Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ – ΛΥΚΕΙΩΝ


Μ Η Ν Υ Μ Α  ΤΟΥ  ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΦΑΛΗΡΟΥ, ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ & ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΕΝΤΗ

κ.κ. Σ Ε Ρ Α Φ Ε Ι Μ

 ΣΤΗΝ  ΕΝΑΡΞΗ  ΤΩΝ  ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ – ΛΥΚΕΙΩΝ

Αγαπητά μου παιδιά, 

η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με ελπίδες και προσδοκίες, μα είναι αλήθεια πως στον κόσμο κυριαρχεί μια σκιά φόβου και ανασφάλειας. Είναι η σκιά του πολέμου που τα μαύρα του σύννεφα εμφανίστηκαν λίγους μήνες πριν στη χώρα της Ουκρανίας και γρήγορα ταξίδεψαν απειλητικά σε όλο τον κόσμο.

Οι νέοι πάντα αντιδρούν στον πόλεμο και στη βία. Αυτό δεν είναι παράξενο. Ένα παιδί δεν μπορεί να δικαιολογήσει και να δικαιώσει την επιθετικότητα. Ούτε τα οικονομικά συμφέροντα, ούτε οι εθνικιστικές εξάρσεις, ούτε οι παγκοσμιοποιημένοι σχεδιασμοί είναι αρκετοί για να εξηγήσουν στα μάτια τα δικά σας τούτον τον πόλεμο, όπως και κανέναν άλλον.

Ξέρω πως θέλετε ο πόλεμος αυτός και κάθε άλλος πόλεμος να σταματήσουν. Ξέρω πως θέλετε να αντιδράσετε, να διαμαρτυρηθείτε, να φωνάξετε. Ξέρω πως θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο αυτόν και να τον κάνετε πιο δίκαιο, πιο αγνό, πιο ειρηνικό.

Όλα όσα θέλετε αξίζει να τα παλέψετε φέτος μέσα στο σχολείο σας. Αξίζει να αναζητήσετε, να μελετήσετε και να σπουδάσετε την ειρήνη.

Η ειρήνη πρώτα από όλα είναι κατάσταση εσωτερική. Είναι αρετή που φωλιάζει μέσα στη ψυχή του ανθρώπου, όταν αγωνίζεται ενάντια στα πάθη του και στα ψεύτικα θελήματά του. Προσπαθήστε φέτος στο σχολείο σας να συνεργαστείτε με τους καθηγητές και τους συμμάθητές σας.

Αν σε κάτι διαφωνείτε μάθετε να συζητάτε, να ακούτε και να κατανοείτε· να εκφράζετε την άποψή σας με σεβασμό και ηρεμία. Κι αν αυτό που πιστεύετε δεν το δέχονται οι άλλοι, μάθετε να σεβόσαστε και να αποδέχεστε τη βούληση των πολλών, χωρίς να πρέπει να αρνηθείτε αυτά που πιστεύετε.

Μην επιτρέψετε σε κανένα να ασκήσει βία σε κάποιον άλλο μικρότερο η πιο αδύναμο, αλλά πρωτίστως μην ξεγελαστείτε και πέσετε εσείς οι ίδιοι σ’ αυτή την παγίδα.

Μάθετε να συγχωράτε εκείνον που έκανε λάθος και μην ονομάσετε κανέναν αντίπαλο η εχθρό. Μη βάζετε ταμπέλες στους ανθρώπους και μην τους εγκαταλείπετε στα λάθη τους. Όλοι είμαστε αδέρφια και μέσα στις διαφορές μας μπορούμε να φτιάξουμε φιλίες ισχυρές.

Και μη ξεχνάτε παιδιά μου πως η ειρήνη είναι κατάσταση πνευματική. Ο άνθρωπος όταν γνωρίσει το Θεό της αγάπης, τον Ιησού Χριστό τον εσταυρωμένο, όταν μάθει να σχετίζεται μαζί Του, όταν ακούει το λόγο Του, όταν του μιλά με προσευχές και λόγια καρδιακά, δέχεται την «άνωθεν ειρήνη», εκείνη που επιτρέπει να ζεις και να συναναστρέφεσαι με τους άλλους, με κριτήριο όχι τη δύναμη η το συμφέρον, αλλά την ενότητα και την αγάπη.

Ευχόμαστε καλά μου παιδιά το σχολείο σας, τη χρονιά τούτη που αρχινά, να γίνει ένα εργαστήριο γνώσης, σοφίας και παιδείας, μα πρωτίστως, ένας τόπος που η ειρήνη θα εδρεύει στις ψυχές σας και από εκεί θα ξεχύνεται στην πατρίδα μας και στον κόσμο όλο. Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας φωτίζει.   

Με όλη μου την αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ