Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Προσκύνημα στην Ναζαρέτ (φωτογραφίες)

 

Επ' ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, παραθέτουμε μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, στον οποίο βρίσκεται και η Πηγή του Ευαγγελισμού.
Οι δημοσιευθείσες φωτογραφίες (όπως και άλλες φωτογραφίες από Ιερά Προσκυνήματα που φέρουν το λογότυπο του ιστολογίου) προέρχονται από το προσωπικό αρχείο εφημερίου του Ιερού μας Ναού και διαχειριστού του παρόντος ιστοτόπου.

η Πηγή του Ευαγγελισμού

Ο Χριστός διέβη τα παιδικά και εφηβικά Του χρόνια εις το μικρόν χωριόν της Ναζαρέτ, γενέτειραν του Ιωσήφ και της Παναγίας. Ήτο εις μικρός οικισμός με ολίγους κατοίκους, ο οποίος ανεδείχθη εις ιερόν προσκύνημα μετά τον 4ον αιώνα με την ακτινοβολίαν του Χριστιανισμού. Συμφώνως προς την παράδοσιν εις την Ναζαρέτ κατά την βυζαντινήν περίοδον είχαν κτισθεί εκκλησίαι η παρεκκλήσια επάνω εις τέσσαρα ιερά προσκυνήματα: την Πηγήν, όπου συνετελέσθη ο Ευαγγελισμός, την Σπηλιάν-Εργαστήριον του Ιωσήφ, την Συναγωγήν, όπου εδίδαξε ο Χριστός και τον Γκρεμνόν, από τον οποίον ηθέλησαν να γκρεμίσουν τον Χριστόν οι συμπατριώται Του (Λουκ.4:29). Σήμερον ο προσκυνητής δύναται να επισκεφθή τα ιερά αυτά προσκυνήματα.

Εις την Πηγήν του Ευαγγελισμού είναι εκτισμένη η Ελληνο-Ορθόδοξος Εκκλησία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, ενώ εις την Συναγωγήν της Ναζαρέτ είναι εκτισμένη η Εκκλησία-Συναγωγή των Γραικό-Καθολικών. Εις το σημείον, εις το οποίον ευρίσκετο η οικία της Παναγίας και το Εργαστήριον του Ιωσήφ έχει κτισθεί η επιβλητική Λατινική Εκκλησία του Ευαγγελισμού, εις την οποίαν ευρίσκει ο προσκυνητής ενσωματωμένα τα βυζαντινά και σταυροφοριακά ευρήματα. Εις τον Γκρεμνόν έχει κτισθεί παρεκκλήσιον, εις τον χώρον του οποίου ευρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας βυζαντινής εκκλησίας και του μοναστηριού.