Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Ήχος – χρώμα – κίνηση... στις γιορτές της Εκκλησίας


Όταν είσαι ξεχωριστά χαρούμενος (π.χ. για μία μεγάλη επιτυχία), τι κάνεις;

α) Ανεβάζεις σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.

β) Βγαίνεις με τους φίλους σου, για να το γιορτάσετε.

γ) Το ρίχνεις στο τραγούδι.

δ) Κάνετε ένα οικογενειακό επίσημο τραπέζι.

ε) Όλα τα παραπάνω.

Λοιπόν…

Ξέρεις ότι κάποιες φορές έτσι νιώθει και κάπως έτσι εκφράζεται όλο το σώμα της Εκκλησίας;

Είναι μερικές φορές που τα μέλη της Εκκλησίας νιώθουμε μία ανέκφραστη χαρά για κάποια μεγάλη «επιτυχία»!

Πότε συμβαίνει αυτό;

Όταν εορτάζεται η Ανάσταση, η Ενανθρώπηση, η Μεταμόρφωση του Χριστού, όταν γιορτάζει η Παναγία μας, όταν τιμάται η μνήμη κάποιου μεγάλου Αγίου, κατά τη διάρκεια των Ιερών Μυστηρίων της Χειροτονίας, του Γάμου, της Βάπτισης.

Και πώς εκφράζουμε μέσα στην Εκκλησία τη χαρά μας γι’ αυτά τα μεγάλα γεγονότα;

Με ήχο

Όταν η Εκκλησία πανηγυρίζει, χαρμόσυνες καμπάνες χτυπούν δυνατά, προσκαλώντας τους πιστούς να συγκεντρωθούν στον ιερό ναό. Δύο, τρεις, επτά και περισσότερες καμπάνες συνδυάζονται, για να δώσουν πανηγυρικό τόνο στο χτύπημα!

Αλλά και οι ύμνοι που ακούγονται κατά τη διάρκεια των εορταστικών Ακολουθιών έχουν πιο πανηγυρικό τόνο από ό,τι συνήθως.

Με χρώμα

  • Τις ημέρες των μεγάλων εορτών η Εκκλησία μας «βάζει τα καλά» της. Αν προσέξεις, τις λαμπρές ημέρες, τα ιερά άμφια των ιερέων, όπως και τα ιερά καλύμματα, είναι σε χρώμα λαμπρό (συνήθως λευκό ή χρυσό).
  • Ιδιαίτερο χρώμα δίνει και ο στολισμός των ναών. Άνθη και κορδέλες δημιουργούν εορταστική ατμόσφαιρα μέσα στον χώρο του ναού.

Με κίνηση

  • Μία ιδιαίτερα όμορφη συνήθεια επικρατεί μέχρι και σήμερα στα μοναστήρια. Σε συγκεκριμένες ώρες των πανηγυρικών Ακολουθιών, σείουν τους πολυελαίους, για να φανερώσουν ότι και οι Άγιοι στον ουρανό συνεορτάζουν με την επίγεια Εκκλησία.
  • Στους εορταστικούς Εσπερινούς συχνά τελείται και η ακολουθία της Λιτής, κατά την οποία γίνεται περιφορά της Εικόνας του τιμωμένου Αγίου η της εορτής με θυμιατό και αναμμένες λαμπάδες. Συχνά τελείται και αρτοκλασία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ιερείς κινούνται κυκλικά γύρω από το τραπέζι όπου βρίσκονται οι άρτοι θυμιάζοντάς τους.

Γνωστή κίνηση για την έκφραση της πνευματικής χαράς μέσα στην Εκκλησία είναι ο χορός του Ησαΐα, ο οποίος λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των Μυστηρίων του Γάμου και της Χειροτονίας και εκφράζει τη χαρά των συμμετεχόντων στα Ιερά Μυστήρια.

Με εορταστικό γεύμα

Εξέχουσα θέση κατέχει σε κάθε μεγάλη γιορτή το εορταστικό γεύμα. Και η Εκκλησία μας μας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα! Στις μεγάλες γιορτές διακόπτεται για λίγο η νηστεία. Έτσι, μετά την εορτή των Χριστουγέννων, της Ανάστασης και της Πεντηκοστής για ένα διάστημα δεν προβλέπεται νηστεία ούτε την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Και το σημαντικότερο, σε κάθε μεγάλο πανηγύρι, με τη θεία Λειτουργία η Εκκλησία μας καλεί να λάβουμε μέρος στην εορταστική Τράπεζα της Θείας Ευχαριστίας και να λάβουμε μέσα μας τον Κύριό μας.

Κάθε φορά που η Εκκλησία μας πανηγυρίζει, μας καλεί όλους να γιορτάσουμε μαζί της!

Ας μη χάνουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε κι εμείς στη μεγάλη χαρά. Και αν μπορούμε, ας προσφέρουμε κι εμείς κάτι ως δώρο για το πανηγύρι!

 

                   Σιλουανή

 

«ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Νοέμβριος 2023

 πηγή