Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Μηνύματα επίκαιρα από τον πανηγυρικό εορτασμό των Αγίων Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά και Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου στον Ιερό μας Ναό (φωτο)

Στα μεθέορτα της Πανηγύρεως του Ιερού μας Ναού, εορτάστηκε με λαμπρότητα η μνήμη δύο μεγάλων Αγίων, του εν Αγίοις Πατρός ημών Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά, του οποίου συνεχιστής της ησυχαστικής παραδόσεως, υπήρξε ο Άγιος Νείλος ο Μυροβλύτης και του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, του οποίου παλαιά εικόνα βρίσκεται στο αριστερό μέρος του μαρμαρόγλυπτου τέμπλου του Ιερού μας Ναού. Το απόγευμα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Αθανάσιο Παπασταύρου και στην συνέχεια η Ιερά Παράκληση στον Άγιο Νείλο τον Μυροβλύτη. Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, παρουσία των Υδραίων της ενορίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στο κήρυγμα τονίσθηκαν επίκαιρα μηνύματα από τον βίο του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου. Συνοπτικά, τα μηνύματα από τον βίο του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, είναι τα εξής:

1. Η εποχή μας έχει ανάγκη από γονείς με ορθόδοξο ήθος και στάση ζωής, όπως της μακαριστής μητρός του Αγίου, της Μαρίνας, η οποία υπέδειξε με τον τρόπο της στον εξωμότη γιό της, το σφάλμα του και την πτώση και τον οδήγησε στην μετάνοια και τελικά στο μαρτύριο και την Αγιότητα.

2. Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος, ένας άνθρωπος μόλις 30 χρονών, προτίμησε να θυσιάσει την ζωή του για του Χριστού την πίστη την Αγία παρά να ζήσει μια ζωή γεμάτη απολαύσεις και πλούτη αλλά μακρυά από τον Χριστό, που είναι η πηγή της ζωής. Η πλειοψηφία των Νεομαρτύρων ήταν νέοι και νέες. Το παράδειγμα των Νεομαρτύρων στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρο και συγκλονιστικό από ποτέ. Ας αναλογισθούμε πόσοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, σήμερα θα ήταν διατεθειμένοι να θυσιάσουν όχι την ζωή τους, αλλά κάποια από τις ανέσεις τους για χάρη του Χριστού;

3. Ποιός μπορεί να αμφιβάλλει, ότι η θυσία του Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου δεν ενέπνευσε το αγωνιστικό φρόνημα και το θάρρος των Υδραίων θαλασσομάχων της Εθνεγερσίας του 1821; Η ύπαρξη των Νεομαρτύρων κατά την διάρκεια των 400 χρόνων δουλείας, φανερώνει την ζωντάνια του Ελληνισμού, το σφρίγος της πίστεως του απλού λαού. Η θυσία των Νεομαρτύρων κράτησε τους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες τους, τις ώρες του πειρασμού και των δοκιμασιών, στην Ορθόδοξο πίστη και τελικά είναι αυτή που πότισε το δένδρο της λευτεριάς, οδηγώντας τους στα δύο συνθήματα του αγώνα στο "Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος" και στο "Ελευθερία ή θάνατος", διότι μακριά από τον Χριστό, δεν μπορεί να υπάρξει αληθινή ελευθερία (βλ. Ιω 8, 32) και βέβαια η ζωή χωρίς Χριστό, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πορεία στη χώρα της σκιάς, της αμαρτίας και του θανάτου.

Είθε οι Άγιοι να πρεσβεύουν και να μας καθοδηγούν. Καλό Σαρανταήμερο και εύδρομον το στάδιο της νηστείας των Αγίων Χριστουγέννων !