Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Ο άνθρωπος να μην απελπίζεται...

 


«Ο άνθρωπος να μην απελπίζεται και να μην έρχεται σε απόγνωση γιά την όποια αποτυχία του!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

Ο Εσπερινός θα αρχίζει στις 18.00 και η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, στις 18.30.

 

Ιερές Παρακλήσεις δεν θα τελούνται τα Σάββατα και κατά την παραμονή της Μεταμορφώσεως.

 

Στην Παράκληση της 13ης Αυγούστου θα χοροστατήσει και θα κηρύξει τον θείο λόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ.

 

Μετά τήν Παράκληση της 2ας Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας προβολή ντοκιμαντέρ, με θέμα οδοιπορικό στα Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, επ' ευκαιρία των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

 

Το Σάββατο 10 Αυγούστου, μετά τον Εσπερινό θα τελεσθεί το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Όταν ο άγιος Αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μικρός συνάντησε έναν όσιο Μοναχό!

 


(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ένα διήγημα αναφέρει ο Ευεργετινός περί του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Νέου ή Μικρού ο οποίος ανακηρύχθηκε και τιμάται ως άγιος.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Ορθόδοξη πίστη και ζωή


Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης (†)

Η πίστη δεν είναι κάποια αόριστη και αφηρημένη θεωρία, μια ωραία ιδεολογία και μια συμφέρουσα θρησκευτική άποψη. Η ορθόδοξη πίστη είναι βίωμα, ήθος, τρόπος ζωής και υπάρξεως.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Άγιος Παντελεήμονας: Πώς έκανε καλά τον μοναχό που παραφρόνησε


(Επιμέλεια, διασκευή στην καθομιλουμένη Στέλιος Κούκος)

Άλλος αδελφός της Σκήτης [Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους] ονομαζόμενος Ιωσήφ από την Καλύβα “Άγιος Ιωαννίκιος”, μας διηγήθηκε το πιο κάτω θαύμα, το οποίο συνέβη σ’ αυτόν.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Η Πούλια και ο Αυγερινός

Διήγημα βασισμένο σε πραγματικό γεγονός

Η γιαγιά γερνούσε μόνη της σε προσφυγικό συνοικισμό κι όλο αναθυμόταν τα περασμένα. Στην αγάπη του πατέρα της για τους αστερισμούς οφειλόταν τ’ όνομά της. Την έβγαλε Πούλια, κι ας του έκοψε για καιρό την καλημέρα ο παππούς, θυμωμένος που δεν έδωσε στο πρώτο παιδί τ’ όνομά του. Κι η ίδια μετά πήρε το χούι του πατέρα της. Τα βράδια διηγόταν στα παιδιά της ιστορίες για τη μεγάλη θάλασσα του ουρανού, που δεν έχει τέλος κι αρχή, δείχνοντάς τους τη Μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο, την Οπλειά , τον Πολικό Αστέρα, τον Αποσπερίτη ή Αυγερινό…

Μοναστήρια αφιερωμένα στην Αγία Παρασκευή και στον Άγιο Παντελεήμονα


 

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Θαύματα της Αγίας Άννας σε Τούρκους στο Βόρρι της Προποντίδας

 

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Από τον Μαρμαρά είχαν φέρει στην Αγία Άννα [στο Βόρρι της Προποντίδας] έναν τρελλό να γίνη καλά. Είχε τρέλλα μεγάλης μορφής. Έπαιρνε την μητέρα του και την βουτούσε στην θάλασσα να την πνίξη.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Από τα μαρτύρια των Κυπρίων κληρικών στα χέρια του Αττίλα


Πέτρου Παπαπολυβίου

Αναπληρωτή καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας

Κοσμήτορα Φιλοσοφικής Σχολής

Πανεπιστήμιο Κύπρου


Οι Ορθόδοξοι κληρικοί ήταν μια κατηγορία Ελλήνων Κυπρίων στην οποία επιφυλάχθηκε άγρια μεταχείριση από τα τουρκικά στρατεύματα και τους άτακτους Τουρκοκύπριους – στελέχη των παραστρατιωτικών ομάδων που βοήθησαν τον στρατό εισβολής. Οι περισσότεροι από όσους κληρικούς συνελήφθησαν ή εγκλωβίστηκαν στα χωριά τους, κακοποιήθηκαν βάναυσα κατ’ εξακολούθηση, χωρίς να έχουν προκαλέσει ή να έχουν βλάψει κάποιον. Προφανής σκοπός ήταν η ψυχολογική και σωματική εξουθένωση των κληρικών, ώστε να κατατρομοκρατηθεί και το ποίμνιό τους για να διευκολυνθούν τα διχοτομικά σχέδια της Άγκυρας. Παράλληλα, ήταν και μια αναχρονιστική αναβίωση των αντιχριστιανικών διωγμών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ειδικά εναντίον του ορθόδοξου κλήρου.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου: «Περί των κατά χώραν Κύπρον σκαιών»


(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Εισαγωγή, μετάφραση: Σωκράτης Νικολάου, φιλόλογος

Ο μεστός θείας Χάριτος λόγος του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου αποτελεί σπουδαία κληρονομιά στην ορθόδοξη παράδοση. Ως οτρηρός [εργατικός, δραστήριος] και, συνάμα, πολυγραφότατος μελετητής του λόγου (και του Λόγου) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Κυπρίους συγγραφείς της εποχής του. Μάλιστα, το έργο του, ενδεδυμένο, πολλές φορές, με ιστορικό μανδύα, συνιστά αξιόπιστο πρωτογενές υλικό για την ιστορία της νήσου μας. Ένα τέτοιο δείγμα είναι και η πιο κάτω επιστολή που φέρει τον τίτλο «Νεοφύτου πρεσβυτέρου, μοναχού και εγκλείστου περί των κατά χώραν Κύπρον σκαιών».

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Κύπρος, Νήσος των Αγίων

 

του κ. Δημητρίου Καππαή, Θεολόγου

Κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία να αναφερθούμε στους Κυπρίους αγίους η στη Νήσο των αγίων, όπως πολύ ορθά ονομάζεται η Κύπρος, ανατρέχουμε πίσω στους αιώνες όπου θα συναντήσουμε στο περίφημο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά (15ος αιώνας), την τιμητική για τον τόπο ονομασία που φαίνεται μέσα στην παράγραφο 13 του πιο πάνω έργου: «Χρήση εἶναι νά φουμίσουμε τήν ἁγία νῆσο καί ὅσον τη φουμίσω δέν θέλω πεῖν ψέματα». Το εγκώμιο αυτό της Κύπρου από τον Λεόντιο Μαχαιρά κατέστη σημείο αναφοράς για κάθε ειδικό ερευνητή πάνω στο θέμα της Κυπριακής Αγιολογίας αλλά και για κάθε Κύπριο, ο οποίος θέλει να αποτυπώσει την εκκλησιαστική εμπειρία που αποκομίζει κανείς στην Κύπρο μέσα από την τιμή των αγίων.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

H Κυ­προς α­πο­τε­λεί το τε­λευ­ταί­ο προ­πυρ­γιο του Ελ­λη­νι­σμού στην Α­να­το­λή...


Προς

το Ευσεβές Πλήρωμα

της Α­γι­ω­τα­της Εκ­κλη­σι­ας της Ελ­λα­δος

Ε­φε­τος, ως γνω­στον, συμ­πλη­ρω­νον­ται πε­νην­τα χρο­νια α­πο της, πα­ρα πα­σαν εν­νοι­αν δι­και­ου, τουρκικής ει­σβο­λης στην α­πο­στο­λο­δι­α­βα­τη, α­γι­ο­το­κο και μαρ­τυ­ρι­κη νη­σο της Κυ­πρου. Ως εκ του­του, η Ι­ε­ρα Συ­νο­δος της Α­γι­ω­τα­της Εκ­κλη­σι­ας της Ελ­λα­δος α­πε­φα­σι­σε να συμ­με­τα­σχει στην θλι­βε­ρη αυ­τη ε­πε­τει­ο με την α­πο­στο­λη της με­τα χεί­ρας Συνο­δι­κης Εγ­κυ­κλι­ου, η ο­ποί­α θα α­να­γνω­σθεί α­να την ελληνι­κη ε­πι­κρα­τεια, και, α­κο­λού­θως, με την δι­ορ­γα­νω­ση δι­α­φο­ρων αλ­λων εκ­δη­λω­σε­ων, ο­πως Επιστη­μο­νι­κού Συ­νε­δρι­ου για την χρι­στι­α­νι­κη πα­ρα­δο­ση της Κυ­πρου και την α­νεί­πω­τη κα­τα­στρο­φη Να­ων, Μο­νων και μνη­μεί­ων χρι­στι­α­νι­κης λα­τρεί­ας, που προκλήθηκε α­πο το με­νος των ει­σβο­λε­ων.

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου


Χρήστος Οικονόμου, Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Άρθρο – Αφιέρωμα του Καθηγητή Χρήστου Οικονόμου, Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας τέως Πρόεδρος και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Ο κος Καθηγητής με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την εισβολή των Τούρκων και την κατοχή της Κύπρου αναφέρεται στην εισβολή των Τούρκων και τις συνέπειες της 50 χρόνια τώρα μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες και μαρτυρίες του. Ο κος Οικονόμου με τον γλαφυρό και ζωντανό λόγο του καταγράφει τις εμπειρίες του κατά τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων Κυπρίων από τα Κατεχόμενα και κατά την διάρκεια της επιστράτευσή του ως Εφέδρου Ανθυπολοχαγού. Με αίσθημα ευθύνης και ιερής υποχρέωσης ως πρόσφυγας από τον Άγιο Επίκτητο Κυρηνείας και Ακαδημαϊκός αποτυπώνει την μαρτυρία του στο άρθρο αυτό ως ελάχιστο μνημόσυνο για τους μάρτυρες, αλλά και έναυσμα στις μελλοντικές γενεές ώστε να μην υποσταλεί η σημαία της λευτεριάς.

Μοναστήρια αφιερωμένα στον Προφήτη Ηλία

 


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Η Αγία Μακρίνα έλκει τον αδελφό της Μέγα Βασίλειο από την κοσμική περηφάνια και την αλαζονεία στην πνευματική άσκηση!


 

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Μακρίνα
Άγιος Γρηγόριος Νύσσης
Επιστολή για τον βίο της οσίας Μακρίνας

 

[Γράφει ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης για τη αδελφή του αγία Μακρίνα]:
Η Μακρίνα εκτελούσε την κάθε απαραίτητη υπηρεσία ακόμη και με το να ετοιμάζει πολλές φορές με τα ίδια της τα χέρια το ψωμί, πράγμα για το όποιο δεν είχε ενδιαφερθεί στον προηγούμενο καιρό.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Οδοιπορικό πόνου στην κατεχόμενη γη μας


π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Η δημοσιοποίηση των αισθημάτων της καρδιάς είναι τρέλα. Δεν ξέρεις ποιός θα είναι ο αποδέκτης. Δεν γνωρίζεις πως θα εκλάβει την ιερότητα της εξομολόγησης σου. Αλλά  ''όποιος ζει χωρίς τρέλες δεν είναι και τόσο φρόνιμος, όσο νομίζει''. Δεν είναι η ώρα της σύνεσης. Γιατί είναι η ώρα του πόνου του καρδιακού, του μεγάλου. Αυτού που κατανοεί το ''περίλυπος εστίν η ψυχή μου εώς θανάτου'' που γεύεται την Γεσθημανή.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Αγία Μαρίνα της Άνδρου: Η φοβερή εμφάνιση της με δύο άλλες αγίες στον Ιεροδιάκονο και η εντολή για την αναστήλωση της Μονής της!


(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Το 1975 ο τότε Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου και Άνδρου κ.κ. Δωρόθεος, διαβαίνοντας τα ερείπια τη Μονής ελυπήθη βαθιά για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο ιερός χώρος και δεήθηκε ευλαβικά στην Αγία Μαρίνα να τον αξιώσει να δει ξανά το Μοναστήρι Της αποκαταστημένο πριν την κοίμησή του.

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα - 17 Ιουλίου


 

Βίος και Μοναστήρια της Αγίας Μαρίνας


 

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Άγιοι Μάρτυρες Κήρυκος και η μήτηρ αυτού Ιουλίττα - 15 Ιουλίου


Η αγία Ιουλίττα καταγόταν από οικογένεια ευγενών του Ικονίου, είχε όμως αποκτήσει την αληθινή ευγένεια, αυτήν που χορηγεί το Άγιο Πνεύμα, κατά τη βάπτισή της. Έμεινε χήρα και αρνήθηκε να συνάψει δεύτερο γάμο, επιθυμώντας να ζήσει με ευσέβεια και τελώντας θεάρεστα έργα μαζί με τον γιό της Κήρυκο που ήταν τριών ετών. Όταν ο Δομητιανός, διοικητής της Λυκαονίας, άρχισε να εφαρμόζει με λύσσα τα διατάγματα γενικού διωγμού κατά των χριστιανών που εξέδωσε ο Διοκλητιανός (304), η Ιουλίττα κατέφυγε στην Σελεύκεια, προτιμώντας να στερηθεί όλα τα υπάρχοντά της και να υπομείνει τα δεινά μιας πι­κρής εξορίας, παρά να αρνηθεί τον Χριστό. Βρήκε όμως στην πόλη αυτή ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση, διότι ο απεσταλμένος του αυτοκράτορα, Αλέξανδρος, είχε σπείρει τον τρόμο βασανίζοντας και θανατώνοντας ανελέητα όσους δεν υποτάσσονταν στα διατάγματα. Αναχώρησε τότε με τον γιό της και δύο θεραπαινίδες για την Ταρσό της Κιλικίας.

Ιερά Αγρυπνία στον Άγιο Νείλο Πειραιώς


Με τη χάρη του Θεού, το βράδυ της Τετάρτης 17 Ιουλίου θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία για την μνήμη του
Αγίου Μάρτυρος Αιμιλιανού με Εσπερινό, Όρθρο και Θεία Λειτουργία από 21.00 εως 00.30. 

Άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττα - 15 Ιουλίου (Εκπομπή Ορθοδοξία και Παράδοση)


 

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Οικογένεια και διακοπές - Ευκαιρίες πνευματικές


Του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Δορμπαράκη

       Η συνήθης άποψη που κυριαρχεί ως προς τις διακοπές, και ιδίως τις καλοκαιρινές, είναι ότι αυτές συνιστούν ευκαιρία χαλάρωσης του ανθρώπου και από πλευράς σωματικής, αλλά και από πλευράς ψυχικής.

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Άγιος Παΐσιος, Ο φαρισαϊσμός και ο σπαγκοραμμένος μοναχός!


(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

– Γέροντα, μερικοί θεωρούν φαρισαϊσμό το να πηγαίνη κανείς στην Εκκλησία και να υστερή στην αγάπη και την θυσία.

Ευχέλαιο στην ενορία μας

 

Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου θα τελεσθεί στην ενορία μας, την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024, στις 18:15.

 

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Ένας Άγιος, σημείο των γενεών μας!


Νικόλαος Κόϊος, Συντονιστής Περιεχομένου – Πεμπτουσία

Ο Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ έλεγε: «ένας άγιος είναι σημείο για την γενεά του». Δεν θα υπήρχε ίσως ακριβέστερη αντιστοιχία εάν εμείς σήμερα στην μνήμη του τον χαρακτηρίζαμε ως το σημείο των γενεών του 20ου αιώνος.

Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ - 11 Ιουλίου

 


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Η μετακομιδή του Τιμίου Χιτώνος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού - 10 Ιουλίου


Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Την εποχή που ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε για το ανθρώπινο γένος, υπήρχε στις τάξεις του ρωμαϊκού στρατού της Ρώμης στα Ιεροσόλυμα κάποιος Ελιόζ (ραβίνος ), της πόλεως Μτσχέτα. Η μητέρα του είχε ακούσει για τον Χριστό και σ’ Αυτόν πίστευε με όλη την καρδιά της. Αποχαιρετώντας τον γιό της, ο οποίος στρατευόταν στην Παλαιστίνη, τον συμβούλευσε να μην κάνει τίποτε εναντίον του Χριστού.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Η 9η Ιουλίου του 1821 και το ετήσιο δάκρυ του Ιερομάρτυρα, Κύπρου Κυπριανού


Στέλιος Κούκος

Ο Νεομάρτυρας, Ιερομάρτυρας, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός αποτελεί το νέο μέγα κλέος της Κύπρου! Κάθε Μάρτυρας αποτελεί κλέος, δόξα και χαρά της τοπικής αλλά και της οικουμενικής Εκκλησίας! Πολύ περισσότερο ο Πρωτομάρτυρας του κυπριακού ολοκαυτώματος της 9ης Ιουλίου του 1821!

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Άγιος Θεόφιλος ο Μυροβλύτης - 8 Ιουλίου


Γεννήθηκε στη Ζίχνη της Μακεδονίας περί το 1460 από γονείς φιλόθεους, φιλάγαθους και φιλάρετους. Στην πατρίδα του έμαθε τα πρώτα γράμματα κι έδειξε πως τα αγαπούσε ιδιαίτερα και πρόκοπτε και προόδευε μελετώντας και εντρυφώντας στις ιερές γραφές. Μάλιστα επιδόθηκε στην καλλιγραφία και έγινε άριστος καλλιγράφος.

Όσιος Θεόφιλος ο Μυροβλύτης - 8 Ιουλίου


 

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Το Άγιον Όρος και η Παιδεία του Γένους μας


Τι σχέσι έχουν οι διοργανωτές της Παιδείας μας με τους γενάρχες του Νέου Ελληνισμού;

H εμφάνιση του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος στον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη

 

Ο Αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Κατσαμπίρης είχε επανειλημμένως παρακαλέσει τον Γέροντα Παΐσιο να προσευχηθεί για να του εμφανιστεί ο νεοφανής Άγιος Βλάσιος ο εκ Σκλαβαίνων. Επιθυμούσε να γνωρίσει τα χαρακτηριστικά του για να τον αγιογραφήσουν.

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης, Γλύκανε το νερό της θάλασσας, θεράπευσε τον κατάκοιτο Μοναχό και το πρόσωπό του έγινε απαστράπτον εν ώρα προσευχής!

 

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Κάποτε ο άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ο κτίτορας της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους πήγαινε κάπου με ένα μικρό σκάφος μαζί με πατέρες της μονής. Κατά τη διάρκεια του ταξειδιού τούς τέλειωσε το νερό και κάποιος από τους μοναχούς δίψασε πάρα πολύ και ολιγοψύχησε.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Άγιος Μιχαήλ Χωνιάτης, Μητροπολίτης Αθηνών - 4 Ιουλίου


Ο άγιος Μιχαήλ καταγόταν από τις Χώνες της Φρυγίας και προ­ερχόταν από μία εκ των πλέον επιφανών οικογενειών του τόπου (1138).

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Εσένα η αμφισβήτηση θα σε οδηγήσει στην πίστη...

 


Ένας νεαρός, ο οποίος είχε σπουδάσει ηλεκτρονικός, ακούγοντας τόσα πολλά γιά τον γέροντα Παΐσιο, υποπτευόταν ότι ο γέροντας είχε τοποθετήσει στην στέγη της Καλύβης του, στον φράχτη και στον γύρω χώρο, κεραίες, μικρόφωνα και πομπούς, γιά να καταγράφει τις συνομιλίες των επισκεπτών και να παρουσιάζεται ύστερα ως διορατικός... Αποφάσισε λοιπόν να τον επισκεφθή, γιά να ερευνήσει, αν θα μπορούσε, τον χώρο.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Σημεία μετά θάνατον του γέροντος π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου (+1964)


Ένας εργάτης στο εργοστάσιο Β.Ε.Σ.Ο. διηγήθηκε τα εξής:

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΛΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΣΚΛΑΒΑΙΝΟΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΩι ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝΤΩΝ

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024


18.30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και εν συνεχεία Ακολουθία Μικρού Αγιασμού με ευχή υπέρ υγείας στον Άγιο Βλάσιο.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024


07.00 Όρθρος και εν συνεχεία πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.


18.00 Μεθέορτος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στον Άγιο Ιερομάρτυρα Βλάσιο τον εν Σκλαβαίνοις.

 

 Το διήμερο 6-7 Ιουλίου θα τεθούν προς προσκύνηση

τμήματα Ιερών Λειψάνων

του Αγίου Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις και των συν αυτῳ πέντε οσιομαρτύρων.