Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Άγιος Ιερομάρτυρας Πλάτων (1852-1921)


Ο Πλάτων Αϊβαζίδης (Αϊβάζης ή Αϊβαζόγλου) γεννήθηκε το 1852 στην Πάτμο απο τον χιώτη Νικόλαο και τη Μαρία. Μαθήτευσε στην Πατμιάδα Σχολή και σε ηλικία 15 ετών έγινε δόκιμος στην Ι.Μ Αγ. Ιωάννου Θεολογου, όπου μόναζαν δύο θείοι του μοναχοί και παρέμεινε ως τα 25 του έτη. Μετά πορεύεται στην Κωνσταντινούπολη και φοιτά στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, γνωρίζοντας τον εκεί φοιτητή Γερμανό Καραβαγγέλη. Παράλληλα, εκτελούσε χρέη Διακόνου στη Μητρόπολη Καστοριάς (1883-1888) και Λήμνου (1888- 1894).

Θυρανοίξια Ιερού Παρεκκλησίου του Οσίου Αμφιλοχίου του εν Πάτμω στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς (video)

 


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Άγιος Αμφιλόχιος της Πάτμου: Η προσευχή και η μελέτη μπορούν να μας φέρουν κοντά στον Χριστό!


(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Απόσπασμα από επιστολή

«Η πνευματική σου κατάστασις πώς είναι; Πολύ επιθυμώ να γνωρίζω. Πιστεύω η προσευχή θα είναι τακτική καθώς και η μελέτη.

The Special Bond Between Saint Nektarios and Saint Amphilochios


1. When Saint Nektarios built the monastery for his spiritual daughters in Aegina, a newly ordained young deacon would regularly come and officiate with him; this was the future Elder Amphilochios Makris, who at the time was a spiritual child of Saint Nektarios. Saint Nektarios discerned the holiness of Amphilochios and that the Holy Spirit dwelt within him. He had revealed this to the nuns of the monastery, when they asked Saint Nektarios why he allowed a young man to come and liturgize with him and commune the nuns, since the monastery was avaton to men, that is, no man was allowed on the grounds of the monastery except their elderly spiritual father, who also allowed only Elder Amphilochios Makris and Elder Philotheos Zervakos. The Saint replied to them that though they had a point in wondering why he allowed this, still "this young man Amphilochios will one day be venerated as a Saint."

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Θυρανοίξια Ιερού Παρεκκλησίου και υποδοχή Λειψάνου Αγίου Αμφιλοχίου στον Ιερό μας Ναό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. κ. Σεραφείμ


Πανηγυρικά τιμήθηκε η εορτή του Αγίου Αμφιλοχίου του εν Πάτμω στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και τον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου, όπου τελέστηκαν τα θυρανοίξια του Παρεκκλησίου του Ναού επ’ ονόματι του Αγίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Η εθνική δράση του Οσίου Αμφιλοχίου του εν Πάτμω




Το 1923 τα Δωδεκάνησα περνούν στην κυριαρχία των ᾽Ιταλών με πρώτο κυβερνήτη τον Μάριο Λάγκο. O Ιταλός κυβερνήτης τα πρώτα διατάγματα που έβγαλε είχαν ως στόχο την απόπειρα αλλοίωσης της εθνικής συνείδησης και εξιταλισμού των Δωδεκανησίων. Σύμφωνα με διάταγμα του 1925, οι κάτοικοι θεωρούνταν᾽Ιταλοί πολίτες, ενώ το 1926 ορίστηκε σχολικός κανονισμός βάσει του οποίου η διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας ήταν υποχρεωτική, ιδρύθηκε δε Διδασκαλείο για την εκπαίδευση των δασκάλων. ᾽Από το 1929 για την άσκηση ενός επαγγέλματος που απαιτούσε πανεπιστημιακές σπουδές, έγινε υποχρεωτική η φοίτηση ή τουλάχιστον η μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Πίζας˙ για να διευκολύνει τη φοίτησή τους τους έδινε υποτροφίες.

Ο Γέροντας της Πάτμου (εμπειρίες από τον Όσιο Αμφιλόχιο Μακρή)


Μία συνομιλία του Κλείτου Ιωαννίδη με το Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιο Ράντοβιτς

Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής - Εορτή Ανακομιδής Λειψάνων - 19 Σεπτεμβρίου


 

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Άγιος Αμφιλόχιος (Μακρής): Η καρδιά σου θέλω διαρκώς να πετά σε κόσμους γαλανούς, καθαρούς και γεμάτους ευτυχία!

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Προς μία νέα 16 ετών

Παιδί μου… τις συμβουλές που σου δίνω θα τις έχεις ως φάρο σε ολόκληρη τη ζωή σου. Αυτά τα πατρικά λόγια θα σε οδηγήσουν και θα σε φέρουν σαν έναν ούριο και ευνοϊκό άνεμο κοντά στο αιώνιο και ευτυχισμένο λιμάνι της λατρευτής σου αγάπης.

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΙΕΡΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ (ΜΑΚΡΗ) ΤΟΥ ΕΝ ΠΑΤΜΩ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 


ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

18.30 Υποδοχή Ιερού Λειψάνου Οσίου Αμφιλοχίου του εν Πάτμω, Αγιασμός Θυρανοιξίων Ιερού Παρεκκλησίου υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ και εν συνεχεία Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος Aυτού.

21.00 Ιερά Παράκλησις στον Άγιο Αμφιλόχιο τον εν Πάτμω.

22.00 Ιερά Αγρυπνία (Κεντρικός Ιερός Ναός)

 

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

07.00 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος (Ιερό Παρεκκλήσιο).

18.00 Μεθέορτος Εσπερινός και εν συνεχεία Ιερά Παράκλησις στον Άγιο Αμφιλόχιο τον εν Πάτμω (Ιερό Παρεκκλήσιο).

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

19.00 Μικρό Απόδειπνο και Χαιρετισμοί στον Άγιο Αμφιλόχιο τον εν Πάτμω (Ιερό Παρεκκλήσιο).

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

18.00 Εσπερινός και εν συνεχεία Ακολουθία Ιερών Εγκωμίων στον Άγιο Αμφιλόχιο τον εν Πάτμω (Κεντρικός Ιερός Ναός).

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής, Η μυστική κλήση και η διάσωση μιας γυναίκας από αυτοκτονία!

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ο αρχιμανδρίτης Παύλος Νικηταράς στο βιβλίο του, ο «Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής. Μια σύγχρονη μορφή της Πάτμου» καταγράφει το εξής θαυμαστό περιστατικό:

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ιερά Μονή Κηπουραίων στην Κεφαλονιά (φωτογραφικό οδοπορικό+ιστορικό)

Επ' ευκαιρία της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, παραθέτουμε μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό από την Ιερά Μονή Κηπουραιών στην χερσόνησο της Πάλλης, στην Κεφαλονιά. Η Ιερά αυτή Μονή, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, πανηγυρίζει και κατά την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού καθώς κατέχει ως πολύτιμο θησαυρό, τεμάχιο Τιμίου Ξύλου.

Άγιος Συμεών Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης: Περί της Θείας Λειτουργίας


(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Kεφ. 11 έως 20

11. Aφού λοιπόν ο δεύτερος των ιερέων πάρει συγχώρηση και ευλογία, επειδή έρχεται δεύτερος στην τάξη μετά τον πρώτο, ή μάλλον, να ειπούμε έτσι, εικονίζει τα τυπικά αινίγματα και πράγματα και κηρύγματα των προφητών.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Λόγος εις την ύψωσιν του τιμίου Σταυρού και εις την Αγίαν Ανάστασιν


Αγίου Σωφρόνιου Πατριάρχου Ιεροσολύμων

Σταυρού πανήγυρης και ποίος να μην σκιρτήσει; Αναστάσεως διακήρυξις και ποίος χαρούμενα να μην γελάση; Ναι, ανασκίρτησις δια τον Σταυρόν: Διότι όταν αυτός ενεπήχθη εις τον τόπον του Κρανίου έχοντας καρφωμένο επάνω του τον Δεσπότην της κτίσεως, Εσχισε το εις βάρος μας χρεωστικόν έγγραφον, το όποιον είχεν υπογράψει ό προπάτωρ μας ό Αδάμ, όταν παρέβη τάς εντολές του Θεού. Ούτως ό Σταυρός μας ελευθέρωσε από τα δεσμά της αμαρτίας κάμνοντας μας να αναπηδούμε με εύθυμα σκιρτήματα σαν μικροί μόσχοι πού έχουν λυθεί από κάποια δεσμά. Διότι όπου ή αμαρτία πλεόνασε, εκεί περίσσευσε ή χάρις του Θεού.

Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Ομόδους (φωτογραφικό οδοιπορικό + σύντομο ιστορικό της Μονής)

ο Τίμιος Σταυρός εντός του οποίου φυλάσσεται η Αγία Κάνναβος

Επ' ευκαιρία της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, παραθέτουμε μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό από την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Ομόδους, στην μαρτυρική Κύπρο, στην οποία φυλάσσεται το σχοινί που οι Ρωμαίοι έδεσαν τον Χριστό πάνω στο Σταυρό, η λεγομένη "Αγία Κάνναβος" και είναι το μοναδικό που σώζεται στο κόσμο.

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού (για παιδιά)


Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Μέγας και Ισαπόστολος, πριν γίνει μονοκράτορας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, βρισκόταν σε πόλεμο με τους συμβασιλείς του. Κάποια φορά, πριν από μια σημαντική μάχη, γνωρίζοντας ότι οι δυνάμεις του είναι ασθενέστερες του αντιπάλου του, συλλογιζόταν τι έπρεπε να πράξει. Τότε, μέρα μεσημέρι, φάνηκε στον ουρανό το σημείο του Σταυρού, σχηματισμένο με αστέρια, και γύρω έγραφε: «ν τούτ νίκα», δηλαδή «Μ΄ αυτό θα νικήσεις», με τη δύναμη του Σταυρού, τη θεϊκή, όχι τη δική σου. Μετά από αυτό το θαύμα ο Κωνσταντίνος πήρε θάρρος. Διέταξε μάλιστα να κατασκευασθεί ένας όμοιος χρυσός σταυρός, ώστε να προπορεύεται πάντοτε του στρατεύματος. Αμέσως όρμησε στη μάχη και νίκησε κατά κράτος τους εχθρούς του.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Για τον δούκα που ένα κριάρι δεν τον άφηνε να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο!

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Θαυμαστό όραμα του δούκα της Παλαιστίνης με το οποίο επέστρεψε από την αίρεση.

Ιερά Αγρυπνία για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην ενορία μας


Με την χάρη του Θεού, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου θα τελεσθεί κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, με Όρθρο, την τελετή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και εν συνεχεία Θεία Λειτουργία από 21.15 εως 00.30.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Ένας αγώνας δύσκολος μα ωραίος...


ΜΗΝΥΜΑ

ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΦΑΛΗΡΟΥ, ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ & 

ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΕΝΤΗ

ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΣΤΗΝ  ΕΝΑΡΞΗ  ΤΩΝ  ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ – ΛΥΚΕΙΩΝ

Αγαπητά μου παιδιά,

στο ξεκίνημα αυτής της νέας σχολικής χρονιάς, άκουσα πως μια απόφαση του Υπουργείου Παιδείας έχει προκαλέσει σε σας τους μαθητές πολλή συζήτηση και αναστάτωση.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς μπορούν οι Χριστιανοί να προστατεύσουν τα παιδιά τους που, πηγαίνοντας στο σχολείο, έρχονται σε επαφή με κακές επιρροές;


 

Πώς μπορούν οι Χριστιανοί να προστατεύσουν τα παιδιά τους που, πηγαίνοντας στο σχολείο, έρχονται σε επαφή με πορνογραφία, ναρκωτικά κ.λπ., και επιστρέφουν στο σπίτι με κακές συνήθειες;

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Πάλι σχολείο...


                             Η ιστορία του Άνθιμου Γαζή

Βαρέθηκες το διάβασμα; Δεν θέλεις το σχολείο; Προβληματίζεσαι αν όλα αυτά θα σου είναι χρήσιμα στο μέλλον;

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Η Κυκκώτισσα Παναγία


Η Κυκκώτισσα Παναγία 

Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας, Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας

Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου 

(Σημείωση Ιστολογίου: στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς τιμάται την Α΄ Κυριακή μετά το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου)

Η ιερή και θαυματουργή Εικόνα της Ελεούσης Θεοτόκου, που αποθησαυρίζεται στη σεβάσμια και σταυροπηγιακή Μονή του Κυκκου, είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Η περίδοξη και παλαίφατη Μονή, το καύχημα της Κυπρου, είναι κτισμένη στις δασύσκιες κορυφές του Τροόδους και αποτελεί το μεγαλύτερο προσκύνημα της Κυπρου και ίσως όλης της Ορθοδοξίας.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Στο Θρονί της Παναγιάς του Κύκκου (φωτογραφικό οδοιπορικό και ιστορικό)


Επ' ευκαιρία της συνάξεως της Ιεράς και Σεβασμίας Εικόνος της Παναγίας της Κυκκώτισσας, της οποίας παλαιό αντίγραφο σώζεται στον Ιερό μας Ναό, παραθέτουμε μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό στο Θρονί της Παναγίας της Κυκκώτισσας.

Ο Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην ενορία του Αγίου Νείλου Πειραιώς


Αποτελεί ευλογημένη κολλυβαδική παράδοση, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου και στα πλαίσια πνευματικής προετοιμασίας για την εορτή τη Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού  να ψάλλονται είτε οι Χαιρετισμοί,  είτε η Ιερά Παράκλησις στον Τίμιο και Ζωοποιο Σταυρό.

Με την χάρη του Θεού, την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα μετά την ακολουθία του Εσπερινού (περίπου στις 18.30), θα ψάλλουμε στον Ιερό μας Ναό, την Α΄ Στάση Χαιρετισμών στον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας.

Η Β΄ Στάση Χαιρετισμών θα ψαλλεί την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, η Γ΄ Στάση, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου και η Δ΄ Στάση, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, μετά την ακολουθία του Εσπερινού (περίπου στις 18.40).

Την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 μ.μ. θα γίνει Ιερό Ευχέλαιο.

Την παραμονή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, το πρωΐ θα γίνει Όρθρος και Θεία Λειτουργία, για τα προεόρτια, στις 18.00 θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και εν συνεχεία η Ιερά Παράκληση στο Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας.

Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου θα γίνει Ιερά Αγρυπνία για την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, από 21.15 έως 00.30, με Όρθρο, την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και Θεία Λειτουργία.

Το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου θα τελεσθεί Όρθρος, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Τελετή Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Στα πλαίσια της αποδόσεως της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου θα τελεσθεί Εσπερινός και εν συνεχεία Ιερά Παράκληση στον Τίμιο Σταυρό και το πρωί του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου, Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Το Γενέσιον της Θεοτόκου (για παιδιά)

 Στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου γιορτάζουμε τη Γέννηση της Θεοτόκου.

Ευλαβικό προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου (φωτο)


"Κύκκου – Κύκκου το βουνί, μοναστήρι θα γενεί, μια χρυσή Κυρά θα μπει, και ποτέ της δεν θα βγει"

Επ' ευκαιρία της εορτής του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου και της συνάξεως της Ιεράς και Σεβασμίας Εικόνος της Παναγίας της Κυκκώτισσας, της οποίας παλαιό αντίγραφο σώζεται στον Ιερό μας Ναό, παραθέτουμε μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, στην οποία φυλάσσεται το σεπτό Παλλάδιο του Κυπριακού Ελληνισμού, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Κυκκώτισσας.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Πνευματικοί χαρακτηρισμοί του Οσίου Δανιήλ, του Κατουνακιώτου

Ο Όσιος Δανιήλ ο Σμυρναίος, ο Κατουνακιώτης

Η μνήμη του τελείται την 7ην Σεπτεμβρίου

Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας,

Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας

Ο Όσιος Δανιήλ ο Κατουνακιώτης, στην έρημο του Αγίου Όρους, ο ησυχαστής και συνεχιστής της Ορθοδόξου παραδόσεως των Κολλυβάβων Αγίων, σύντομα απέκτησε την φήμη έμπειρου πνευματικού και πολλοί Αθωνίτες μοναστές και προσκυνητές τον επισκέπτονταν, για να ζητήσουν πνευματική καθοδήγηση, να τον συμβουλευθούν και να πάρουν ενίσχυση στον πνευματικό τους αγώνα. Κάποιοι άλλοι αλληλογραφούσαν  μαζί του στις ανάγκες τους και όλους αυτούς τους παραμυθούσε και τους έδινε πνευματικές συμβουλές με τις πολυπόθητες και ψυχοτρόφες για εκείνους απαντήσεις του. Για τις βιοτικές του ανάγκες, που τις είχε περιορίσει στο ελάχιστο, αγιογραφούσε με πολλή ευλάβεια και επιμέλεια, με προσευχή και ανάγνωση. Και αυτή η πρώτη εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου είναι έργο των χειρών του.

Όσιος Δανιήλ ο Κατουνακιώτης - 7 Σεπτεμβρίου


 

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Ο εορτασμός του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς (φωτο+βίντεο)

 


Η ανάμνηση «του φρικώδους θαύματος, το οποίο επετέλεσε ο Μέγας Αρχιστράτηγος των Επουρανίων Δυνάμεων, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, στην πόλη των Κoλοσσών της Μικράς Ασίας», τελέστηκε χθες Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς, Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Κάτω από το κοντάρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ


Ποιος είδε τη λάμψη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και δεν θαμβώθηκε; Ποιος είδε το κοντάρι του και δεν φοβήθηκε; Και ποιος δοκίμασε τη θαυματουργική προστασία του και δεν ένιωσε κοντά του δύναμη και ασφάλεια;

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΥΚΚΩΤΙΣΣΗΣ


 ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

07.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Σώζοντος και του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου.

18.00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας επί τη εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου και τη σύναξη της θαυματουργού εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης "Κυκκωτίσσης".

19.15 Απόδειπνο και Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο την "Κυκκώτισσα".

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

07.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματοςεπί τη εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου και τη σύναξη της θαυματουργού εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης "Κυκκωτίσσης".

18.00 Μεθέορτος Εσπερινός και εν συνεχεία Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο την "Κυκκώτισσα".

19.00 Προβολή ντοκυμαντέρ - οδοιπορικού στην χριστιανική Κύπρο επ' ευκαιρία της συμπληρώσεως 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού μας Ναού.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ιερομάρτυς Αθανάσιος της Βρέστης (+5 Σεπτεμβρίου 1648)

Ο άγιος Αθανάσιος του Μπρεστ της Πολωνίας έζησε στην εποχή που πραγματοποιήθηκε η απόφαση της Ουνίας για ένωση μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας το 1596. Αυτή έγινε με την εξουσία και την βία και την βοήθεια του πολωνικού κράτους. Όσοι έμειναν πιστοί στην ορθόδοξη πίστη υπέφεραν πολλούς και διαφόρους διωγμούς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι ορθόδοξοι να φύγουν στα άγρια μέρη της χώρας, ή ενώνονταν σε ορθόδοξες ομάδες κάτω από την προστασία λίγων αριστοκρατικών ορθοδόξων. Οι περισσότεροι από τους πλουσίους πέρασαν στον Ρωμαιοκαθολικισμό, επειδή είχαν μεγάλα προνόμια και περισσότερη ελευθερία από το κράτος. Στην επιβουλή της Ουνίας εργάστηκαν τα Ιησουιτικά σχολεία, δηλαδή τα φανατικά τάγματα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Άγιος Άνθιμος Κουρουκλής, Πώς αιφνιδίασε τους πειρατές!


(
Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Κάποτε που ο Άγιος [άγιος Άνθιμος ο Κουρούκλης από την Κεφαλλονιά] βρισκόταν στα Λέπεδα έλαβε τρεις συστατικές επιστολές από κατοίκους της Μάνης, οι όποιοι τον παρακαλούσαν να πάει εκεί για να τους ειρηνεύσεις μεταξύ τους. Καθώς στην περιοχή της Μάνης τότε επικρατούσαν αντεκδικήσεις, πειρατεία και απαιδευσιά.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Θεία Λειτουργία στον Ιερό μας Ναό την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου


Όρθρος και Θεία Λειτουργία θα τελεσθούν στην ενορία μας, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου επί τη μνήμη του Αγίου Νέου Ιερομάρτυρος Αθανασίου της Βρέστης.

Άγιος Νεομάρτυς Πολύδωρος ο Κύπριος (3 Σεπτεμβρίου)


Το όνομά του δεν είναι γνωστό στους πολλούς. Κι όμως αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι της Εκκλησίας κι ένα ηρωικό μαχητή και νέο μάρτυρα της χριστιανικής μας πίστεως.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Θεία Λειτουργία στον Ιερό μας Ναό την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου


Όρθρος και Θεία Λειτουργία θα τελεσθούν στην ενορία μας, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου επί τη μνήμη του Όσιου Πατρός ημών Ανθίμου του Τυφλού.

Ο άγιος Μεγαλομάρτυς Μάμας (2 Σεπτεμβρίου)


Στη Βασιλεία του Χριστού κάθε ηλικία έχει να επιδείξει τους αντιπροσώπους της.

Γιατί κάθε ηλικία έχει προσφέρει σ' Αυτόν ό,τι διαλεχτό κι υπέροχο έχει να παρουσιάσει. Κι η εφηβική ηλικία, που είναι η πιο δύσκολη στη ζωή του ανθρώπου, έχει να προβάλει τους δικούς της.

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Με τι μοιάζουν οι άγιοι;

 

  • Είναι ακόμη σκοτάδι. Εκείνοι ξεκινούν μαζί. Θέλουν να δουν το θαύμα. Και τρέχουν με όλη τους τη δύναμη. Ο ένας ορμητικός, ενθουσιώδης, χωρίς πολλή σκέψη ψηλαφεί το θαύμα. Ο άλλος συγκρατημένος, σκεπτικός, περιμένει· είναι βέβαιος για το θαύμα, μα διστάζει να πλησιάσει. Αλήθεια, ποιος από τους δύο να ’ναι ο άγιος; Πώς άραγε να ’ναι οι άγιοι;