Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

«Ζακχαῖε, σπεύσας κατάβηθι· σήμερον γαρ ἐν τῷ οἴκῳ σου δεῖ με μεῖναι» (Λουκᾶ ιθ΄, 5) - Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην Ιερά Μονή Προφήτου Ελισσαίου Ιεριχούς (μετά συντόμου ιστορικού)

 

 
Επ' ευκαιρία της αυριανής Κυριακής της ευαγγελικής περικοπής του Ζακχαίου (ΙΕ΄ Λουκά), παραθέτουμε μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ιερά Μονή Προφήτου Ελισσαίου Ιεριχούς, όπου βρίσκεται και η συκομορέα στην οποία ανέβηκε ο Ζακχαίος για να δεί τον Κύριο μας. Οι δημοσιευθείσες φωτογραφίες (όπως και άλλες φωτογραφίες από Ιερά Προσκυνήματα που φέρουν το λογότυπο του ιστολογίου) προέρχονται από το προσωπικό αρχείο εφημερίου του Ιερού μας Ναού και διαχειριστού του παρόντος ιστοτόπου.

Η συκομορέα

Ο Άγιος Απόστολος Ζακχαίος, επίσκοπος Καισαρείας της Παλαιστίνης (εορτάζει 20 Απριλίου)


Ο Ναός του Προφήτου Ελισσαίου


Ιερά Μονή Προφήτου Ελισσαίου Ιεριχούντος

Εις την Ιεριχώ ευρίσκεται η Ιερά Μονή του Προφήτου Ελισσαίου, ο οποίος μετεποίησε τα ύδατα της πηγής της πόλεως εις πόσιμα ύδατα. Την δαψιλήν και διαυγεστάτην πηγήν ημείς καλούμεν «ύδατα του Ελισσαίου» και οι Άραβες «Αιν Ελ-Σουλτάν». Ότε απήλθεν ο Προφήτης Ελισσαίος εις την Ιεριχώ «προσελθόντες οι άνδρες της πόλεως προς αυτόν είπον: ιδού η κατοίκησις της πόλεως αγαθή και τα ύδατα πονηρά και η γη ατεκνουμένη. Και είπεν Ελισσαιέ: λάβετέ μοι υδρίσκην καινήν και θέτε εκεί άλας και έλαβον και ήνεγκαν προς αυτόν. Και εξήλθεν Ελισσαιέ εις την διέξοδον των υδάτων και έρριψεν εκεί άλα και είπε: τάδε λέγει Κύριος, ίαμαι τα ύδατα ταύτα και ουκ έσται έτι εκείθεν θάνατος και ατεκνουμένη και ιάθησαν τα ύδατα έως της ημέρας ταύτης κατά το ρήμα, Ελισσαιέ ο ελάλησε»(Δ. Βασιλ. Β΄ 19-22). Τα ύδατα, άπερ τοιουτοτρόπως ιάθησαν, εισίν η περί ης ο λόγος πηγή. Εξ αυτών των υδάτων πίουσιν ύδωρ μέχρι σήμερον οι κάτοικοι της πόλεως της Ιεριχούς. Εν τω περιβόλω της Ιεράς Μονής ευρίσκεται η συκομορέα του Ζακχαίου. Πρόκειται διά την συκομορέαν, εις την οποίαν ανήλθε ο αρχιτελώνης Ζακχαίος, ίνα ίδη τον Ιησούν εκείθεν διερχόμενον. Η συκομορέα εσώζετο μέχρι της εποχής Αντωνίου του εκ Πλακεντίας κατά τον 6ον αιώνα. Αύτη περιεστοιχίζετο υπό ναιδίου, η στέγη του οποίου ήτο ανοικτή, δι’ ης εξήρχετο η κορυφή του δένδρου. Το ναΐδιον τούτο έκειτο παρά την Ιεριχώ επί της εις Ιεροσόλυμα αγούσης οδού, ένθα και η θέσις της νυν Ιεράς Μονής του Προφήτου Ελισσαίου.  

πηγή ιστορικού