Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

H Κυ­προς α­πο­τε­λεί το τε­λευ­ταί­ο προ­πυρ­γιο του Ελ­λη­νι­σμού στην Α­να­το­λή...


Προς

το Ευσεβές Πλήρωμα

της Α­γι­ω­τα­της Εκ­κλη­σι­ας της Ελ­λα­δος

Ε­φε­τος, ως γνω­στον, συμ­πλη­ρω­νον­ται πε­νην­τα χρο­νια α­πο της, πα­ρα πα­σαν εν­νοι­αν δι­και­ου, τουρκικής ει­σβο­λης στην α­πο­στο­λο­δι­α­βα­τη, α­γι­ο­το­κο και μαρ­τυ­ρι­κη νη­σο της Κυ­πρου. Ως εκ του­του, η Ι­ε­ρα Συ­νο­δος της Α­γι­ω­τα­της Εκ­κλη­σι­ας της Ελ­λα­δος α­πε­φα­σι­σε να συμ­με­τα­σχει στην θλι­βε­ρη αυ­τη ε­πε­τει­ο με την α­πο­στο­λη της με­τα χεί­ρας Συνο­δι­κης Εγ­κυ­κλι­ου, η ο­ποί­α θα α­να­γνω­σθεί α­να την ελληνι­κη ε­πι­κρα­τεια, και, α­κο­λού­θως, με την δι­ορ­γα­νω­ση δι­α­φο­ρων αλ­λων εκ­δη­λω­σε­ων, ο­πως Επιστη­μο­νι­κού Συ­νε­δρι­ου για την χρι­στι­α­νι­κη πα­ρα­δο­ση της Κυ­πρου και την α­νεί­πω­τη κα­τα­στρο­φη Να­ων, Μο­νων και μνη­μεί­ων χρι­στι­α­νι­κης λα­τρεί­ας, που προκλήθηκε α­πο το με­νος των ει­σβο­λε­ων.

Το εν λο­γω Συ­νε­δριο θα δι­ορ­γα­νω­θεί α­πο την Ει­δι­κη Συ­νο­δι­κη Ε­πι­τρο­πη Πο­λι­τι­στι­κης Ταυ­το­τη­τος και θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί, συν Θεώ, κα­τα το πρω­το δε­κα­πεν­θη­με­ρο του προ­σε­χούς Δε­κεμ­βρι­ου.

Δυ­στυ­χως, κα­το­πιν της ως α­νω ει­σβο­λης, συ­νε­χι­ζε­ται η α­πα­ρα­δε­κτη κα­το­χη του 37% των ε­δα­φων της Κυ­πρου. Ε­δω ας υ­πεν­θυ­μι­σου­με ο­τι με­τα τα δρα­μα­τι­κα γε­γο­νο­τα του Ι­ου­λι­ου του 1974 α­κο­λού­θη­σε μία α­νε­λε­η­τη ε­θνι­κη εκ­κα­θα­ρι­ση, η ο­ποί­α, ε­κτος των αλ­λων, ει­χε ως απο­τε­λε­σμα τον βι­αι­ο ε­κτο­πι­σμο πε­ρισ­σο­τε­ρων του 1/3 των Ελ­λη­νων κα­τοί­κων της Κυ­πρου, την δο­λο­φο­νι­α 6.000 και πλέον αν­θρω­πων και την αιχ­μα­λω­σι­α αλ­λων 2.000, οι πλεί­στοι των ο­ποί­ων ε­ξε­τε­λε­σθη­σαν, α­κο­λού­θως, εν ψυ­χρω, ενώ 1.619 παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.

Πε­ρισ­σο­τε­ροι α­πο 520 Να­οι της δει­νο­πα­θού­σης Νη­σου, κοι­μη­τη­ρια και τα­φοι προ­γο­νων και αλ­λα σε­βα­σμα­τα βε­βη­λω­θη­καν και ε­ξα­κο­λου­θούν να βε­βη­λω­νον­ται, δε­δο­με­νου ο­τι α­πω­τε­ρος στο­χος του ει­σβο­λε­ως ει­ναι ο α­φα­νι­σμος κα­θε ι­χνους που ε­πι­μαρ­τυ­ρεί και τεκ­μη­ρι­ω­νει το ελ­λη­νι­κο και χρι­στι­α­νι­κο πα­ρελ­θον της Κυ­πρου.

Ο Κυ­πρια­κος Λα­ος, κα­θο­λη την διά­ρκεια της α­δι­κης, α­πα­ρα­δε­κτης και α­δι­α­νο­η­της για κα­θε πο­λι­τι­σμε­νο ε­θνος καταλήψεως, βρι­σκε­ται κυ­ρι­ο­λε­κτι­κως ε­πι των α­γω­νι­στι­κων ε­παλ­ξε­ων. Α­παι­τεί την ε­πι­κρα­τη­ση της δι­και­ο­συ­νης, της α­λη­θει­ας και της ει­ρη­νης. Ζη­τεί την α­πο­χω­ρη­ση των τουρ­κι­κων στρα­τευ­μα­των κα­το­χης, κα­θως και ο­λων των εποί­κων. Α­ξι­ω­νει την ε­πι­στρο­φη των ε­κτο­πι­σθεν­των Ελ­λη­νο­κυ­πρι­ων προ­σφυ­γων στις ε­στι­ες των προ­γο­νων τους, κατ’ ε­φαρ­μο­γην των απαραγράπτων αν­θρω­πι­νων δι­και­ω­μα­των και των αρ­χων της Ε­νω­με­νης Ευ­ρω­πης.

Στο ση­μεί­ο αυ­το πρε­πει να ε­πι­ση­μα­νου­με ο­τι ως Ελ­λη­νες ο­φεί­λου­με στην ι­στο­ρι­α, στους δε­σμούς αι­μα­τος και, πρω­τι­στα, στην κοι­νη μας πι­στη στον Κυ­ριο Ι­η­σου Χρι­στο και την κοι­νη Μη­τε­ρα μας, την Ορ­θο­δο­ξη Εκ­κλη­σι­α, να καλ­λι­ερ­γού­με την συ­νεί­δη­ση ο­τι ο Ελ­λη­νι­σμος της Κυ­πρου και της Ελ­λα­δος ει­μα­στε ε­να σω­μα και ε­να πνεύ­μα· ο­τι η Κυ­προς α­πο­τε­λεί το τε­λευ­ταί­ο προ­πυρ­γιο του Ελ­λη­νι­σμού στην Α­να­το­λη· ο­τι η Κυ­προς ει­ναι ε­να με­ρος του Ε­θνους μας. Με­ρος το οποί­ο κιν­δυ­νεύ­ει και α­πει­λεί­ται δια­ρκως και με­θο­δευ­με­να. Γι’ αυ­το πρε­πει να βρι­σκο­μα­στε με κα­θε τρο­πο στο πλευ­ρο των Κυ­πρι­ων α­δελ­φων μας. Μα­λι­στα, ει­ναι ι­δι­αι­τε­ρως συγ­κι­νη­τι­κο ο­τι ο Μα­κα­ρι­ω­τα­τος Αρ­χι­ε­πι­σκο­πος Κυ­πρου κ. Γε­ωρ­γιος και η πε­ρι Αυ­τον Ι­ε­ρα Συ­νο­δος, κα­θως και ο Χρι­στε­πω­νυ­μος Κυ­πρια­κος λα­ος, σε σχε­τι­κη επι­στο­λη προς την Ι­ε­ρα Συ­νο­δο της Εκ­κλη­σι­ας της Ελ­λα­δος ευ­χα­ρι­στούν την Εκ­κλη­σι­α μας και ολόκλη­ρο τον Ελ­λη­νι­κο λα­ο για την συ­νε­χη και στα­θε­ρη υ­πο­στη­ρι­ξη της Ελ­λα­δος στα δι­και­α και αυτο­νο­η­τα αι­τη­μα­τα τους και τους α­γω­νες τους για την ε­πι­κρα­τη­ση της νο­μι­μο­τη­τας και την αποκατάστα­ση του ­δι­καίου υπέρ της η­ρω­ο­θρεμ­μο­νος Κυ­πρου.

Χα­ριν της ι­στο­ρι­ας ας α­να­φε­ρου­με ο­τι και οι Κυ­πριοι α­δελ­φοί μας συμ­με­τεί­χαν στους α­γω­νες της Ελ­λα­δος ε­ναν­τι των ποι­κι­λων εχθρών της, πα­ρα τις αν­τι­ξο­ες συν­θη­κες. Ε­πι πα­ρα­δείγ­μα­τι, ο ε­θνο­μαρ­τυ­ρας Αρ­χι­ε­πι­σκο­πος Κυ­πρου Κυ­πρια­νος (1756 – 1821) ει­χε αλ­λη­λο­γρα­φι­α με τον Α­λε­ξαν­δρο Υ­ψη­λαν­τη κα­τα την διά­ρκεια προ­ε­τοι­μα­σι­ας της Ελ­λη­νι­κης Ε­πα­να­στα­σε­ως του 1821. Το­σο ο ι­διος, ο­σο και αλ­λοι κλη­ρι­κοί και πρού­χον­τες της Κυ­πρου μυ­η­θη­καν στην Φι­λι­κη Εται­ρι­α και συ­νε­βα­λαν στον Α­γω­να ο­χι μο­νο με χρη­μα­τι­κη βο­η­θεια, αλ­λα και με την κρυ­φη ε­λευ­ση πολ­λων Κυ­πρι­ων στην Ελ­λα­δα, οι οποί­οι πο­τι­σαν με το αι­μα τους το δεν­δρο της Ε­λευ­θε­ρι­ας. Η μαρ­τυ­ρι­κη με­γα­λο­νη­σος Κυ­προς ει­χε συ­νεί­δη­ση του Πα­νελ­λη­νι­ου χα­ρα­κτη­ρα της Εθνε­γερ­σι­ας, ε­ξαι­τι­ας της ελ­λη­νι­κο­τη­τος της Κυ­πρια­κης ψυ­χης. Μο­νο στην α­τυ­χη μα­χη των Α­θη­νων το 1827, ε­κα­τον τριά­ντα παλληκάρια της Κυ­πρου ε­δω­σαν την ζω­η τους για τον κοι­νο α­γω­να και την Ε­λευ­θε­ρι­α του Ελ­λη­νι­σμού. Το ι­διο ε­πρα­ξαν Ελ­λη­νες Κυ­πριοι και στους Βαλ­κα­νι­κούς Πο­λε­μους του 1912 – 1913, στον Αυ­το­νο­μια­κο Α­γω­να της Βο­ρεί­ου Η­πεί­ρου το 1914 και στην ε­πι­κη ε­ξορ­μη­ση του 1940. Το αι­μα τους χυ­θη­κε ως σπον­δη στον βω­μο της Ορ­θο­δο­ξι­ας και του Ελ­λη­νι­σμού.

Τε­κνα εν Κυ­ρι­ω α­γα­πη­τα,

Η Εκ­κλη­σι­α μας δεν παύ­ει να προ­σεύ­χε­ται για την ε­πι­κρα­τη­ση της ει­ρη­νης και της δι­και­ο­συ­νης σε ο­λο­κλη­ρο τον κο­σμο· και δεν παύ­ει να μας υ­πεν­θυ­μι­ζει ο­τι μο­νο με την α­φο­μοί­ω­ση του Ευ­αγ­γε­λι­κού πνεύ­μα­τος, του Σταυ­ρού και της Α­να­στα­σε­ως του Χρι­στού, ο αν­θρω­πος θα παύ­σει να α­δι­κεί, να φο­νεύ­ει, να κα­τα­πα­τεί το δι­και­ο, να φι­μω­νει την α­λη­θεια, να φυ­γα­δεύ­ει την ε­λευ­θε­ρι­α. Η Εκ­κλη­σι­α ερ­γα­ζε­ται με την δυ­να­μη του Α­γι­ου Πνεύ­μα­τος για τον εξαν­θρω­πι­σμο του αν­θρω­που, για να γι­νει η γη Πα­ρα­δει­σος και προ­γευ­ση της Βα­σι­λεί­ας του Θε­ου.

Ας ευ­χη­θού­με οι θυ­σι­ες των Κυ­πρι­ων α­δελ­φων μας για την Ελευ­θε­ρι­α να δι­και­ω­θούν ου­σι­α­στι­κα. Κα­τι που θα γι­νει μο­νον ο­ταν ο Ελ­λη­νι­σμος της Κυ­πρου κα­τορ­θω­σει να ζη­σει α­λη­θι­να ε­λεύ­θε­ρος, απαλ­λαγ­με­νος α­πο την στρα­τι­ω­τι­κη κα­το­χη και α­πο αλ­λες μορ­φες επα­χθων α­νε­λεύ­θε­ρων ε­ξαρ­τη­σε­ων.

† Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος

† Ο Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ

† Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος

† Ο Νικαίας Αλέξιος

† Ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος

† Ο Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος

† Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων

† Ο Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος

† Ο Ιωαννίνων Μάξιμος

† Ο Ελασσώνος Χαρίτων

† Ο Θήρας, Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιος

† Ο Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος

† Ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός

Ο Αρχιγραμματεύς

Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης