Πέμπτη 17 Απριλίου 2025

Ο Φρικτός Γολγοθάς: ο αγιώτερος τόπος της Οικουμένης

 

 + Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος

Αφού είδαμε όλα τα Προσκυνήματα στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως γεμάτοι θαυμασμό, χαρά και συγκίνηση ανεβαίνουμε την σκάλα που οδηγεί στον Φρικτό Γολγοθά. Στον τόπο, που ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού και Θεός αθάνατος, για την δική μας σωτηρία, αφού ευδόκησε να σαρκωθεί από τα Πανάχραντα αίματα της Αγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας και να γίνει άνθρωπος, υπέμεινε τον επονείδιστο Σταυρικό θάνατο.
   Ανεβαίνουμε στον αγιώτατο τόπο της Οικουμένης. Εκεί που τελέσθηκε το υπέρτατο και φρικτό μυστήριο. Ο Γολγοθάς είναι σήμερα ένα υψηλό παραλληλεπίπεδο. Εξέχει από το δάπεδο του Ναού 4,5 μέτρα. Εκτός από την σκάλα, με τη οποία ανεβαίνουμε, υπάρχουν και άλλες τρεις σκάλες. Η μία βρίσκεται δεξιά της Αγίας Πύλης, η δεύτερη απέναντι της νοτιοανατολικής πλευράς του Καθολικού και η τρίτη οδηγεί αμέσως από το Καθολικό.
   Ο Γολγοθάς  στεγάζεται με θόλο. Αποτελεί ένα τετρακάμαρο θολωτό το οποίο με δύο πεσσούς διαιρείται σε δύο μέρη, βόρειο και νότιο. Το βόρειο ανήκει σ' εμάς τους Ορθοδόξους και το νότιο στους Λατίνους. Το βόρειο μέρος πάνω και κάτω και ολόγυρα είναι στολισμένο και ωραΐσμένο με πολυτελείς και βαρύτιμες κανδήλες, εικόνες και διάφορα άλλα κειμήλια.
   Ανατολικά υπάρχει στον βράχο η τρύπα όπου τον καιρό της Σταυρώσεως έμπηξαν τον Σταυρό του Σωτήρα. Πάνω από την τρύπα υψώνεται η Αγία Τράπεζα· μονόλιθη και στηριγμένη σε 8 κιονίσκους ώστε οι προσκυνητές σκύβοντας κάτω από την Αγία Τράπεζα να πλησιάζουν και να ασπάζονται την τρύπα. Γύρω από την Αγία Τράπεζα είναι σκαλισμένο το τροπάριο: «Θεορρύτω αίματι, κενωθέντι, Δέσποτα Χριστέ, εκ της αχράντου πλευράς και ζωοποιού, θυσία μεν πέπαυται ειδωλική, πάσα δε η γη, σου της αινέσεως την θυσίαν αναφέρομεν».
  Ανατολικά της τρύπας υπάρχει Σταυρός με τον Εσταυρωμένο σε φυσικό μέγεθος. Δεξιά και αριστερά του, επίσης σε φυσικό μέγεθος στέκονται η Κυρία Θεοτόκος και ο επιστήθιος μαθητής Ιωάννης. Πίσω τους στον τοίχο υπάρχει πολύτιμο εικονοστάσι όπου είναι τοποθετημένες μία μεγάλη εικόνα με τον Κύριο «Ελκόμενον εις το πάθος» και άλλες μικρές με τα πάθη του Σωτήρα Χριστού.
   Στα δεξιά της Αγίας Τράπεζας υπάρχει σε μάρμαρο ένα ρήγμα που φθάνει μέχρι την βάση του λόφου. Το ρήγμα αυτό πιστεύεται ότι είναι το σχίσμα των πετρών που προήλθε από τον σεισμό τον καιρό της Σταυρώσεως. Πάνω από την Αγία Τράπεζα καίνε 15 ακοίμητες κανδήλες .Αριστερά βλέπουμε την Αγία Πρόθεση στηριγμένη σε μαρμάρινους κίονες. Γύρω της διαβάζουμε  το τροπάριο: «Σωτηρίαν εργάσω εν μέσω της γης , επισυνάγων πάντα τα έθνη, κράζοντα, Κύριε Δόξα Σοι». Ολόκληρη η οροφή είναι ζωγραφισμένη με εικόνες των Παθών του Κυρίου. Το δάπεδο είναι επενδυμένο με λευκά, μαύρα και κόκκινα μάρμαρα. 
   Την στιγμή εκείνη κατά την οποία στεκόμουν επάνω στον Φρικτό Γολογοθά και έπεσα και προσκύνησα τον τόπο, όπου στήθηκε ο Πανάγιος Σταυρός, στον οποίο προσήλωσαν τον Λυτρωτή του κόσμου και Θεό, Τον οποίον η κτίσις δεν υπέφερε να βλέπει κρεμασμένο και κλονιζόταν, η γη σειόταν, ο ήλιος σκοτιζόταν, το καταπέτασμα του Ναού χωριζόταν στα δύο και οι πέτρες σχίζονταν, η στιγμή αυτή είναι η πιο ιερή στιγμή της ζωής μου.
   Αναλογιζόμουν ακόμα και τον φρικτό και επονείδιστο θάνατο του Σωτήρα, τα καρφιά, τα φρικτά Πάθη, τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τους χλευασμούς, τις ύβρεις, τον σπόγγο, τον κάλαμο, το ακάνθινο στεφάνι και την λόγχη. Ρίγος με κατέλαβε. Τα μάτια μου γέμισαν δάκρυα. Τα μέλη νεκρώθηκαν και η ψυχή μου ζητούσε τον χωρισμό από το σώμα...
   Ας χωρισθεί, έλεγα νοερά, ας χωρισθεί η ψυχή μου, Γλυκύτατε Ιησού, να έρθει σε Σένα, τον Ουράνιο, τον Αθάνατο, τον Αιώνιο Νυμφίο. Μην με χωρίσεις από τον Νυμφώνα Σου, Νυμφίε Επουράνιε! Μην με αφήσεις να φύγω από τον τόπο αυτό, τον οποίο έβρεξες, έπλυνες και αγίασες με το αίμα Σου! Είμαι αμαρτωλός, ανάξιος του ουρανού και της γης και αυτής της πρόσκαιρης ζωής!
   Όση ώρα βρισκόμουν στον ιερώτατο αυτόν τόπο, αισθανόμουν το σώμα μου πολύ ελαφρό.
 
Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου, Μέγα και θαυμαστόν προσκύνημα εις Παλαιστίνην καί Σινά.