Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒAΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ

Αγαπητά μου παιδιά, 

     Το σχολείο σας σήμερα ανοίγει κι η αυλή του γέμισε ήχους και χρώματα οι φωνές σας, οι συζητήσεις σας, τα αστεία σας, τα πρόσωπα σας φωτίζουν τούτη τη μέρα και την κάνουν γιορτή. Μια γιορτή μεγάλη και σπουδαία, μια γιορτή γνώσης και ελπίδας, μια αληθινή γιορτή της ζωής.

      Ναι είναι αλήθεια πως τα δύο τελευταία χρόνια περάσαμε όλοι δύσκολα. Η πανδημία που χτύπησε ξαφνικά την ανθρωπότητα άλλαξε την καθημερινότητα μας με τρόπο τραγικό. Άλλαξαν απρόσμενα και οι δικές σας συνήθειες η συνάντηση μ’ ένα φίλο, η βόλτα στο Πασαλιμάνι, το μπασκετάκι στο γηπεδάκι της γειτονιάς, και τόσα άλλα που άλλοτε ήταν αυτονόητα, δυσκόλεψαν και περιορίστηκαν κατά την περίοδο αυτή. Άλλαξε για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο τρόπος της μαθητείας σας. Τα σχολεία έμειναν άδεια κι οι οθόνες των υπολογιστών και των τάμπλετ προσπαθούσαν να στριμώξουν τα πρόσωπα σας σε στενά παράθυρα, που δεν ήταν ικανά να χωρέσουν τις επιθυμίες σας και τα όνειρα σας. Καταφέρατε παρά ταύτα με το ζήλο των καθηγητών σας και τη δική σας φιλοτιμία να καταστήσετε και τούτα τα μέσα λειτουργικά και πετυχημένα. 

   ‘Ομως σήμερα βρισκόσαστε ξανά ο ένας δίπλα στον άλλον. Οι φίλοι και οι συμμαθητές, οι καθηγήτριες σας και οι καθηγητές σας. Είμαστε όλοι μαζί και γι’ αυτό γιορτάζουμε. Γιορτάζουμε γιατί μπορούμε να κοιτάξουμε τους άλλους στα μάτιαγιορτάζουμε γιατί μπορούμε να μοιραστούμε τις σκέψεις μας γιορτάζουμε γιατί μπορούμε να ανοιχτούμε στη γνώση γιορτάζουμε γιατί μπορούμε να παλέψουμε για τα όνειρα μαςγιορτάζουμε γιατί μπορούμε να αγαπούμε.

      Και είναι αντίσταση καλά μου παιδιά προς οποιαδήποτε δυσκολία και συμφορά η γιορτή. Τούτο το μυστικό μας διδάσκει η Εκκλησία αιώνες.  Γι’ αυτό κι έχει σκορπίσει μέσα στο χρόνο τις μνήμες τόσων Αγίων και τόσων θαυμάτων και τόσων περιστατικών από την παρουσία του Χριστού στον κόσμο. Γιορτάζοντας η Εκκλησία συγκεντρώνει, συνάζει εκκαλεί και αγιάζει τους πιστούς. Γιορτάζοντας η Εκκλησία ψάλλει και ευφραίνεται. Γιορτάζοντας η Εκκλησία καλεί σε κοινωνία και ενότητα. Γιορτάζοντας η Εκκλησία νικά τον θάνατο τον μεγάλο εχθρό του ανθρώπου.

     Η γιορτή φυσικά δε σημαίνει άρνηση της πραγματικότητας. Η πανδημία ακόμα απειλεί και εμάς και τους γύρω μας. Οφείλουμε να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον, οφείλουμε να προσέξουμε και την υγεία μας. Γι’ αυτό σας παρακαλώ να δείξετε υπομονή και σύνεση στα μέτρα, που η πολιτεία έχει ορίσει και στις υποδείξεις των καλών σας καθηγητών. Η υπεύθυνη στάση του καθενός από εμάς, είναι ένδειξη έμπρακτης αγάπης για τον συνάνθρωπο. Και αυτή η αγάπη έλκει τη χάρη του Θεού. Γιατί παιδιά μου να ξέρετε πως δεν είμαστε μόνοι μας σε τούτη τη μάχη. Στέκει ο Θεός δίπλα μας και μας προστατεύει, μας παρηγορεί και μας σώζει. 

     Εύχομαι, αγαπητά μου παιδιά, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, η φετινή σχολική χρονιά να είναι για όλους σας μια γιορτή να έχετε υγεία σώματος και πνεύματοςνα χαίρεστε τους ανθρώπους που σας περιβάλλουννα αυξάνει η επιθυμία σας για σοφία και γνώση να γεμίζει η ψυχή σας με αγάπη και καλοσύνη.

    Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας φωτίζει.

 

 

Με όλη μου την αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

+ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ