Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

1821-2021 : 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία - Αφιέρωμα από το Ιστολόγιο της ενορίας του Αγίου Νείλου Πειραιώς


Αγαπητοί εν Χριστ
ῷ αδελφοί,  

με την χάρη του Θεού, εισήλθαμε στο 2021 και όπως όλοι γνωρίζουμε το φετινό έτος είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στο ιστολόγιο και στο διαδικτυακό κανάλι της ενορίας μας, κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα σε όλους εκείνους οι οποίοι κράτησαν αναμμένη την φλόγα της Ορθοδόξου Πίστεως και της Ελληνικής Παραδόσεως στα μαύρα χρόνια της δουλείας, σε όλους εκείνους οι οποίοι ετοίμασαν το δρόμο για την ελευθερία. Ποιοι ήταν αυτοί; 

  •  Η Εκκλησία αναδείχθηκε Κιβωτός της Σωτηρίας για το δούλο Γένος στα χρόνια της σκλαβιάς. Δεν μετέδιδε μόνο τα Νάματα της Αγίας Ορθοδόξου και Ακαινοτομήτου Πίστεώς μας αλλά παράλληλα μεταλαμπάδευε τις αξίες και τις παραδόσεις του Γένους μας. Όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί, τα Μοναστήρια ήταν τα Κάστρα της Λευτεριάς. Μέσα στις κρύπτες και στα κελλιά έμεινε ζωντανή η ελληνική παιδεία. Με το Ψαλτήρι και την Οκτώηχο μάθαιναν τα Ελληνόπουλα να διαβάζουν και να μιλάνε την γλώσσα του  Σωκράτη, του Περικλή, του Αλεξάνδρου, του Βασιλείου, του Χρυσοστόμου... Στις βιβλιοθήκες των Μονών ανέπνεαν τα ελληνικά γράμματα. Η Εκκλησία κάτω από τις φτερούγες της προστάτευε τους θλιβομένους και διωκομένους προγόνους μας και τους ετοίμαζε για την μεγάλη ώρα του Ξεσηκωμού. Ο ιερός Κλήρος συγκράτησε το Γένος από την εξωμοσία και κράτησε ζωντανή την ελληνική γλώσσα. Η περίοδος της Τουρκοκρατίας δεν στερήθηκε λαμπρών λογίων και προμάχων της Ορθοδόξου Πίστεως. Δυστυχώς, μορφές όπως του Αγίου Μελετίου Πηγά, του Αγίου Κυρίλλου Λούκαρη κ.α. λησμονούνται από τον σύγχρονο Ελληνισμό, ενώ άλλες όπως του Πατριάρχη Γενναδίου Σχολαρίου, του Αγίου Αθανασίου του Παρίου,  του Μαρτυρικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ ή του Παλαιών Πατρών Γερμανού κ.α. συκοφαντούνται.
  • Οι Νεομάρτυρες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το Εγκύκλιο Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την Πρωτοχρονιά του 2021: "Οι Νεομάρτυρες θυσίασαν την ζωή τους για να διατρανώσουν το μήνυμα στους Ορθοδόξους Έλληνες ότι δεν πρέπει να εξισλαμισθούν, δεν πρέπει να γίνουν εξωμότες, ότι μέλλον δεν υπάρχει χωρίς φως Χριστού. Οι περισσότεροι εκ των Νεομαρτύρων θα είχαν σώσει την ζωή τους αν είχαν αλλαξοπιστήσει. Κι όμως, στάθηκαν όρθιοι με ήθος Χριστιανικό και τόλμη Ελληνική. Προτίμησαν τον μαρτυρικό θάνατο παρά την αλλαγή πίστεως και εθνικής συνειδήσεως. Ας μην ξεχνούμε ότι, όποιος χανόταν για την Ορθοδοξία, χανόταν και για τον Ελληνισμό. Ο εξισλαμισμένος «τούρκευε» και γινόταν διώκτης των Χριστιανών, των μέχρι πρότινος αδελφών του". 
Είθε η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση να γίνει έναυσμα για πνευματική αφύπνιση του Νέου Ελληνισμού. Πνευματική αφύπνιση σημαίνει μετάνοια,  προσευχή και επιστροφή στον Θεό. Οι Ιερές Μορφές των Ηρώων της Πίστεως και του Γένους να γίνουν πρότυπά μας. Το "Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος" να εντυπωθεί στις καρδιές όλων μας και να βαδίσουμε στα χνάρια του Αγίου Μελετίου Πηγά, του Πατροκοσμά, του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη, του Νεομάρτυρα Κωνσταντίνου του Υδραίου, του μαρτυρικού Πατριάρχη του Γένους,  του αγωνιστή Θεοδώρου Κολοκοτρώνη ... Με την χάρη του Θεού, τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου και των Αγίων, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τις πολυεπίπεδες τρικυμίες που περνάμε. Κυρίως όμως, να συνειδητοποιήσουμε ότι: "μέλλον δεν υπάρχει χωρίς φως Χριστού".
 
π. Δ. Ε. Μ.