Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

12 Νοεμβρίου 1973 - 12 Νοεμβρίου 2023: 50 χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νείλου Μυροβλύτου Πειραιώς (σπάνιες φωτογραφίες και ιστορικό)

    Τα εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Νείλου πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της πανηγύρεώς του, την 12η Νοεμβρίου του 1973. Λόγω κωλύματος ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ανέθεσε την τέλεση των ιερών εγκαινίων στον εκ Πειραιώς καταγόμενο μακαριστό Μητροπολίτη πρ. Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Α΄ Παπαγεωργίου. Αφ’ εσπέρας έγινε η κατάθεση των Ιερών Λειψάνων, τα οποία προορίζονταν για τον καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζης και στη συνέχεια ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Παντελεήμονα. Την ημέρα της πανηγύρεως μετά την ακολουθία του όρθρου ετελέσθη η ακολουθία των εγκαινίων του ναού και στη συνέχεια η θεία λειτουργία. Κατά την τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων πέριξ του ναού, η κατάθεσή τους εντός της Αγίας Τραπέζης για την καθιέρωσή της, το σφράγισμα της οπής της Αγίας Τραπέζης, στην οποία εναπετέθησαν τα Ιερά Λείψανα, με κηρομαστίχη, η πλύση της Αγίας Τραπέζης, η χρίση της με Άγιο Μύρο, το ντύσιμό της με τα Ιερά Άμφια και στη συνέχεια η χρίση όλου του Ναού με Άγιο Μύρο και το άναμα της κανδήλας.
 
Η πρόσκληση των Εγκαινίων του Ιερού Ναού.

Στα εγκαίνια παρέστη ο Μητροπολίτης πρ. Παραμυθίας Τίτος, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του Πειραιά, Πρόεδροι Σωματείων και Συλλόγων καθώς και αντιπροσωπείες σχολείων. Στην πανήγυρη και εγκαινιασμό του ναού συμμετείχαν ο τότε Πρωτοσύγκελλος και μετέπειτα Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, μακαριστός π. Σπυρίδων Καλαφατάκης, ο μακαριστός ηγούμενος της Μονής Πετράκη, π. Χριστοφόρος Παπαδόπουλος μαζί με πλήθος ιερέων ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί διατελέσαντες κατά το παρελθόν εφημέριοι του ναού. Παρά το εργάσιμο της ημέρας, πλήθος λαού παρηκολούθησε τη λαμπρή τελετή των εγκαινίων.
 
Η Λιτανεία των Ιερών Λειψάνων γύρω από το Ναό προ των Εγκαινίων.

   
Η θριαμβευτική είσοδος μετά την Λιτανεία.



Μετά το πέρας των εγκαινίων, κατά την προσφώνησή του, ο Πρόεδρος του Εκκλ. Συμβουλίου τόνισε τη σημασία της ανεγέρσεως ενός Ιερού Ναού καθώς και την ιδιαίτερη σημασία της συμμετοχής του πιστού λαού σε αυτή την προσπάθεια αναφέροντας ότι: «οι πιστοί εν τη Αγιωτάτη ημών Εκκλησία ανεγείρουν ιδίαις αυτών δαπάναις τους Ιερούς αυτών Ναούς»  , στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, τον τελέσαντα τα εγκαίνια Μητροπολίτη Παντελεήμονα, τους Ιερείς, τους συνεργάτες και βεβαίως τον πιστό λαό του Θεού. Κατά την αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Παντελεήμονας, αφού ευχαρίστησε τον επιχώριο Επίσκοπο για την κανονική άδεια που του παρείχε για την τέλεση των εγκαινίων, δήλωσε πολύ συγκινημένος: «διότι λαβών και εγώ το μοναχικό σχήμα εις το Άγιον Όρος, ουχί μακράν του τόπου ασκήσεως του Αγίου, έχω όλας αυτάς τας παλαιάς ωραίας παραστάσεις, με τας οποίας ιδιαίτατα συγκεκινημένος, τελώ τα εγκαίνια και προσφέρω, διά πρώτην φοράν την αναίμακτον θυσίαν εις την εγκαινιασμένην Αγίαν Τράπεζαν».

Η έκπλυσις της Αγίας Τραπέζης με ροδόσταμο.

Ο Καθαγιασμός των Ιερών Σκευών του Ναού.

Το απόγευμα της αυτής ημέρας ετελέσθη μεθέορτος πανηγυρικός εσπερινός μετά Ιεράς Παρακλήσεως στον Άγιο Νείλο και μοιράστηκαν στους πιστούς προς ευλογία τεμάχια από τον λευκό ποδήρη χιτώνα του τελέσαντος τα εγκαίνια αρχιερέως εμβαπτισμένα στην κηρομαστίχη.



Τα ενθουσιώδη αισθήματα και η χαρά των ενοριτών περιγράφονται στο 27ο Πρακτικό Συνεδριάσεως του Εκκλ. Συμβουλίου: «παρετηρήθη εις ... ενορίτας μία ανεκλάλητος χαρά, εις ακράτητος ενθουσιασμός και εις αυτά έτι τα μικρά παιδία, συγκίνησις ιερά κατάλαβεν άπαντας∙ συναισθήματα ακραδάντου πίστεως προς τον Θεόν, βαθείαι επικλήσεις προστασίας προς τον Άγιον Νείλον, πανηγυρικαί και εορταστικαί εκδηλώσεις, χαρμόσυνος όψις απάσης της ενορίας, κωδωνοκρουσίαι και σημαιοστολισμός, μαθηταί των σχολείων μετά των λαβάρων, αρχαί και εξουσίαι της πόλεως του Πειραιώς, αθρόα προσέλευσις πιστών και εξ άλλων ενοριών, όλοι ομού συνώδευσαν το μέγα και ιστορικό γεγονός του εγκαινιασμού του Ναού μας.»  .
 

Είναι εμφανές λοιπόν ότι η πανήγυρις της 12ης Νοεμβρίου σημαίνει διπλή εορτή για τον Ιερό μας Ναό, γιατί τιμώμεν την μνήμη της κοιμήσεως του προστάτη Αγίου της ενορίας μας αφενός και αφετέρου εορτάζομεν την επέτειο των Εγκαινίων του Ναού. Σύμφωνα με τον λόγο του Συμεών Θεσσαλονίκης όπως ο κληρικός τιμά και λειτουργεί την επέτειο της χειροτονίας του έτσι πρέπει να εορτάζεται και η ημέρα των εγκαινίων του ναού: «και εκάστου δε ναού χρη κατά την ημέραν τελείσθαι της καθιερώσεως τα εγκαίνια ... Ότι δε αναγκαίον και παραδεδομένον ην εξ αρχής, και η Εκκλησία τούτο μαρτυρεί πάλιν του ιερού και ζωοδόχου Τάφου Χριστού, τα εγκαίνια του ναού εορτάζουσα.» .

  
(Από το βιβλίο π. Δημητρίου Μπάτση, Ὁ Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίου Νείλου Μυροβλύτου Πειραιῶς, Πειραιεὺς 2016, σελ. )