Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Ένας αγώνας δύσκολος μα ωραίος...


ΜΗΝΥΜΑ

ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΦΑΛΗΡΟΥ, ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ & 

ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΕΝΤΗ

ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΣΤΗΝ  ΕΝΑΡΞΗ  ΤΩΝ  ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ – ΛΥΚΕΙΩΝ

Αγαπητά μου παιδιά,

στο ξεκίνημα αυτής της νέας σχολικής χρονιάς, άκουσα πως μια απόφαση του Υπουργείου Παιδείας έχει προκαλέσει σε σας τους μαθητές πολλή συζήτηση και αναστάτωση.

Σας μιλώ για την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στους χώρους του σχολείου. Αυτή η απόφαση ακούω πως σας φαίνεται αυστηρή και άδικη. Σκέφτεστε πως το τηλέφωνό σας είναι για σας ένα παράθυρο στον κόσμο, ένας τρόπος επικοινωνίας με τους φίλους σας,  μια ευκαιρία διασκέδασης και ξεκούρασης, είναι τελικά ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σας. Αισθάνεστε, λοιπόν, πως το σχολείο έρχεται να σας στερήσει κάτι που σας αρέσει και το θέλετε. Νοιώθετε πως  τούτη η απαγόρευση πλήττει τα δικαιώματά σας και προσβάλλει την ίδια σας την ελευθερία.

Κατανοώ τις σκέψεις σας, αισθάνομαι τη θλίψη και το θυμό σας. Νομίζω όμως πως θα μπορούσατε να αγωνιστείτε και να κερδίσετε την ελευθερία που θέλετε για τον εαυτό σας και αφορμή μπορεί να γίνει τούτη η απαγόρευση. Μην παρεξηγηθώ. Δεν σας προτείνω πορείες και καταλήψεις για τα κινητά, αλλά μια άλλη αντίδραση, ακόμα πιο δυναμική.

Είναι αλήθεια πως είσαστε μια «έξυπνη» γενιά. Μεγαλώνετε με «έξυπνα» κινητά, «έξυπνους» υπολογιστές, «έξυπνα» ρολόγια, «έξυπνες» οικιακές συσκευές και τελειωμό δεν έχουν τα τεχνουργήματα των ανθρώπων που φτιάχνονται στις μέρες μας με σκοπό να είναι «έξυπνα». Όλα αυτά τα σπουδαία δημιουργήθηκαν για να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη. Για να μπορεί ο άνθρωπος να ζει με λιγότερο κόπο και λιγότερη σκέψη. Φτιάχτηκαν επίσης τούτα τα «θαύματα» της τεχνολογίας για να γίνουν σε όλους απαραίτητα. Τόσο απαραίτητα ώστε να μην μπορεί κανείς να ζει χωρίς αυτά. Κι αυτό στις μέρες μας μοιάζει να το έχουν καταφέρει.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να περάσουμε μία ημέρα κρατώντας κλειστό το smartphone. Θέλουμε να το αισθανόμαστε στην τσέπη μας, πιστεύοντας πως το έχουμε απόλυτη ανάγκη, πως το χρειαζόμαστε. Θέλουμε να μιλήσουμε με τους φίλους, θέλουμε να τραβήξουμε φωτογραφίες, θέλουμε να κάνουμε ποσταρίσματα, θέλουμε να δούμε βίντεο, θέλουμε να ακούσουμε μουσική. «Τι κακό έχουν όλα αυτά;» θα με ρωτήσετε. Τίποτα κακό, αν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά όταν το θελήσουμε· αν δεν ασκούν πάνω μας μια τεράστια δύναμη· αν δεν εξαρτάται η ζωή μας από αυτά. Αν όμως, μας στερούν την ελευθερία, τότε όλα αυτά μπορούν να γίνουν ένα μεγάλο κακό.

Γι’ αυτό παιδιά μου σας προτείνω και σας παρακαλώ να κάνετε έναν αγώνα δύσκολο μα ωραίο. Αφήστε τα κινητά σας στο σπίτι όταν πηγαίνετε στο σχολειό σας, όχι γιατί κάποιος το απαγορεύει, αλλά γιατί εσείς θέλετε να είστε πρόσωπα αληθινά ελεύθερα. Θα τα ξαναπιάσετε στα χέρια σας μετά, όταν γυρίσετε από τα μαθήματά σας και θα έχετε το χρόνο να κάνετε όσα σας αρέσουν. Αφήστε τα κινητά όμως για λίγο και κοιτάξτε  τα πρόσωπα των  συμμαθητών σας, μιλήστε τους, ακούστε τους. Θα ανακαλύψετε πολλά σπουδαία που δεν μπορεί η οθόνη των συσκευών να τα χωρέσει. Δέστε τους εαυτούς σας στα μάτια των άλλων και όχι στις selfies που θα ανεβάσετε στο Instagram. Τραγουδήστε με τους φίλους σας με τις δικές σας φωνές, χορέψτε με το δικό σας ρυθμό, χωρίς να έχετε ανάγκη τα videoclips του YouTube. Παίξτε, τρέξτε, κάντε αθλητισμό και μην στριμώχνετε τον εαυτό σας στα σώματα των χαρακτήρων των videogames. Πείτε αστεία, γελάστε, επικοινωνήστε πρόσωπο με πρόσωπο με τα παιδιά που σας έστειλε ο Θεός κοντά σας στο σχολείο, για να συνεργαστείτε μαζί τους, για να μάθετε αυτόν τον κόσμο τον όμορφο, τον αληθινό κόσμο, για να γνωριστείτε, να συνδεθείτε και να αγαπήσετε τους άλλους και τον εαυτό σας.

Ζήστε παιδιά μου, έξυπνα και αληθινά, ελεύθερα και αγαπητικά στο σχολείο σας και εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου ο Χριστός να ευλογεί τους αγώνες και τις προσπάθειές σας και τούτη τη νέα σχολική χρονιά.

 Με όλη μου την αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ