Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Αποδείξεις της Αναστάσεως (1): Γιατί ο Χριστός αναστήθηκε και έζησε μόνο σαράντα ημέρες; Θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο και να διδάξει περισσότερους ανθρώπους.

Γιατί ο Χριστός αναστήθηκε και έζησε μόνο σαράντα ημέρες; Θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο και να διδάξει περισσότερους ανθρώπους.
Ο Κύριός μας μετά την Ανάστασή του δεν έζησε μόνο σαράντα ημέρες. Αναστήθηκε και ζει και θα ζει αναστημένος διότι είναι ο αιώνιος Θεός. Σαράντα ημέρες μετά την Ανάσταση ανελήφθη μέσα σε δόξα «και εκάθισεν εκ δεξιών του Θεού» (Μαρκ. ιστ΄ 19), στο θρόνο της Θεότητος. Ο Κύριός μας, λοιπόν, δεν είναι νεκρός, αλλά ο ζωντανός Θεός.
Αλλά και μετά την Ανάληψή Του παραμένει κοντά μας, «ουδαμόθεν χωριζόμενος, αλλά μένων αδιάστατος», όπως λέει το Κοντάκιο της εορτής της Αναλήψεως. Δηλαδή, χωρίς να μας έχει αποχωριστεί, χωρίς να μας χωρίζει κάποια απόσταση, ζει αναστημένος δίπλα μας, όπως άλλωστε το είχε υποσχεθεί ο Ίδιος λίγο μετά την Ανάστασή Του: «Ιδού εγώ μεθ' υμών ειμι πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ. κη΄ 20). Δηλαδή, σας υπόσχομαι ότι θα είμαι πάντα μαζί σας βοηθός και συμπαραστάτης σας, μέχρι να τελειώσει ο αιώνας αυτός, μέχρι δηλαδή τη συντέλεια του κόσμου.
Η υπόσχεσή Του αυτή γίνεται πραγματικότητα μέσα στην αγία μας Εκκλησία, με τα Ιερά Μυστήρια. Ο Κύριος στην Εκκλησία διδάσκει τους ανθρώπους, αλλά και προσφέρει τον ίδιο τον εαυτό Του για να ενωθεί μαζί μας. Γι' αυτό και κατά την Θεία Ευχαριστία μεταλαμβάνουμε τον Αναστημένο Ιησού Χριστό. Εκείνον που θα κοινωνούμε αιωνίως στη Βασιλεία Του. 

πηγή