Μανώλης Δημελλάς
Χριστούγεννα,για τη καρπαθιά κυρά, θα πει» χίλιες (δ)ουλιές και το χωριό αγύριστο», που δεν προλάβαινε να κάμει τη λάτρα της, να κυ(β)ερνήσει το μεγάλο σπίτι, αλλά ούτε και να κόφτει στα κανακαρίστικα μετόχια και στα χτήματα.
Μανώλης Δημελλάς
Χριστούγεννα,για τη καρπαθιά κυρά, θα πει» χίλιες (δ)ουλιές και το χωριό αγύριστο», που δεν προλάβαινε να κάμει τη λάτρα της, να κυ(β)ερνήσει το μεγάλο σπίτι, αλλά ούτε και να κόφτει στα κανακαρίστικα μετόχια και στα χτήματα.
Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας,
Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων ΕκκλησίαςΣτο χωριό Μυριοκέφαλος υπάρχει ένα Μοναστήρι που έχει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μυριοκεφαλίτισσας. Η εικόνα αυτή λέγεται ότι είναι από τις εβδομήντα που είχε φτιάξει ο Απόστολος Λουκάς. Το Μοναστήρι ήταν Μετόχι της Μονής του Προφήτη Ηλία και κάθε μήνα πήγαινε ένας ιερομόναχος από την κυρίαρχη Μονή, για να εξυπηρετήσει όχι μόνο τους μονάζοντες σε αυτό, αλλά και όλο το χωριό.
Τα Χριστούγεννα θα τελεσθούν
στην ενορία μας
δύο (2) Θείες Λειτουργίες:
Α΄ Θεία Λειτουργία: 05.00-08.30
Β΄ Θεία Λειτουργία: 09.00-10.15
Γλυκύτατέ μας Ιησού, καλέ μας Χριστέ, συγχώρεσέ μας, γιατί γιορτάζουμε τα γενέθλιά Σου χωρίς ‘Eσένα.
Δρ. Χαραλάμπους Μπούσια, Μέγα Υμνογράφου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας
Ο Θεός μας είναι «ο πλούσιος εν ελέει» ( Εφεσ. β΄ 4), «πλούσιος εν οικτιρμοίς», οικτίρμων και ελεήμων ο μακρόθυμος και πολυέλεος», ο ευιλατεύων πάσας τας ανομίας μας, ο ιώμενος πάσας τα νόσους μας, ο λυτρούμενον εκ φθοράς την ζωήν μας, τον στεφανούντα μας εν ελέει και οικτιρμοίς σύμφωνα με τον προφητάνακτα Δαβίδ (Ψαλμ. 102, 3-4).
Με τη χάρη του Θεού, το βράδυ της Πέμπτης 19ης Δεκεμβρίου θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία επι τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου της Κρονστάνδης, με Εσπερινό, Όρθρο και Θεία Λειτουργία από 21.00 εως 00.30. Κατά την διάρκεια του Εσπερινού θα ψαλλεί ο προεόρτιος Κανόνας των Χριστουγέννων.
(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Ο άγιος Διονύσιος ο εκ Ζακύνθου, Επίσκοπος Αιγίνης, είχε έναν Διάκο που τον έλεγαν Δανιήλ τον οποίο είχε αναθρέψει από μικρό παιδί και ο ίδιος τον είχε χειροτονήσει. Τον Διάκονο αυτό που καταγόταν από τα Τρίκαλα της Πελοποννήσου, τον είχε πάντα στην συνοδεία του, ως έμπιστό του.
Ώ, ναι˙ τον εσυχώρεσα, καθώς κι εσύ μια μέρα
εκείνους, που πληγώσανε τ΄ αγνό, τ΄ αθώο κορμί σου˙
σ’ ευχαριστώ, που μ’ αξίωσες, γλυκύτατε πατέρα,
τον άγιο πόνο να αισθανθώ, που αισθάνθηκε η ψυχή σου.
Συχώρα με! συχώρεσε Χριστέ, τ΄ αμάρτημά του,
και φύσησε στα σπλάχνα του την αύρα σου τη θεία˙
μετάνοια κάμε να αισθανθεί, φέξε μεσ’ στην καρδιά του.
απόσπασμα από το ποίημα του Ζακυνθηνού ποιητή Ανδρέα Μαρτζώκη, Ο Γούμενος της Αναφωνήτρας (1889)
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Στην Κερασιά
Επειδή είχε αυξηθή η Συνοδεία του Παπα‐Νεόφυτου στα Καυσοκαλύβια, ανέβηκαν στην Κερασιά, για να έχουν και περισσότερη ησυχία. Κατ’ αρχάς παρέμειναν τέσσερα χρόνια στο Κελλί των Αγίων Αποστόλων, μέχρι που ετοίμασαν το μεγάλο Κελλί του Αγίου Δημητρίου και Αγίου Μηνά, όπου χωρούσε όλη η Αδελφότητα.
ΠΕΜΠΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
21.00-00.30 Προεόρτιος Ιερά Αγρυπνία για τα Χριστούγεννα.
(Το πρωί της 20ης Δεκεμβρίου δεν θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
17.00 Εσπερινός και εν συνεχεία Ιερό Ευχέλαιο.
ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
07.00 Όρθρος-Θεία Λειτουργία.
17.00 Εσπερινός- Όρθρος- Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες Χριστουγέννων.
ΤΡΙΤΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
07.00 Όρθρος-Θεία Λειτουργία.
11.00 Ιερά Παράκληση στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
17.00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.
ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
05.00 Όρθρος- Α΄ Θεία Λειτουργία.
09.00 Β΄ Θεία Λειτουργία.
Ο Κύριος είναι προσκαλεσμένος στο τραπέζι ενός άρχοντα Φαρισαίου. Όλη η συμπεριφορά των Φαρισαίων και η πολυτέλεια του τραπεζιού Του δινουν πολλές αφορμές να διδάξει στους συγκεντρωμένους εκεί μεγάλες και ουράνιες αλήθειες.
<<Δεν ξέρω εσείς, πώς ετοιμάζεσθε γιά τα Χριστούγεννα.
Εάν ετοιμάζεσθε μόνο υλικώς και δεν προσέχετε το φορτίο των αμαρτιών σας, δηλαδή μένετε ανεξομολόγητοι, κάνετε μέγα λάθος...
του Στέφανου Μίλεση
«Από της ρωμιοσύνης το μέγιστο λιμάνι στην Κύπρο την αέρινη τη γη των Μακαρίων»
Ο Πειραιάς, ως ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας και της Μεσογείου, διατηρεί στενή και μακροχρόνια σχέση με την Κύπρο. Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες στον Πειραιά διατηρούν γραφεία και συνεργασίες με κυπριακές ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Η Κύπρος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς κόμβους στην Ευρώπη, όπως και ο Πειραιάς. Πολλές κρουαζιέρες που συνδέουν την Ελλάδα με την Κύπρο χρησιμοποιούν τον Πειραιά ως αφετηρία ή ενδιάμεσο σταθμό. Πολλοί Κύπριοι επιλέγουν τον Πειραιά ως προορισμό ή σταθμό για τα ταξίδια τους στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ πολλοί Κύπριοι σπουδάζουν στον Πανεπιστήμιο Πειραιά.
ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
17.00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και εν συνεχεία Ιερά Παράκληση στον Άγιο Διονύσιο.
21.30 Ιερά Αγρυπνία.
ΤΡΙΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
07.00 Όρθρος – Θεία Λειτουργία μετά
θείου κηρύγματος.
Δρ. Χαραλάμπη Μπούσια, Μέγα Υμνογράφου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας
Ο ιεροψάλτης του Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονος Αχεράς διηγήθηκε θαυμαστά περιστατικά από την ζωή του Γέροντος, που σημάδεψαν την ζωή του:
Ο Άγιος Σπυρίδων Τριμυθούντος, πολιούχος του Πειραιά, της Κέρκυρας, του Μεσολογγίου, της Βόνιτσας, της Κισάμου... |
Η διαπροσωπική σχέση του ανθρώπου με το Θεό είναι σχέση ζωής, σχέση σωτηρίας. Ο Ορθόδοξος Χριστιανός απευθύνεται στο Θεό όπως στον πατέρα του. Νοιώθει οικειότητα. Γνωρίζει καλά τα λόγια Του «Ιδού έστηκα επί την θύραν και κρούω» (Αποκ. γ´ 2) και αγωνίζεται να του ανοίξει την πόρτα της καρδιάς, για να εισέλθει Εκείνος, ο «πάντας ανθρώπους θέλων σωθήναι» (Α´ Τιμ. β´ 4). Και τούτο για να κατοικήσει μέσα του, να τον οδηγήσει στην αρετή, στην ολοκλήρωση, στη θέωση.
Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, μετά τον Εσπερινό, περίπου στις 18.00, θα γίνει ομιλία εντός του Ιερού Ναού, με τίτλο:
«Ο Άγιος θεόστεπτος Βασιλεύς Νικηφόρος ο Φωκάς: ο φωτιστής, ο όσιος, ο μάρτυρας»
Το 961 μ.Χ. επιχειρεί την απελευθέρωση της Κρήτης ο ένδοξος και ανδρείος αραβομάχος Στρατηγός και μετέπειτα Αυτοκράτορας και Άγιος, Νικηφόρος Φωκάς. Προετοιμάζει μια γιγαντιαία απόβαση με 3.300 πολεμικά και μεταγωγικά πλοία με τη βοήθεια του μυστικού όπλου των Βυζαντινών του «υγρού πυρός».
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Η Φιλόπτωχος αδελφότητα του Αγίου Νείλου Πειραιώς, σας ενημερώνει πως για τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου θα προσφέρει, λαμβανομένων όλων των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων, δέματα αγάπης σε απόρους, ασθενείς και άνεργους ενορίτες μας.
Σε αυτή την εκστρατεία αγάπης και ανακούφισης του ανθρωπίνου πόνου, και ιδιαίτερα κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, που ζούμε, ζητούμε και τη δική σας συμπαράσταση και βοήθεια. Σας παρακαλούμε, λοιπόν, εφόσον το επιθυμείτε, να καλύψετε κάποια από τα παρακάτω είδη που θα περιέχει το κάθε δέμα:
2 κοτόπουλα νωπά
2 κιλά κιμά νωπό
1 κιλό κίτρινο τυρί
1 κουτί μελομακάρονα
1 λίτρο λάδι
4 πακέτα μακαρόνια
2 κιλά ρύζι
4 κουτιά γάλα εβαπορέ
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
O κ. Φ.Μ., από το Πασσαλιμάνι της Προκονήσου [ή Προικονήσου] Μικράς Ασίας [βρίσκεται στην Προποντίδα], διηγείται τα εξής:
Με τη χάρη του Θεού, το βράδυ της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία για την μνήμη του Αγίου ενδόξου ευσεβούς Αυτοκράτορος Νικηφόρου Φωκά με Εσπερινό, Όρθρο και Θεία Λειτουργία από 21.00 εως 00.30.
Το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου δεν θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία.
Βουνά και κάμποι και ακρογιάλια, ψαρόβαρκες και πηγαδιών πεζούλια, μεγαρα τελωνών και μικρόσπιτα φτωχών βιοπαλαιστών είχαν χρησιμοποιηθεί από το θείο Διδάσκαλο για το μεγάλο Του έργο.
ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
07.00 Όρθρος και Θεία
Λειτουργία
ΤΡΙΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
07.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία
11.00 Παράκλησις στον Αρχάγγελο Μιχαήλ
21.00-00.30 Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ευσεβούς Βασιλέως Νικηφόρου του Φωκά.
(το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου δεν θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία)
ΠΕΜΠΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
07.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία
20.30-00.30 Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Ευστρατίου.
(Το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου δεν θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
17.00 Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στην Παναγία την Παντάνασσα
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
07.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία
17.00 Εσπερινός
Σύμφωνα με την παράδοση, η Mονή των Iερέων κτίστηκε τον 4ο αιώνα από τον Άγιο Eυτύχιο και τον Άγιο Nικόλαο, μετέπειτα Eπίσκοπο Mύρων της Λυκίας.
Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας,
Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας
Όταν ο Γέροντας διακονούσε στην γυναικεία Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, έρχονταν και ψυχές ταλαιπωρημένες να ξαποστάσουν στο πετραχήλι του. Τους πιο πολλούς μετά την εξομολόγηση, τους περνούσε στην "έκθεση" της Μονής, αγόραζε διάφορα προϊόντα που πουλούσαν οι μοναχές και τους τα χάριζε για ευλογία! Άλλοι πάλι μετά την εξομολόγηση ζητούσαν συγκεκριμένα πνευματικά βιβλία να αγοράσουν. Αυτή η ζήτηση προκαλούσε απορία στην υπεύθυνη μοναχή. Η απορία της λύθηκε, όταν κάποιος προσκυνητής εκθειάζοντας τον Γέροντα είπε:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
17.30 Πανηγυρικός Εσπερινός επι τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου.
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
07.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία επι τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου.