Συνάξεως των Χοζεβιτών Οσιομαρτύρων Πατέρων των υπό των Περσών αναιρεθέντων (9 Ιανουαρίου), παραθέτουμε μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό σε ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της αγίας Γής, στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου.


Το κωδωνοστάσιο του Καθολικού της Μονής Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου.

Ο χείμαρρος του Χοράθ.

εἴπατε τῇ θυγατρὶ Σιών, ἰδοὺ ὁ βασιλεύς σου ἔρχεταί σοι πραΰς καὶ ἐπιβεβηκὼς ἐπὶ ὄνον καὶ πῶλον υἱὸν ὑποζυγίου (Ματθ. κα΄, 5).

Η είσοδος στο σπήλαιο του Προφήτου Ηλιού και τόπο προσευχής του Αγίου Θεοπάτορος Ιωακείμ.

Το σπήλαιο του Προφήτου Ηλιού εσωτερικά. Στο σπήλαιο αυτό είχε κάποτε κρυβεί ο προφήτης Ηλίας (910 π.Χ.) για να γλιτώσει από τον διωγμό του ασεβή βασιλιά Αχαάβ και της συζύγου του της Ιεζάβελ. Σ' αυτή τη σπηλιά ο ζηλωτής προφήτης έμεινε καιρό και τρεφόταν κατά ένα θαυμαστό τρόπο. Μερικά κοράκια του έφερναν ψωμί και κρέας (φαίνεται το γεγονός στη αγιογραφία) και νερό έπινε από τον χείμαρρο. Αναφέρει το βιβλίο Γ΄ Βασιλειών της Παλαιάς Διαθήκης: "καὶ ἐγένετο ῥῆμα Κυρίου πρὸς Ἠλιού· πορεύου ἐντεῦθεν κατὰ ἀνατολὰς καὶ κρύβηθι ἐν τῷ χειμάῤῥῳ Χοῤῥὰθ τοῦ ἐπὶ προσώπου τοῦ Ἰορδάνου· καὶ ἔσται ἐκ τοῦ χειμάῤῥου πίεσαι ὕδωρ, καὶ τοῖς κόραξιν ἐντελοῦμαι διατρέφειν σε ἐκεῖ. καὶ ἐποίησεν Ἠλιοὺ κατὰ τὸ ῥῆμα Κυρίου, καὶ ἐκάθισεν ἐν τῷ χειμάῤῥῳ Χοῤῥὰθ ἐπὶ προσώπου τοῦ Ἰορδάνου.καὶ οἱ κόρακες ἔφερον αὐτῷ ἄρτους τὸ πρωΐ καὶ κρέα τὸ δείλης, καὶ ἐκ τοῦ χειμάῤῥου ἔπινεν ὕδωρ" (Γ΄ Βασιλ. ιζ΄, 2-7).

Στο σπήλαιο αυτό παρέμεινε επίσης,επί σαρανταήμερο, με νηστεία και έντονη προσευχή, ο δίκαιος Θεοπάτορας Ιωακείμ, για να λάβει μέσω Αγγέλου το χαρμόσυνο μήνυμα ότι θα αποκτήσει παιδί.

επιμέλεια ανάρτησης: π. Δ. Ε. Μ.

Οι δημοσιευθείσες φωτογραφίες (όπως και άλλες φωτογραφίες από Ιερά Προσκυνήματα που φέρουν το λογότυπο του ιστολογίου) προέρχονται από το προσωπικό αρχείο εφημερίου του Ιερού μας Ναού και διαχειριστού του παρόντος ιστοτόπου.