Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Κάτω από το κοντάρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ


Ποιος είδε τη λάμψη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και δεν θαμβώθηκε; Ποιος είδε το κοντάρι του και δεν φοβήθηκε; Και ποιος δοκίμασε τη θαυματουργική προστασία του και δεν ένιωσε κοντά του δύναμη και ασφάλεια;


Ο αστραπόμορφος Αρχάγγελος πολλές φορές έχει δείξει τη συμπάθειά του στους ανθρώπους και τους έχει βοηθήσει με ποικίλους τρόπους.
Στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, στη Μικρά Ασία, κοντά στην Ιεράπολη της Φρυγίας, είχε αναβλύσει θαυματουργικά μια πηγή με ιαματικό νερό. Ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ είχε επισκιάσει τον τόπο με τη χάρη του. Εκεί προσέτρεχαν πολλοί Χριστιανοί και έβρισκαν τη θεραπεία τους. Ένας πιστός, λοιπόν, που γιατρεύτηκε η κόρη του από το Αγίασμα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, έχτισε στον τόπο εκείνο έναν ωραιότατο ναό στο όνομα του Αρχαγγέλου.

Μετά από 90 χρόνια, στον ίδιο τόπο ήλθε κάποιος ευλαβής νέος που λεγόταν Άρχιππος. Έμεινε στο ναό ως νεωκόρος και ζούσε ζωή ασκητική. Μάλιστα τόση ήταν η αγάπη του στον Θεό, που σύντομα έλαβε κι ο ίδιος το χάρισμα της θαυματουργίας. Αυτό όμως προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών της περιοχής, που ήθελαν να καταστρέψουν τον ναό και το Αγίασμα και να θανατώσουν τον Άρχιππο. Έπιασαν λοιπόν τον πιστό Χριστιανό και τον χτύπησαν δυνατά. Σαν είδαν ότι η μανία τους δεν είχε αποτέλεσμα, δοκίμασαν να κάνουν εκτροπή ενός κοντινού ποταμού και να αναμείξουν τα νερά του με το Αγίασμα, ώστε να αποβάλει αυτό τη θαυματουργική του δύναμη! Σχέδιο δαιμονικό! Αλλά ποιος μπορεί να τα βάλει με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ; Ο Αρχιστράτηγος αναχαίτισε τη ροή του ποταμού και ματαίωσε τα σχέδιά τους!

Αλλά οι άπιστοι δεν ησύχασαν. Άλλη φορά άνοιξαν μια τάφρο και μετέφεραν εκεί τα νερά δύο άλλων ποταμών, ώστε όταν θα άνοιγαν το φράγμα, τα νερά με την ορμή τους θα καταπόντιζαν το προσκύνημα και θα εξαφάνιζαν τον Άρχιππο. Τότε ο πιστός δούλος του Θεού με θερμά δάκρυα παρακαλούσε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να επέμβει. Κι ο φοβερός Αρχάγγελος άκουσε την προσευχή του. Στάθηκε πάνω στον βράχο, όπου κατευθύνονταν τα νερά, και χάραξε με το κοντάρι του το σημείο του σταυρού. Αμέσως φοβερή βροντή έσεισε τη γη. Το κοντάρι έσχισε την πέτρα κι άνοιξε ένα τεράστιο ρήγμα. Κι ο Αρχάγγελος πρόσταξε τα νερά να χυθούν μέσα στο ρήγμα. Και πράγματι, τα νερά κατέρρευσαν και χώθηκαν στη γη. Κι από τότε τα νερά χώνονται εκεί με αυτόν τον παράδοξο τρόπο. Γι’ αυτό η περιοχή ονομάστηκε Χώνες.

Έτσι σώθηκε ο Ναός και το Αγίασμα. Το θαύμα αυτό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το «εν Χώναις» θαύμα, η Εκκλησία μας το εορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου.

Νεφέλη

Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Σεπτέμβριος 2024

πηγή