Ερώτηση που λάβαμε:

Γιατί τα μνημόσυνα γίνονται αρχικά μετά από 40 ημέρες, ύστερα μετά από τρεις, έξι μήνες και ένα χρόνο;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Οι Αποστολικές  Διδαχές, αρχαίο εκκλησιαστικό κείμενο, μας συνιστούν να τελούμε μνημόσυνα υπέρ των κεκοιμημένων μας την τρίτη ημέρα μετά τον θάνατο του προσφιλούς μας προσώπου επειδή και ο Κύριός μας αναστήθηκε σε τρεις ημέρες. Επίσης να τελούμε τα εννιάμερα, 9 ημέρες μετά τον θάνατο, σε ανάμνηση των ζώντων και των κεκοιμημένων αδελφών μας.  Το αρχαίο αυτό κείμενο μας συνιστά και τα τεσσαρακοστά, δηλαδή 40 ημέρες μετά τον θάνατο. Γιατί έτσι πένθησε ο Ισραηλιτικός λαός τον Μωυσή. Εκτός αυτών των μνημοσύνων πρέπει να κάνουμε και το μνημόσυνο του χρόνου, δείχνοντας έτσι ότι δε ξεχνάμε τον άνθρωπο που έφυγε από κοντά μας.

Ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης βλέπει άλλο συμβολισμό στα τριήμερα και στα εννιάμερα. Γράφει :  «Τα τρίτα επιτελούνται για την Αγία Τριάδα». Γιατί σ’ αυτήν οφείλουμε την ύπαρξη μας και την ζωή και μέσω αυτής προσφέρονται όλα όσα χρειαζόμαστε για τη σωτηρία μας. Επίσης τα τρίμηνα και τα εξάμηνα έχουν τον ίδιο συμβολισμό σύμφωνα πάντα με τον Άγιο Συμεών.

Τα ένατα, τα εννιάμερα δηλαδή, γράφει ο Άγιος πατήρ, μας υπενθυμίζουν τα 9 τάγματα των αγγέλων, στους οποίους πλέον έχει συγκαταριθμηθεί ως άυλο πνεύμα και ο προσφιλής μας κεκοιμημένος.

Τέλος ο Άγιος Συμεών μας λέει ότι τα τεσσαρακοστά γίνονται για την Ανάληψη του Κυρίου μας που έγινε σαράντα ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Εκτός αυτών των ημερών η Εκκλησία μας έχει ορίσει και το Σάββατο ως ημέρα των απανταχού κεκοιμημένων αδελφών μας, επειδή το Σάββατο είναι η έβδομη ημέρα της δημιουργίας, η ημέρα που είδε τον σωματικό θάνατο ο άνθρωπος.

Και το κυριότερο: σε κάθε Θεία Λειτουργία η Εκκλησία μας μνημονεύει τους κεκοιμημένους, γι’ αυτό είναι καλό μαζί με το πρόσφορο να δίνουμε τα ονόματά τους, «υπέρ αναπαύσεως» των ψυχών τους.

Να μη ξεχνάμε ότι το μνημόσυνο ωφελεί και εμάς αλλά και αυτούς για τους οποίους γίνεται το μνημόσυνο.

 πηγή