Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Η Φυλακή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού - Ιερά Μονή Πραιτωρίου στα Ιεροσόλυμα (φωτο και ιστορικό)

 
Επ' ευκαιρία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, παραθέτουμε μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό στα Ιεροσόλυμα, στους τόπους όπου διεδραματίσθηκαν τα γεγονότα των Παθών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Οι δημοσιευθείσες φωτογραφίες (όπως και άλλες φωτογραφίες από Ιερά Προσκυνήματα που φέρουν το λογότυπο του ιστολογίου) προέρχονται από το προσωπικό αρχείο εφημερίου του Ιερού μας Ναού και διαχειριστού του παρόντος ιστοτόπου.
 



Ιερά Μονή Πραιτωρίου

Ευρίσκεται πλησίον της Ιεράς Μονής της Φακής και την εποχήν του Χριστού ήσαν τα δικαστήρια, το Διοικητήριον και η οικία του Ρωμαίου Διοικητού Πιλάτου. Εις το σημείον αυτό μετεφέρθη ο Χριστός, μετά τον Άνναν και τον Καιάφαν, ίνα δικασθή και αρχίση την πορείαν του μαρτυρίου Του με τας μαστιγώσεις, την κόκκινην χλαμύδαν, τον κάλαμον, τους εμπαιγμούς και τον ακάνθινον στέφανον. Εις τον χώρον του Πραιτωρίου ευρίσκονται αι φυλακαί του Χριστού, του Βαραβά και των ληστών, όπως και η δεξαμενή της Αγίας Ελένης, η οποία εχρησιμοποιείτο ως υδραγωγείον των φυλακών. Ενταύθα τελείται κατά την Μ. Παρασκευήν η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών. Το σημερινόν πραιτώριον είναι κτίσμα του 18ου αιώνος και ανήκει εις τους Ορθοδόξους.