Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου από τα παιδιά των Κατηχητικών του Αγίου Νείλου Πειραιώς (φωτο)


Με τη χάρη του Θεού, για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, τα κατηχητικά της ενορίας του Αγίου Νείλου Πειραιώς τίμησαν τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, ως προστάτου των κατηχητικών και νεανικών συντροφιών της ενορίας μας.

Ο εορτασμός συνδυάσθηκε από  κατηχητικές συναντήσεις με θέμα τον Άγιο Δημήτριο, χειροτεχνίες και κατασκευές αφιερωμένες στον ελευθερωτή της Θεσσαλονίκης και υπέρμαχο της Οικουμένης. Πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία των Κατηχητικών μας, υπέρ υγείας των Κατηχητών, των Κατηχητοπαίδων και των οικείων αυτών στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Αμφιλοχίου του εν Πάτμω, ενώ κορυφώθηκε κατά το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου με το πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στον ενοριακό μας Ναό. Εκ μέρους των στελεχών των Κατηχητικών της ενορίας του Αγίου Νείλου Πειραιώς ευχόμαστε ο Άγιος Δημήτριος να γίνει πρότυπο για τα νειάτα της ενορίας και της πατρίδας μας, να αναδείξει μιμητές της πίστεώς του, της αγνότητας και καθαρότητάς του και σήμερα, τους νέους και τις νέες, και να μας ελευθερώσει όλους μας από την δουλεία των παθών και των αμαρτιών μας. Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους !!!


Ο Άγιος Δημήτριος αποτελούσε πρότυπο κατηχητή και είχε οργανώσει μια αξιόλογη κατηχητική προσπάθεια στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο θερμός εγκωμιαστής του, Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς: «Στοά τις ἐστὶν ὑπόγειος ἐν τῷ ναῷ τῆς Ἀειπαρθένου καὶ Θεομήτορος, ἧς καταφυγὴν τὸ ἐπώνυμον ... ἐμφιλοχωρῶν ὁ μάρτυς τοῖς ὑπογείοις ἐκείνοις μετεδίδου τοῖς προσιοῦσι τῆς οὺρανίου διδασκαλίας». Σύμφωνα με την παράδοση συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες την ώρα που δίδασκε τους Θεσσαλονικείς.