Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Αθωνικό Πάσχα


+ Μοναχού Μωϋσέως Αγιορείτου

"Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός", διαλαλεί ο λαμπροφορεμένος ιερέας μέσα στα εαρινά μεσάνυχτα. 

Φως ανέσπερο, χαροποιό, γλυκύ, θερμό, ζωηρό, χαριτωμένο, αναγκαίο, χρήσιμο, απαραίτητο. 

Φως ιλαρό, που τερματίζει την προετοιμασία του ψυχωφελούς Τριωδίου και εισάγει στο πανευφρόσηνο Πεντηκοστάριο. 

Φως μέσα στη νύχτα. Φωτίζει νεανικά και γεροντικά πρόσωπα, τα κάνει συμπαθή, φιλικά, ωραία, αγαπητά. Πόσο πολύ διψά ο κόσμος μας αυτό το αληθινό φως, που συχνά τον διέψευσε από διαλύσεις συζυγιών, φιλιών, συνεργασιών, συζητήσεων, επικοινωνιών και γειτονιών.

Φως ζητούν οι νέοι που καταλήγουν στα ναρκωτικά, τα τροχαία, τις αυτοχειρίες. Φως στο τούνελ, στ 'αδιέξοδα, τις απογοητεύσεις, από αναλήθειες, αποδοκιμασίες, αποτυχίες και μελαγχολίες. Ο αναστημένος Χριστός με τον θάνατο Του νίκησε τον θάνατο. Τα νεκροταφεία τώρα λέγονται κοιμητήρια. "Και εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος". Η αφοβία, η φωτεινότητα, η χάρη, η χαρά, είναι τα στοιχεία του Πάσχα. Πάσχα σημαίνει διάβαση από τον θάνατο στη ζωή, σε ζωή με σκοπό, νόημα και ορθότητα βίου.

Θαυμάζω τα χαριτωμένα γεροντάκια στο Άγιον Όρος, να περιπαίζουν τον θάνατο, να μην τον φοβούνται, να' ναι από καιρό προετοιμασμένοι, να ξέρουν γιατί ζουν και γιατί πεθαίνουν. Να΄χει ένα βαθύ νόημα η προσφώνηση τους "Χριστός Ανέστη" και ''Αληθώς Ανέστη". Να μην είναι ένας τυπικός χαιρετισμός, αλλά με ιδιαίτερα βαθύ περιεχόμενο, που φαίνεται στο λαμπερό τους πρόσωπο.

   Στο Άγιον Όρος, λοιπόν σήμερα δίχως πολλά φώτα εξωτερικά και δυνατά, δίχως πυροτεχνήματα, μπαρουτιές και οβελίες, ταξίδια, ακριβές αγορές, περιηγήσεις και μουσικές, εορτάζεται αθόρυβα το Πάσχα στις καρδιές. Οι προετοιμασίες της Σαρακοστής τις οδηγούν σε βαθύτερη χαροποιό περίσκεψη. Μνημονεύουν στην πασχαλινή νυχτερινή θεία λειτουργία όλους, ζώντες και κεκοιμημένους, φίλους και γνωστούς, όσους νήστευσαν κι όσους δεν νήστευσαν, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, κανείς δεν επιτρέπεται  σήμερα να΄ναι άχαρος,αχάριστος, αχρείαστος, άχρηστος...

   Η Αγάπη το πρωί στη σκήτη μας, του αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, με τους λίγους πατέρες, κατόπιν στη μονή Κουτλουμουσίου, του Μεταμορφωθέντος Κυρίου, με τους ιερείς λαμπροστόλιστους, με βελούδινα κόκκινα χρυσοκέντητα φελόνια και πετραχήλια, ύστερα στο πάνσεπτο Πρωτάτο, που ακόμα επισκευάζεται και ο Πανσέληνος αναμένει τον καθαρισμό του και τέλος στο Κελί του Αγίου Νικολάου- Μπουραζέρη, με τους καλοκάγαθους πατέρες, που φορούν τα σχήματα τους κι έχουν μια μυστική χάρη και χαρά. Παντού χαρμόσυνες ψαλμωδίες, κωδωνοκρουσίες, τάλαντα, το κοσμοχαρμόσυνο Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες και πλούσια κεράσματα.

   Την άλλη ημέρα η μεγάλη λιτανεία του Άξιον Εστιν, της θαυματουργής Καρυώτισσας, μετά από θεία Λειτουργία και Παράκληση, προς αγιασμό της κτίσης που αγάλλεται μετά των ανθρώπων. Την άλλη ημέρα άλλη ωραία και ιερή λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Φοβεράς Προστασίας της μονής Κουτλουμουσίου. Λιτανείες και σε όλες τις μονές και σκήτες του Αγίου Όρους για να διαλαλήσουν το χαροποιό μήνυμα της Αναστάσεως.

πηγή: περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία, Απρίλιος 2007