Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Ποιος είναι ο ρόλος του Αγγέλου φύλακά μας;

 


Ερώτηση που λάβαμε:

Από μικρή ηλικία ακούω ότι όλοι έχουμε έναν άγγελο δίπλα μας,τον φύλακα άγγελο μας, τον οποίο αποκτούμε από την ημέρα που βαφτιζόμαστε.Και όντως το πιστεύω αυτό. Όμως τι κάνει; Είναι πάντα δίπλα μας; Μας μιλάει;Μας δείχνει πράγματα κάποιες φορές ;Ποιός ειναι γενικά ο ρόλος του στη ζωή μας απο την στιγμή που ο Θεός θα τον στείλει δίπλα μας;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας (agonistes.gr):

Σύμφωνα με τη διδασκαλία της Αγίας Εκκλησίας μας, κάθε Χριστιανός από τη στιγμή που λαμβάνει το άγιο Βάπτισμα έχει τον προσωπικό του φύλακα άγγελο.

Η παρουσία του αγγέλου φύλακα αναφέρεται σαφώς στη γνωστή διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης για τον Τωβίτ και το γιο του, Τωβία (Τωβίτ ε΄ 4), τον οποίο συνόδευε στο μεγάλο του ταξίδι στους Ράγους της Μηδίας ο αρχάγγελος Ραφαήλ, με τη μορφή νέου άνδρα.

Στην Καινή Διαθήκη ο Χριστός είπε «προσέχετε να μην περιφρονήσετε ούτε έναν απ’ τούς μικρούς αυτούς· διότι σας λέω ότι οι φύλακές τους άγγελοι είναι από εκείνους πού έχουν πολλή παρρησία στο Θεό. Διότι είναι από εκείνους που στον ουρανό αποτελούν το άμεσο περιβάλλον και βλέπουν πάντοτε το πρόσωπο του Πατέρα μου, πού είναι στους ουρανούς.» (Ματθ. ιη΄ 10). Αλλά και στις Πράξεις διαβάζουμε τη διήγηση για την αποφυλάκιση του Πέτρου από άγγελο Κυρίου (Πράξ. ιβ΄ 1-17).

Στο αρχαίο έργο «Ποιμήν» του αγίου αποστόλου Ερμά, αναφέρεται για τον φύλακα άγγελο ότι είναι «τρυφερός, σεμνός, πράος και ήσυχος. Έρχεται στην καρδιά του ανθρώπου και του διδάσκει για τη δικαιοσύνη, την αγνεία, τη σεμνότητα… για κάθε έργο αγαθό και κάθε αρετή».

Όλοι έχουμε φύλακα άγγελο που μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή. Ο άγγελος είναι ο πιο πιστός, ο πιο στοργικός φίλος. Είναι πάντα δίπλα μας εκτός κι αν τον διώξουμε με τις αμαρτωλές πράξεις μας: «όπως ο καπνός φυγαδεύει τις μέλισσες, έτσι και η αμαρτία τον φύλακα άγγελο από τη ζωή μας» (Μέγας Βασίλειος).

Τέλος, κάθε έθνος έχει επίσης φύλακα άγγελο, σύμφωνα με τη μαρτυρία της Αγίας Γραφής: «ὅτε διεμέριζεν ὁ Ὕψιστος ἔθνη, ὡς διέσπειρεν υἱοὺς Ἀδάμ, ἔστησεν ὅρια ἐθνῶν κατὰ ἀριθμὸν ἀγγέλων Θεοῦ» (Δευτερονόμιο λβ΄ 8), δηλαδή, «Όταν ο Θεός διαμέριζε τα έθνη στα διάφορα μέρη της γης και όριζε τις περιοχές όπου θα μένουν, όταν διέσπειρε τους απογόνους του Αδάμ στα διάφορα σημεία της γης, καθόριζε και τα σύνορα των εθνών σύμφωνα με τον αριθμό των αγγέλων, που θα ήταν οι φύλακές τους».

πηγή