Αξίζει στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε το γεγονός ότι ο προστάτης της ενορίας μας, Άγιος Νείλος ο Μυροβλύτης ήταν αγιογράφος και στο Ιερό Βήμα του παρεκκλησίου του Κελλίου του στον Άγιώνυμο Άθωνα, αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου, σώζεται εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας η οποία αποδίδεται στον Άγιο μας.
Εν συνεχεία παραθέτουμε το δελτίο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως μας:
Παναγιοσκέπαστος Πειραιάς
"Το πρώτο λιμάνι της Χώρας έχει την ιδιαιτέρα ευλογία να περισκέπεται από την χάρι και την δύναμι της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Έχει βιώσει δύο μεγάλα θαύματα της μητρικής Της αγάπης και στοργής όπως έχουν καταγραφεί σε αναντίρρητες ιστορικές πηγές του ημερησίου τύπου της εποχής, τις οποίες ανέδειξε εκφαντορικά ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς κ. Στέφανος Μίλεσης με εξαίρετο πόνημά του.
Το πρώτο μεγάλο θαύμα της Υπεραγίας Θεοτόκου στην πόλη του Πειραιώς χρονολογείται στο έτος 1895 όταν είχε επιπέσει η τρομακτική πανδημία της ευλογιάς, η οποία ήταν θανατηφόρος. Τότε ο λαός προσέτρεξε στο θαυματουργικά ευρεθέν εικόνισμα της Παναγίας Ρόδον το Αμάραντον, στα βράχια της Πειραικής, και η πανδημία κατεστάλη και μάλιστα υπήρξε η αιτία το θαύμα αυτό να μην αναβληθεί λόγω πανδημίας, η αναβίωσις των συγχρόνων Ολυμπιακών αγώνων το επόμενο έτος 1896. Το δεύτερο θαύμα συνδέεται με τον Ι. Ναό Ευαγγελιστίας Πειραιώς που ανηγέρθη στις αρχές του 20ου αι. διά να εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες των επιθυμούντων να μεταβούν στην ιερά νήσο της Τήνου προς προσκύνησι της Υπεραγίας Θεοτόκου και αδυνατούντων λόγω των τότε επικρατουσών δυσμενών συνθηκών ναυσοπλοίας. Την 25η Μαρτίου 1925 ενεφανίσθη σωματικώς δις η Υπεραγία Θεοτόκος εντός του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και ευλόγησε τον συνηγμένο λαό. Το θαύμα συνεκλόνισε τους παρισταμένους και κατεγράφη στον ημερήσιο τύπο της εποχής.
Στοιχούσα η Ι. Μητρόπολη Πειραιώς σε αυτή την θεομητορική ευλογία απεφάσισε όπως κάθε Ενοριακός Ναός έχει πλέον και μία περίπυστο εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου διά να ανάγονται οι πιστοί στο υπερύμνητο Πρόσωπό Της.
Στους Ι. Ναούς της Μητροπολιτικής Περιφερείας Πειραιώς ευρίσκονται ενθρονισμένες οι κάτωθι ι. εικόνες της Υπεραγίας Θεοτόκου.
1. Θ. 'Αναλήψεως Δραπ. – Παναγία Άνωθεν οι Προφήται
2. 'Αγ.'Αναργύρων Καραβά – Παναγία Πορταίτισσα
3. 'Αγ. Βασιλείου – Παναγία Παραμυθία
4. 'Αγ. Δημητρίου Ν.Φαλήρου – Παναγία Οδηγήτρια
5. 'Αγ. Δημητρίου Πειραιώς – Παναγία Βλαχέρνα
6. 'Αγ. Διονυσίου – Παναγία Ναύλοχος Προστασία
7. Εισοδίων Θεοτόκου Βώκου – Παναγία Οδηγήτρια
8. 'Αγ. 'Ελευθερίου – Παναγία Κανάλλα
9. Ευαγγελιστρίας – Παναγία Βηματάρισσα
10. Ζωοδόχου Πηγής Χ”κείου – Παναγία Ζωοδόχος Πηγή
11. Προφήτου 'Ηλιού Καστέλ. – Παναγία Γερόντισσα
12. 'Αγ. 'Ιωάννου Ρέντη – Παναγία Γλυκοφιλούσα
13. 'Αγ. 'Ιωάννου Βαπτιστού – Παναγία Παμμακάριστος
14. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ρέντη – Παναγία Πορταίτισσα
15. 'Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης Παναγία Τριχερούσα – Παναγία Άξιον εστί – Παναγία Έλωνα – Παναγία Προυσιώτισσα – Παναγία Θαλασσινή
16. 'Αγ. Μαρίνης – Παναγία Σηλυβριανή
17. Θ. Μεταμορφώσεως Π. Κοκ. – Παναγία Γοργοϋπήκοος
18. 'Αγ. Νείλου – Παναγία Παντάνασσα
19. 'Αγ. Νικολάου – Παναγία Παλαιολογίνα
20. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης – Παναγία Μυρτιδιώτισσα
21. Παναγίας Ρόδον 'Αμάραντον – Παναγία Ρόδον Αμάραντον
22. 'Αγ. Παντελεήμονος – Παναγία Σουμελά
23. 'Αγ. Παρασκευής – Παναγία Πάντων χαρά
24. 'Αγ. Σοφίας – Παναγία Άξιον εστί
25. 'Αγ. Σπυρίδωνος – Παναγία Μεγαλόχαρη
26. 'Αγ. Τριάδος – Παναγία Πορταίτισσα
27. 'Υπαπαντής Κυρίου – Παναγία Γαλακτοτροφούσα
28. 'Αγ. Φανουρίου – Παναγία Ιεροσολυμίτισσα
29. 'Αγ. Χαραλάμπους Καστέλ. – Παναγία Παυσολύπη
Οι εικόνες των Ι. Ναών Αγ. Νείλου Πειραιώς, Αγ. Διονυσίου Πειραιώς και Αγ. Ιωάννου Ρέντη παρεδόθησαν σήμερα 10/9/2021 υπό του Αγιογράφου κ. Δημητρίου Βερνέζου."
Ακολουθούν φωτογραφίες από την έλευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της "Παντανάσσης" στον Ιερό μας Ναό.
Εκ μέρους της ενορίας μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον φωτογράφο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, κύριο Ευστάθιο Τσιμούρη, για την συνεργασία μας και την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών του για τις ανάγκες του Ιστολογίου της ενορίας μας.