Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων επ’ ευκαιρία της θλιβερής επετείου
συμπληρώσεως πενήντα ετών από την επάρατη τουρκική εισβολή στη
μεγαλόνησο Κύπρο, διοργανώθηκε εσπερίδα μνήμης, υπό τον τίτλο: «Κύπρος η ευγενεστάτη, η μυριοχαριτωμένη και εις τον αιώνα πανταχού επαινεμένη»
από την πανηγυρίζουσα ενορία του Αγίου Νείλου Μυροβλύτου Πειραιώς, χθες
Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 στις 6.00 μ.μ. εντός του ως άνω ενοριακού
Ιερού Ναού. Στην εσπερίδα, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ.
Σεραφείμ εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αχελώου κ. κ. Νήφων,
βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο κ. Νίκος Νικολαΐδης, Ομότιμος Καθηγητής του Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., η κ. Ειρήνη Χριστινάκη Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και ο Ελλογιμώτατος κ. Στέφανος Μίλεσης Ιστορικός Ερευνητής, συγγραφεύς, Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς.
Την ευθύνη συντονισμού
της Εσπερίδας είχε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος
Μπάτσης, Διδάκτωρ Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α. και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού
Αγίου Νείλου Πειραιώς. Στην εισαγωγή του, ο προϊστάμενος του Ναού, αναφέρθηκε στη σχέση της ενορίας μας με τη μεγαλόνησο Κύπρο, μέσω του παλαιού αντιγράφου της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Κυκκωτίσσης, η οποία φυλάσσεται στον Ιερό μας Ναό. Όσον αφορά τον τίτλο της εκδήλωσης ανέφερε: "Ο τίτλος της αποψινής εκδηλώσεως είναι
ερανισμένος από στίχους του αφηγηματικού ποιήματος δέκα χιλιάδων στίχων «Περὶ
τῆς περιφήμου νήσου Κύπρου», του κυπρίου κληρικού του 17ου αι.,
Ιωακείμ Καντσελλιέρη. Το ποίημα αυτό αποτελεί έναν συνδυασμό επαίνου του
γενεθλίου τόπου και θρήνου, τόσο για τα δεινά της οθωμανικής κατάκτησης, όσο
και για την αναγκαστική ξενιτεία του. Το συγκεκριμένο έργο γίνεται ιδιαίτερα
επίκαιρο, παρά το γεγονός ότι ανήκει στον 17ο αιώνα, στα πλαίσια της
φετινής συμπληρώσεως μισού αιώνα από την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37%
της μεγαλονήσου και τον βίαιο εκπατρισμό χιλιάδων Κυπρίων συμπατριωτών μας, όχι
μόνο στην ελεύθερη Κύπρο και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η αρμονική
εναλλαγή επαίνων και θρήνων του ποιητού, αποτελούν την πεμπτουσία της
νοσταλγίας του κάθε αποδήμου για την πατρίδα του, καλλιεργούν την αποκαραδοκία
της παλινόστησης στον γενέθλιο τόπο."
O κ. Nίκος Νικολαΐδης πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο: «Οι αρκυωρείς κατακτητές της Κύπρου και η τουρκική εισβολή το 1974» και αναφέρθηκε στις ιστορικές περιπέτειες των Κυπρίων και τα δεινά που υπέστησαν από τους ανά τους αιώνες κατακτητές τους με αποκορύφωμα την τουρκική εισβολή του 1974.
Εν συνεχεία έλαβε τον λόγο η κ. Ειρήνη Χριστινάκη, η οποία με την ομιλία με τίτλο: «Το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου», αναφέρθηκε στον εκκλησιολογικό αυτόν θησαυρό του χριστιανικού πληθυσμού της Κύπρου και την εθνική παρακαταθήκη αυτού, ενώ τόνισε ότι ο εθναρχισμός στην Κύπρο είναι εκκλησιολογικά ξένος με την αίρεση του εθνοφυλετισμού.
Ο κ. Στέφανος Μίλεσης πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο: «Από της ρωμιοσύνης το μέγιστο λιμάνι στην Κύπρο την αέρινη τη γη των Μακαρίων» και στην οποία κατέγραψε μικρά ή μεγάλα γεγονότα, που στο διάβα της ιστορίας συνέδεσαν τον Πειραιά με την Κύπρο ενώ πραγματοποίησε ειδική αναφορά στα πρόσωπα εκείνα που με αφετηρία τη γενέθλια γη τους, την Κύπρο, επέδρασαν σημαντικά στην διαμόρφωση των πολιτιστικών, κοινωνικών, οικονομικών και θρησκευτικών εξελίξεων στην πόλη του Πειραιά.
Την εκδήλωση έκλεισε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. κ. Σεραφείμ, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αχελώου κ.κ. Νήφων, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές και προσέφερε ως ενθύμιο της επετειακής αυτής εκδηλώσεως και προσέφερε ως ενθύμιο της εκδηλώσεως, Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Κυκκωτίσσης», παλαιό αντίγραφο της οποίας φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Μυροβλύτου Πειραιώς.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωπος του Εξοχωτάτου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Λουκάς Ξενοφώντος, μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπρόσωπος του Διοικητού της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, κ. Ιουλία Στεφάνου, Σημαιοφόρος (ΠΝ) και ο κ. Αθανάσιος Γλάρος, Kαθηγητής τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και πλήθος λαού.
Οι εισηγήσεις των ομιλητών θα αναρτηθούν στο επόμενο διάστημα στο διαδικτυακό κανάλι της ενορίας μας.