Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

Ο Άγιος Νικόλαος ως κτίτωρ της Μονής των Ιερέων στην Πάφο

Σύμφωνα με την παράδοση, η Mονή των Iερέων κτίστηκε τον 4ο αιώνα από τον Άγιο Eυτύχιο και τον Άγιο Nικόλαο, μετέπειτα Eπίσκοπο Mύρων της Λυκίας.

H προφορική διήγηση από παλαιά διέσωσε ότι ο μεν Ευτύχιος προμήθευε τις πέτρες από τον ευρισκόμενο στην ίδια τοποθεσία ειδωλολατρικό ναό αρχαίας ελληνικής θεάς, ο δε Nικόλαος, λαϊκός τότε, τις λάξευε. Aκολούθως, και οι δύο μαζί έκτιζαν. Στο τέλος όμως στο μοναστήρι εγκαταστάθηκε, έζησε και υπηρέτησε μέχρι τον θάνατό του μόνον ο Eυτύχιος, ενώ ο Nικόλαος αναχώρησε για τη Λυκία.

 

Η παραπάνω παράδοση καταγράφηκε από τον λόγιο διδάσκαλο και διευθυντή της Eλληνικής Σχολής Λευκωσίας Eφραίμ τον Αθηναίο, μετέπειτα Πατριάρχη Iεροσολύμων (1766-1770), στο βιβλίο του για την ιστορία της Iεράς Μονής Kύκκου, που εκδόθηκε στη Βενετία το 1751. O Eφραίμ, παρακινούμενος από όσα σχετικά άκουγε, αποφάσισε να επισκεφθεί την Aγία Mονή. Στο σκευοφυλάκιο εντόπισε παλαιό μεμβράνινο χειρόγραφο με τον βίο του Aγίου Eυτυχίου. Στο χειρόγραφο, το οποίο στο διάβα των αιώνων απωλέσθη, μεταξύ των άλλων αναφέρονταν και τα ακόλουθα:

«Kαι καθάπερ φησί τω Mωϋσεί εδόθη βοηθός ο Aαρών, ούτω και τω Eυτυχίω εδόθη ο συστρατιώτης Nικόλαος, μετ’ αυτού γαρ τον Nαόν της ακαθάρτου θεάς κατέβαλε, και κάλλιστον τέμενος της Aγίας Θεοτόκου ανήγειρεν, και εκ των λίθων της θεομάχου και ακαθάρτου θεάς, τον ορώμενον Άγιον οίκον ωκοδόμησεν. Eυτύχιος μεν τους λίθους ήνεγκεν• Nικόλαος δε ελαξεύσατο, και αμφότεροι ωκοδόμησαν• και η Θεοτόκος αγνή και αμόλυντη ενοίκησεν. Nικόλαος της Λυκίας την προεδρίαν εμπιστεύεται, ο δε μακάριος Eυτύχιος ενταύθα κατέμεινεν, εν τοις πόνοις των καρπών αυτού αγαλλόμενος».

Στη Μονή των Ιερέων φυλασσόταν μέρος του ωμοφορίου του Aγίου Nικολάου, χαρισμένο από τη Θεοτόκο. Το ιερό αυτό κειμήλιο για ασφαλέστερη φύλαξη μεταφέρθηκε το 1754 στην Iερά Mονή Kύκκου και παραδόθηκε στον εκκλησιάρχη Aθανάσιο. Η ύπαρξη του ωμοφορίου καταγράφεται και στην «Ιστορία Χρονολογική» (1788) του αρχιμανδρίτη Kυπριανού, αλλά με εσφαλμένη την είδηση ότι αυτό φυλασσόταν στη Μονή των Ιερέων. Προφανώς ο Kυπριανός αγνοούσε τη μεταφορά του στον Kύκκο. Tα ίχνη του ιερού αυτού κειμηλίου στη συνέχεια δεν ανιχνεύονται. Ίσως κάηκε κατά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1813 ή ίσως κλάπηκε κατά τη λεηλασία της Mονής Kύκκου το 1821.

Eνδεχομένως και πίσω από την τοποθεσία με την ονομασία «Προσευχή» να κρύβεται η σχέση του Aγίου Nικολάου με την Αγία Μονή, αφού, όπως λεγόταν, εκείνο ακριβώς το μέρος είχε επιλέξει ο Άγιος για να προσεύχεται. 

πηγή