Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Ιερά Μονή Κανά της Γαλιλαίας (φωτογραφικό οδοιπορικό και σύντομο ιστορικό)

Μια εκ των δύο σωζομένων λίθινων υδριών.
Κατά την εορτή της ψηλαφήσεως και ομολογίας του Αποστόλου Θωμά, πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Κανά της Γαλιλαίας, εκεί όπου ο Κύριος μας ετέλεσε το πρώτο θαύμα Του, και της οποίας παραθέτουμε μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό.

Οι δημοσιευθείσες φωτογραφίες (όπως και άλλες φωτογραφίες από Ιερά Προσκυνήματα που φέρουν το λογότυπο του ιστολογίου) προέρχονται από το προσωπικό αρχείο εφημερίου του Ιερού μας Ναού και διαχειριστού του παρόντος ιστοτόπου. Το ιστορικό που παρατίθεται προέρχεται από τον επίσημο ιστότοπο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.









 
Πλησίον της Ναζαρέτ ευρίσκεται η πόλις Κανά. Ενταύθα ο Ιησούς ετέλεσε το πρώτο θαύμα Του, μεταβάλλων το ύδωρ εις οίνον, κατά τον γάμον του Ναθαναήλ, όπου ήτο κεκαλεσμένος μετά της μητρός Του. Εις την Κανά υπάρχει Εκκλησία, όπου συμφώνως προς την παράδοσιν είναι εκτισμένη εις τον τόπον όπου ευρίσκετο η οικία του Σίμωνος του Κανανίτου, που ήτο εις εκ των δώδεκα μαθητών του Κυρίου. Εις τον Ιερόν Ναόν διασώζονται δυό εκ των λιθίνων υδριών, αι οποίαι εχρησιμοποιήθησαν κατά το πρώτο θαύμα, καθώς και τεμάχιο λειψάνου του Σίμωνος του Κανανίτου.