Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Η ζωή του Αγίου Μελετίου Πηγά πρόκληση για τον σημερινό άνθρωπο...

 

 

Με κατάνυξη τελέσθηκε, για τέταρτη συναπτή χρονιά, προχθές το βράδυ, στον Ιερό μας Ναό, Ιερά Αγρυπνία για την εόρτιο μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Μελετίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, του Πηγά. Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας, Όρθρος και εν συνεχεία Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.

Στην εποχή της υπερβολής και ματαιοδοξίας που ζούμε, ο βίος του Αγίου Μελετίου Πηγά συνιστά μια πρόκληση για τον σύγχρονο άνθρωπο που διαρκώς επιζητά την προβολή, την δημοσιότητα και αγωνίζεται για την, με οποιοδήποτε κόστος, ανέλιξή του.


Ο Άγιός μας συνεχώς προσπαθούσε να αποφεύγει τη δόξα των ανθρώπων διότι προτιμούσε την δόξα του Θεού. Έτσι, λοιπόν, παρά τις επίμονες πιέσεις του μακαριστού Πατριάρχου Σίλβεστρου να τον χειροτονήσει αρχιερέα, εκείνος διάλεξε να πάρει το καράβι και να επιστρέψει στην Αλεξάνδρεια. Παρά τις πιέσεις να ανέβει στην κορυφή του Γένους, που ήταν ο θρόνος του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, εκείνος προτίμησε να μείνει στην φτωχή Αλεξάνδρεια. Παρά το γεγονός ότι οι σπουδές του στην Πάδοβα του δίναν τη δυνατότητα να ανελιχθεί στα στρώματα της Κρητικής κοινωνίας και να έχει αξιώματα και τιμές από τους γύρω του, εκείνος προτίμησε να ενδυθεί το ταπεινό μοναχικό τριβώνιο. Σε όλη του τη ζωή απέφευγε την τιμή των ανθρώπων γιατί αγαπούσε τη δόξα του Θεού. Και ο Θεός τον τίμησε. Τον τίμησε για την καθαρότητά του, τον τίμησε για την πίστη του, για την απλότητα και την ταπείνωσή του. Τον ανέδειξε τύπο Ορθοδοξίας, όπως ήταν κάποτε κι οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας μας. Ο λόγος του, η ομολογία του, κυρίως όμως η ταπείνωσή του και βεβαίως η πίστη του πρέπει να γίνουν πυξίδες για όλους μας, για να μπορέσουμε να διέλθουμε και να εξέλθουμε την κρίση, η οποία μας μαστίζει και είναι πολυδιάστατη. Κυρίως όμως, να του ζητήσουμε τις πρεσβείες του στον θρόνο του Θεού, να μας χαρίσει σε όλους μας μετάνοια και αγάπη για τον Θεό και έτσι να αξιωθούμε να εισέλθουμε στην ουράνια Βασιλεία.

Ο Άγιος Μελέτιος Πηγάς να μας σκεπάζει όλους και να μας ευλογεί !

π. Δ. Ε. Μ.